Začini i zdravlje
Bosiljak, origano i ruzmarin nisu samo nezaobilazni začini mnogih jela, nego i sastojci različitih lekovitih preparata.

Tradicionalna mediteranska jela nezamisliva su bez mediteranskih začina. Osim što su aromatični i hranjivi, mediteranski začini poseduju i mnoga lekovita i kozmetička svojstva, pa se već vekovima koriste za pripremanje različitih preparata kojima se ublažavaju mnoge bolesti, održava higijena i podstiče lepota tela.

Majčina dušica poseduje snažna antibiotička svojstva, a origano je dokazano jedan od najjačih prirodnih antioksidanata.
Na primer, antiseptična svojstva komorača i žalfije i antibiotička svojstva bosiljka i majčine dušice bila su poznata još u antičko doba. Lavanda je zbog svog blagotvornog efekta na kožu još u antičkom Rimu bila nezaobilazni sastojak kupki i ostalih preparata za negu kože lica, tela i kose.

Mnoga lekovita svojstva mediteranskih začina koji su se vekovima koristili u narodnoj medicini i kozmetici za pripremanje čajeva, napitaka, kupki, tinktura i krema, u savremenom dobu dokazana su kliničkim ispitivanjima u naučnim laboratorijima.

Na taj je način potvrđeno da majčina dušica, koja je u prošlosti važila kao antibiotik za siromašne ljude, zaista poseduje snažna antibiotička svojstva, te da je origano dokazano jedan od najjačih prirodnih antioksidanata. Upravo zahvaljujući tim i drugim blagotvornim svojstvima, danas se mediteranski začini neizostavno koriste u savremenoj fitoterapiji, lečenju prirodnim, biljnim preparatima.

Bosiljak, žalfija, komorač, lavanda

Bosiljak, koji se smatrao božanskom biljkom, stavljao se u svetu vodu i na oltare, a od davnina je poznat kao antiseptik i prirodni antibiotik. Zbog svojih se svojstava upotrebljavao za smirivanje upala nakon uboda insekata i zmija, ali i za zarastanje rana. Kako sastojci bosiljka osvežavaju, relaksiraju i smiruju kožu, često se upotrebljava u preparatima za negu kože, posebno one sklone aknama i lišajevima. Preparati na bazi bosiljka upotrebljavaju se i za relaksiranje napetih mišića, za podsticanje probave i smirivanje grčeva te za jačanje nervnog sistema i vraćanje fizičke snage.

Žalfija, čije latinsko ime salvia u prevodu znači "biti zdrav", neobično je lekovita biljka. Ima snažno antiseptičko delovanje, pa se stoga tokom prošlosti spaljivala u bolničkim sobama. Osim što je antiseptik, deluje protiv gljivica, smiruje upale kože i sluznice te podstiče zarastanje kože, pa se koristi i kod grlobolje, kašlja, prehlade i gripa te za tretiranje rana. Kako reguliše rad lojnih žlezda, ublažavajući znojenje, žalfija se koristi i u kozmetičke svrhe. Žalfija podstiče probavu i olakšava probavljanje masne i slatke hrane te uopšteno jača organizam, podstičući njegove odbrambene mehanizme.

Komorač, koji spada među biljke koje su prve prepoznate kao lekovite, zbog svojih se antiseptičnih, antitoksičnih, antibiotičkih i protivupalnih svojstava, najčešće koristi kod poremećaja u funkcionisanju probave te disajanih puteva. Komorač pospešuje probavu, sprečava nadutost i uklanja nadimanje i grčeve, te podstiče apetit. Pozitivno deluje kod infekcije disajanih puteva, upale grla i promuklosti, a kako podstiče izlučivanje sluzi i iskašljavanje, ublažava i napade kašlja i astme. Pomaže kod suzbijanja infekcije mokraćnih puteva i ublažava probleme s reumom. Podstiče prokrvljenost i izlučivanje štetnih materija, pa je delotvoran i protiv celulita.

Lavanda se oduvek koristila za negu kože, pa se dodavala kupkama još u doba antičkog Rima. Lavanda čisti, smiruje, jača i osvežava kožu, podstiče njenu vlažnost i prokrvljenost pa je čini nežnom, mekom i zdravom. Osim u svakodnevnoj nezi, lavanda pomaže i kod upaljene i opečene kože, kao i kod pojave akni, ekcema i psorijaze. Smanjuje znojenje, poboljšava rast kose i pogoduje zdravlju noktiju, a smanjuje i teškoće s probavom uzrokovane stresom, opušta napete i bolne mišiće, ublažava bolne menstruacije i poteškoće menopauze i uopšteno smiruje celi organizam.

Lovor, majčina dušica, origano, ruzmarin

Lovor, koji u antičko doba nije bio samo simbol hrabrosti i slave, nego je po verovanju štitio kako od bolesti tako i gromova, zbog svojih je lekovitih svojstava bio posvećen bogu medicine Eskulapu. Pozitivno deluje na probavu i jača apetit te postiče iskašljavanje, pomaže kod bronhitisa, prehlade i gripa. Preparati na bazi lovora, koji je prirodni antiseptik, primenjuju se i u lečenju raznih osipa a posebno za omekšavanje potkožnih čireva. Masaža uljem od lovora ublažava reumatične bolove i bolove u mišićima i zglobovima, na primer kod istezanja i uganuća.

Majčina dušica, koja se zbog svog aromatičnog mirisa palila u hramovima u čast bogova, zbog svojih je antibiotičkih svojstava u narodnoj medicini vekovima važila kao antibiotik za siromašne. Ona prvenstveno podstiče, pospešuje i jača mnoge fizičke funkcije, pa tako podstiče cirkulaciju i probavu, podiže obrambene mehanizme organizma i krvni pritisak, dezinfikuje kožu i pospešuje zarastanje rana i olakšava iskašljavanje, ali i otežano mokrenje. Vrlo je efikasna kod upala disajnih puteva, usne šupljine i bolnih mišića i zglobova, a zbog svojih se svojstava koristi i za jačanje nerava te podsticanje pamćenja i koncentracije.

Origano, čije ime u prevodu s grčkog znači "radost planina", od najstarijih se vremena koristio za lečenje prehlade, glavobolje, zubobolje i različitih problema s probavom, ali i psihom. Nadalje, origano, koji je od pradavnih vremena poznat kao jedan od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika sa snažnim antibakterijskim i antivirusnim delovanjem, u modernoj je fitoterapiji prepoznat i kao jedan od najjačih prirodnih antioksidanata. Podstiče probavu i funkcionisanje jetre i žuči te se uspešno primenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, virusa, gripa i prehlade, ali i hronične glavobolje.

Ruzmarin, omiljena biljka antičkih bogova, vrlo je omiljen i u narodnoj medicini. Od ruzmarina, čije ime u prevodu glasi "morska rosa", od davnina su se spremali preparati koji su se koristili protiv raznih bolova, na primer kod reume, gihta i upale zglobova. Prirodni je antiseptik, a koristi se i u kozmetičke svrhe za negu kože i kose, pa tako i za uklanjanje peruti. Podstiče probavu te ublažava nadutost i smiruje grčeve u crevima i želucu. Uopšteno jača organizam, poboljšava cirkulaciju i deluje protiv niskog pritiska, čisti krv i podstiče izlučivanje mokraće. Uspešan je i u smirivanju nervne napetosti.

Valerija Rodek, diplomirani pedagog