Mlečni proizvodi bez laktoze
U savremenoj medicini sve više je zabeleženih oblika netolerancije na laktozu, mlečni šećer, koji je dominantno prisutan u mlečnim proizvodima. Neke osobe ne podnose ni najmanju količinu laktoze u ishrani. Konkretno, u našem regionu više od polovine stanovništva je u određenoj meri netolerantno na laktozu i to je pojava koja je u izuzetnoj progresiji.

Kompanija Imlek predstavila je posle Moja kravica mleka bez laktoze, dva nova mlečna proizvoda Moja kravica jogurt bez lakotoze i Moja kravica jogurt bez lakotoze sa jagodom, namenjenim prevashodno osobama netolerantnim na laktozu.

„Za razvijanje ove vrste proizvoda smo se odlučili iz dva razloga. Prvi je postojanje velikog broja osoba koje su osetljive na mlečni šećer - laktozu i koje zbog svoje intolerancije ne bi smele da konzumiraju mleko i mlečne proizvode. Drugi razlog je da sve osobe sa godinama gube toleranciju na laktozu i postaju osetljive na mlečni šećer u mlečnim proizvodima, a to im naravno otežava konzumaciju omiljenih proizvoda. Mleko bez laktoze koje se nalazi u našoj paleti proizvoda uz novi jogurt bez laktoze omogućavaju da i deca i odrasli nesmetano da uživaju u ovim proizvodima, a da pri tom nemaju negativne posledice”, izjavio je gospodin Srđan Popović, Regionalni direktor marketinga Imleka.

Iz tog razloga, osluškujući potrebe savremenog potrošača, kompanija Imlek je, kao lider na tržištu, u svoju paletu proizvoda uvrstio ova dva nova mlečna proizvoda, kako bi potrošači neotporni na laktozu mogli nesmetano da uživaju u svojim omiljenim mlečnim proizvodima.

„Organizam netolerantan na laktozu, njenim unosom počinje da pati od otežanog varenja, bolova u stomaku i bolne nadutosti. Glavni izvori laktoze su mleko i mlečni proizvodi. S druge strane 70% neophodnog dnevnog unosa kalcijuma se osigurava ovom grupom namirnica, a jednostranim izbacivanjem mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane povećava se rizik od preloma, osteoporoze i hipertenzije, te ugrožava unos drugih esencijalnih nutrijenata prisutnih u mleku, kao što su proteini i vitamin B2. Iz tog razloga je  konzumacija mleka i mlečnih proizvoda  neophodna“ izjavila je Dr. Branka Arsenović, lekar interne klinike KBC Zvezdara

Proizvodi bez laktoze, pored toga što su neophodni osobama netolerantnim na laktozu, su vrlo lako svarljivi i samim tim preporučljivi svima.
O Imlek-u:
Imlek je regionalna kompanija, koja posluje na teritorijama Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Tradicija duga više od pola veka, stručni kadrovi, savremena tehnologija i stalno unapređivanje proizvodnje rezultiralo je ponudom od više od 100 mlečnih proizvoda, koje Imlek svakodnevno donosi.