Kao što je za umetničku sliku potreban odgovarajući ram da bi u punoj meri došla do izražaja, tako je i za ukus i aromu vina važno da bude posluženo iz odgovarajuće čaše.
Birajte ih s pažnjom jer upravo od njih zavisi da li ćete uživati ili će vam se čak i vino vrhunskog kvaliteta učiniti osrednjim. Dobri poznavaoci tvrde, a to možete proveriti i sami, da isto vino u različitim čašama deluje drugačije.
Birajte ih s pažnjom jer upravo od njih zavisi da li ćete uživati ili će vam se čak i vino vrhunskog kvaliteta učiniti osrednjim. Dobri poznavaoci tvrde, a to možete proveriti i sami, da isto vino u različitim čašama deluje drugačije.
Ovo jelo može se služiti kao dodatak glavnom jelu, hladna salata ili ukusno vegetarijansko predjelo. Sprema se jednostavno, a izgleda impresivno. Možete dodati bilo koju vrstu povrća ili začina, pustite mašti na volju i uživajte!
Količina je predviđena za 4-6 osoba, u zavisnosti od toga da li će kuskus biti poslužen kao predjelo, glavno jelo, ili...
Količina je predviđena za 4-6 osoba, u zavisnosti od toga da li će kuskus biti poslužen kao predjelo, glavno jelo, ili...
Kuskus je tradicionalno jelo poreklom iz Severne Afrike i nacionalno jelo u Alžiru, Maroku i Tunisu. Prisutan je i na mnogim drugim trpezama: u Tunisu, Egiptu, Izraelu...
Vrlo često kuskus se smatra žitaricom. Do ove zabune dolazi jer kuskus izgledom podseća na proso ili izlomljena zrna pirinča ili drugih žitarica. Zapravo, kuskus bi se mogao smatrati vrstom paste. Može biti sitan, srednje veličine i krupan.
Vrlo često kuskus se smatra žitaricom. Do ove zabune dolazi jer kuskus izgledom podseća na proso ili izlomljena zrna pirinča ili drugih žitarica. Zapravo, kuskus bi se mogao smatrati vrstom paste. Može biti sitan, srednje veličine i krupan.
Želite da postanete vegetarijanac ali brinete da će takav način ishrane poremetiti balans u vašem organizmu i negativno uticati na vaše zdravlje?
Ne brinite, nikada nije bilo lakše odreći se mesa u svakodnevnoj ishrani. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi prelaze na vegetarijanski način ishrane. U poslednje vreme bolesti (životinja i ljudi) su mnoge od nas naterale da se zamislimo nad onim što jedemo.
Ne brinite, nikada nije bilo lakše odreći se mesa u svakodnevnoj ishrani. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi prelaze na vegetarijanski način ishrane. U poslednje vreme bolesti (životinja i ljudi) su mnoge od nas naterale da se zamislimo nad onim što jedemo.
Da li su vam poznate izjave kao: „Dovoljno mi je da bacim pogled na hranu i već se debljam.“ „Sve mi se prima.“ „Kriv je moj suprug - toliko me iznervira a onda moram da jedem.“ „Na poslu je tako stresno da moram uzeti koji zalogaj da se smirim.“ „Ako se još i hrane odreknem, šta mi preostaje u životu.“
Izgovori, izgovori, izgovori.
Smišljamo ih i tešimo se, a telesna težina raste. Prebacujemo odgovornost na druge ljude i okolnosti, a zaboravljamo da svaki zalogaj ustima prinosi naša ruka. Hranimo se da bismo se bolje osećali, trenutno utolimo svoju nelagodnost, a dugoročno stvaramo hroničnu. I zato se kaže da od jedne trećine hrane koju jedemo živimo mi, a od preostale dve trećine lekari, dijetetske organizacije i industrija koja svakodnevno smišlja nove preparate za mršavljenje.
Izgovori, izgovori, izgovori.
Smišljamo ih i tešimo se, a telesna težina raste. Prebacujemo odgovornost na druge ljude i okolnosti, a zaboravljamo da svaki zalogaj ustima prinosi naša ruka. Hranimo se da bismo se bolje osećali, trenutno utolimo svoju nelagodnost, a dugoročno stvaramo hroničnu. I zato se kaže da od jedne trećine hrane koju jedemo živimo mi, a od preostale dve trećine lekari, dijetetske organizacije i industrija koja svakodnevno smišlja nove preparate za mršavljenje.
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..." Politika, 20 jul 1975.
• Da lako odvojite belance od žumanca
To je trik za “taze” domaćice ili bajata jaja. Razbijte jaja iznad levka za tečnost. Belanca će proći, a žumance će ostati u levku.
• Kako lupati meso
Kada lupate šnicle, tučak prethodno nakvasite vodom.
• Da pasulj omekne
Najtvrđi pasulj može omekšati ako se posle prvog kuvanja voda baci, pasulj ocedi i zalije sa nekoliko kašika ulja, pa posle nekoliko minuta stavi u drugu vodu. Pasulj će biti “mek kao duša“.
• Ukusnija kafa
Da bi razni surogati kafe bili ukusniji, dovoljno je da u njih stavite sasvim malo soli.
• Da lako odvojite belance od žumanca
To je trik za “taze” domaćice ili bajata jaja. Razbijte jaja iznad levka za tečnost. Belanca će proći, a žumance će ostati u levku.
• Kako lupati meso
Kada lupate šnicle, tučak prethodno nakvasite vodom.
• Da pasulj omekne
Najtvrđi pasulj može omekšati ako se posle prvog kuvanja voda baci, pasulj ocedi i zalije sa nekoliko kašika ulja, pa posle nekoliko minuta stavi u drugu vodu. Pasulj će biti “mek kao duša“.
• Ukusnija kafa
Da bi razni surogati kafe bili ukusniji, dovoljno je da u njih stavite sasvim malo soli.
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..." Politika, 20 jul 1975.
• Da osvežite bajat limun
Iskoristili ste polovinu limuna, a onaj drugi deo stajao je nekoliko dana i osušio se. Potopite ga u vodu i ostavite da stoji nekoliko sati. Kada ga posle toga budete koristili, biće opet svež.
• Uvenula zelena salata
Već pomalo uvenulu salatu ostavite nekoliko minuta u mlakoj vodi i ona će povratiti svoju svežinu.
• Da banane budu sveže
Naravno, kupite banane koje nisu suviše zrele, u svakom slučaju nikako prezrele. Odmah odvojite jednu od druge, jer ih ona peteljka, na kojoj vise, hrani. Tako možete da ih sačuvate i po dve nedelje. Naprotiv, ako su zelene, ostavite ih nekoliko dana na peteljci pa ih tek onda razdvojite.
• Da osvežite bajat limun
Iskoristili ste polovinu limuna, a onaj drugi deo stajao je nekoliko dana i osušio se. Potopite ga u vodu i ostavite da stoji nekoliko sati. Kada ga posle toga budete koristili, biće opet svež.
• Uvenula zelena salata
Već pomalo uvenulu salatu ostavite nekoliko minuta u mlakoj vodi i ona će povratiti svoju svežinu.
• Da banane budu sveže
Naravno, kupite banane koje nisu suviše zrele, u svakom slučaju nikako prezrele. Odmah odvojite jednu od druge, jer ih ona peteljka, na kojoj vise, hrani. Tako možete da ih sačuvate i po dve nedelje. Naprotiv, ako su zelene, ostavite ih nekoliko dana na peteljci pa ih tek onda razdvojite.
Poznata je izreka: Recite mi kako se hranite pa ću vam reći kakva vas budućnost čeka! Svakako, radi se o budućnosti zdravlja, mogućim bolestima, pa čak i dužini života. Iskusni lekar, ne meri pacijentu samo krvni pritisak, nivo šećera u krvi ili ga pita šta ga boli, već ga detaljno ispituje šta i koliko puta na dan jede, kako priprema hranu…
O hrani i ishrani napisane su biblioteke knjiga i gotovo svakodnevno na tržištu knjiga se pojavi neko novo delo u kojem nas autor savetuje šta i kako da jedemo. Literatura o dijetama preplavljuje police knjižara, a ženski časopisi su prepuni tekstova o zdravlju i ishrani. U pravoj šumi literature o zdravoj hrani teško se snaći i obrazovanijem čitaocu, jer autori redovno hvale svoje delo i preporučuju svoje savete kao najbolje.
O hrani i ishrani napisane su biblioteke knjiga i gotovo svakodnevno na tržištu knjiga se pojavi neko novo delo u kojem nas autor savetuje šta i kako da jedemo. Literatura o dijetama preplavljuje police knjižara, a ženski časopisi su prepuni tekstova o zdravlju i ishrani. U pravoj šumi literature o zdravoj hrani teško se snaći i obrazovanijem čitaocu, jer autori redovno hvale svoje delo i preporučuju svoje savete kao najbolje.
Makrobiotika preporučuje korišćenje tradicionalnih namirnica za ishranu a to su: integralne žitarice, mahunarke, lokalno gajeno povrće, kao i umerene količine bele ribe. Umesto šećera za koji se danas pouzdano zna da je više otrov nego hrana, makrobiotika predlaže upotrebu tradicionalnih zaslađivača kao što su ječmeni i pirinčani slad i drugi zaslađivači od žitarica. Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Male količine morskih algi, koje su izuzetno bogate mineralima i mikroelementima, zaokružuju hranljivu vrednost makrobiotičkog tanjira.
Može li savremeni čovek, bilo gde na svetu, da zamisli početak dana bez kafe?
Može li se zamisliti poslovni dan, odlazak u kafanu ili "kafić", susret sa prijateljem ili razgovor od pet minuta - bez kafe?
Kafa je danas postala artikl bez kojeg se ne može, napitak koji nas prati u svim našim poslovima, posetama, stresovima i traumama.
Statistički podaci kažu da se kafa, kao piće, nalazi na drugom mestu, odmah posle vode!
Može li se zamisliti poslovni dan, odlazak u kafanu ili "kafić", susret sa prijateljem ili razgovor od pet minuta - bez kafe?
Kafa je danas postala artikl bez kojeg se ne može, napitak koji nas prati u svim našim poslovima, posetama, stresovima i traumama.
Statistički podaci kažu da se kafa, kao piće, nalazi na drugom mestu, odmah posle vode!
Verovatno ste bili u prilici da pročitate kako pojedine namirnice sadrže emulgatore. Emulgatori su integralni deo proizvodnje hrane, pa mogu da se nađu u mnogim artiklima. Poboljšavaju teksturu, ukus i svarljivost. Poslednjih godina emulgatori doživljavaju stalne modifikacije.
Kada pripremamo hranu, često mešamo prirodne sastojke od kojih želimo da načinimo glatku smesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno „suprotstavljene“, npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, redukuju čvrstinu, kontrolišu kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.
Kada pripremamo hranu, često mešamo prirodne sastojke od kojih želimo da načinimo glatku smesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno „suprotstavljene“, npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, redukuju čvrstinu, kontrolišu kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.