Bakini saveti - Čuvanje namirnica
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..."  Politika, 20 jul 1975.

• Da osvežite bajat limun
Iskoristili ste polovinu limuna, a onaj drugi deo stajao je nekoliko dana i osušio se. Potopite ga u vodu i ostavite da stoji nekoliko sati. Kada ga posle toga budete koristili, biće opet svež.

• Uvenula zelena salata
Već pomalo uvenulu salatu ostavite nekoliko minuta u mlakoj vodi i ona će povratiti svoju svežinu.

• Da banane budu sveže
Naravno, kupite banane koje nisu suviše zrele, u svakom slučaju nikako prezrele. Odmah odvojite jednu od druge, jer ih ona peteljka, na kojoj vise, hrani. Tako možete da ih sačuvate i po dve nedelje. Naprotiv, ako su zelene, ostavite ih nekoliko dana na peteljci pa ih tek onda razdvojite.

Hrana je i lek
Poznata je izreka: Recite mi kako se hranite pa ću vam reći kakva vas budućnost čeka! Svakako, radi se o budućnosti zdravlja, mogućim bolestima, pa čak i dužini života. Iskusni lekar, ne meri pacijentu samo krvni pritisak, nivo šećera u krvi ili ga pita šta ga boli, već ga detaljno ispituje šta i koliko puta na dan jede, kako priprema hranu…

O hrani i ishrani napisane su biblioteke knjiga i gotovo svakodnevno na tržištu knjiga se pojavi neko novo delo u kojem nas autor savetuje šta i kako da jedemo. Literatura o dijetama preplavljuje police knjižara, a ženski časopisi su prepuni tekstova o zdravlju i ishrani. U pravoj šumi literature o zdravoj hrani teško se snaći i obrazovanijem čitaocu, jer autori redovno hvale svoje delo i preporučuju svoje savete kao najbolje.

Šta je to makrobiotika?
Makrobiotika preporučuje korišćenje tradicionalnih namirnica za ishranu a to su: integralne žitarice, mahunarke, lokalno gajeno povrće, kao i umerene količine bele ribe. Umesto šećera za koji se danas pouzdano zna da je više otrov nego hrana, makrobiotika predlaže upotrebu tradicionalnih zaslađivača kao što su ječmeni i pirinčani slad i drugi zaslađivači od žitarica. Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Male količine morskih algi, koje su izuzetno bogate mineralima i mikroelementima, zaokružuju hranljivu vrednost makrobiotičkog tanjira.

Kafa - napitak koji je osvojio svet
Može li savremeni čovek, bilo gde na svetu, da zamisli početak dana bez kafe?
Može li se zamisliti poslovni dan, odlazak u kafanu ili "kafić", susret sa prijateljem ili razgovor od pet minuta - bez kafe?

Kafa je danas postala artikl bez kojeg se ne može, napitak koji nas prati u svim našim poslovima, posetama, stresovima i traumama.
Statistički podaci kažu da se kafa, kao piće, nalazi na drugom mestu, odmah posle vode!

Da li znate šta su to emulgatori?
Verovatno ste bili u prilici da pročitate kako pojedine namirnice sadrže emulgatore. Emulgatori su integralni deo proizvodnje hrane, pa mogu da se nađu u mnogim artiklima. Poboljšavaju teksturu, ukus i svarljivost. Poslednjih godina emulgatori doživljavaju stalne modifikacije.
Kada pripremamo hranu, često mešamo prirodne sastojke od kojih želimo da načinimo glatku smesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno „suprotstavljene“, npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, redukuju čvrstinu, kontrolišu kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.