Dijeta - dnevno 1.200 kalorija
Ishrana

Ne postoji specifična hrana koja se preporučuje, mada ćete imati znatno veće koristi ako konzumirate sveže namirnice, uključujući voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, ribu i mesa siromašna masnoćama.


Vežbanje

Ne postoje posebne preporuke za vežbanje kod ove dijete, ali će svakodnevna, polusatna aktivnost srednjeg intenziteta (brža šetnja, vožnja bicikla, lagano trčanje...), znatno doprineti vašem bržem gubitku kilograma i poboljšanju zdravlja. Obratite pažnju da fizička aktivnost ne bude prevelika jer, budući da je kalorijski unos nizak, postoji rizik od iscrpljenosti. Zato je i ovde, kao i u svemu, ključ u umerenosti.

Praktično, ova dijeta ne zahteva ni posebne namirnice ni opremu, tako da nema ekstra troškova. Eventualno, trebaće vam možda neko pomoćno sredstvo kao što je kuhinjska vaga i knjiga sa kalorijskim tablicama (mada se na netu mogu naći i specijalizovani sajtovi sa velikim bazama podataka tj. kalorijama za gotovo sve namirnice).


Prednosti

Ukoliko izaberete kvalitetne namirnice (po mogućstvu ekološki gajene) bićete siti sve vreme dok ste na ovoj dijeti. Sprovođenje kalorijskih dijeta je u većini slučajeva delotvorna metoda mršavljenja.

Imate punu slobodu izbora namirnica (možete jesti bilo koju vrstu hrane) sve dok zadati dnevni unos (1.200 kalorija) ne bude dostignut. Može se prilagoditi posebnim stilovima života kao što su vegetarijanska ishrana, ili poremećajima kao što su dijabetes i slično. Brzi početni gubitak težine može povećati motivaciju za kreiranje dugoročnog plana mršavljenja.


Mane

Potrebno je meriti hranu i računati kalorije. Dijeta se mora pažljivo planirati da bi se sprečili prehrambeni nedostaci. Mnogi će na dijeti iskusiti umor i glad - uobičajna stanja za niskokalorijske dijete. Ova dijeta nije pogodna za fizički aktivne osobe; postoji rizik vraćanja težine kada se poveća kalorijski unos tj. vrati na normalnu ishranu.

Kalorijska dijeta će verovatno dati dobre rezultate kod većine osoba, barem u kratkom vremenskom roku. Međutim, da bi mršavljenje bilo kontinuirano, neophodno je promeniti životni stil. Dijeta će imati povećane izglede za uspeh ako naučite kako da odaberete nutricionistički izbalansiran obrok, kako da upravljate psihološkim stresom i ako u svakodnevicu uključite fizičku aktivnost.

Primer jelovnika

Doručak

* 1 šolja kuvanih integralnih žitarica, 1 šolja obranog mleka, 1 banana

Ručak

* tuna sendvič sa hlebom od celog zrna, 2 šolje sirovog mešanog povrća (recimo: šargarepa, crvena paprika, celer), 1 mala jabuka

Popodnevna užina

* 1 nektarina ili komad nekog drugog voća, čaša mineralne vode s limunom

Večera

* 100 grama pilećih prsa na žaru, 1 šolja barenog graška, salata od 1 šolje zelene salate, 1/2 šolje paradajza, 1/2 šolje narendane šargarepe sa 2 kašičice maslinovog ulja i prirodnog jabukovog sirćeta (po ukusu), 1 jabuka

Večernja užina

* 1 mala kruška
V.N.