H-Bridges Tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, ponovo se plasirao u finalnu fazu najvećeg svetskog univerzitetskog IEEE takmičenja u oblasti energetske elektronike, International Future Energy Challenge 2024 (IFEC2024). Takmičenje je jedinstveno po tome što studenti moraju samostalno raditi na svim aspektima projekta, od razvoja i realizacije idejnog rešenja do obezbeđivanja svih potrebnih finansijskih sredstava i materijalnih resursa. Ovogodišnji zadatak je stereo audio pojačavač klase D, snage 400W sa dva stereo i jednim subwoofer kanalom. U poređenju sa konvencionalnim pojačavačima, prednost ovakvog uređaja je poboljšana energetska efikasnost, bolji kvalitet zvuka i frekvencijski raspon, kao i smanjenje težine. Pristup H-Bridges tima se ogleda u potpunoj digitalnoj implementaciji koja smanjuje veličinu i olakšava komunikaciju sa korisnikom.

U želji da nastavi svoju tradiciju povezivanja studenata elektrotehnike sa vodećim kompanijama iz oblasti inženjeringa, Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi - KONTEH, zakazan je za 13. i 14. mart 2024. godine. Ovogodišnje izdanje obećava novu dimenziju karijernog razvoja, proslavljajući 18 godina uspešnog realizovanja. Prvi put ove godine, KONTEH će trajati pet dana, obuhvatajući Akademske dane od 6, 8. i 9. marta, a zatim kulminirajući Sajam 13. i 14. marta 2024. godine. Ova proširena proslava naglašava posvećenost organizatora pružanju obimne podrške studentima u izgradnji njihovih budućih karijera. Akademski dani, koji se po prvi put uvode kao inovativan dodatak u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Novi Sad, pružajući studentima trodnevni program bogat raznovrsnim aktivnostima. Panel diskusija, kao i akademski vikend koji uključuje predavanja kompanija i studije slučaja obećavaju učesnicima dubinsko razumevanje aktuelnih tema, dok će interakcija s predavačima i stručnjacima iz industrije omogućiti neposrednu razmenu ideja.

Od eestec komiteta u Madridu do Baku-a, studenti elektrotehnike se već sedam godina takmiče i oni najbolji predstavljaju svoje univerzitete u finalnoj rundi, sve u sklopu jednog velikog izazova - EESTech Challenge. No,  po čemu je ovaj 24-časovni i tematski hakaton tako voljeni izazov? LC Novi Sad ima priliku da 27. aprila 2024. godine po peti put organizuje lokalnu rundu ovog neverovatnog događaja. Prva finalna runda EESTech Challenge - a 2017. godine održana je u Cirihu, a ove godine održava se bliže nama, u Sarajevu, gde će doputovati ukupno 18 timova iz 12 država. Na ovaj način EESTEC spaja studente širom Evrope, i pruža poznanstva među budućim ekspertnim programerima. Izazovu nije kraj jer samom hakatonu prethodi i akademski deo koji se sastoji i iz predavanja i panel diskusije. Ove godine vrednim učesnicima pružamo priliku da pre samog hakatona učestvuju i na radionicama i dodatno se spreme za ovogodišnju temu.

Podaci Globalnog izveštaja o napretku žena koje sprovodi kompanija Avon širom sveta, pokazuju znake stagniranja, pa čak i nazadovanja u jednakosti polova širom sveta. Novo istraživanje pokazuje da je broj žena koje su saglasne da postoje nejednakosti u platama/zarađenom prihodu porastao sa 46% u 2023. na 52%  u 2024. godini. Takođe se povećao broj žena koje smatraju da su stereotipi prepreka za jednakost – sa 89% u 2024. u odnosu na 86% u 2023. godini. Ovo istraživanje koje kompanija Avon sprovodi povodom Međunarodnog dana žena pokazuje stavove 7000 žena u 7 zemalja  (Velika Britanija, Italija, Rumunija, Poljska, Filipini, Turska i Južna Afrika), o postizanju rodne ravnopravnosti. • Kompanija Avon objavljuje svoj Globalni izveštaj o napretku žena u 2024. godini, koji prikazuje kakav je zaista napredak žena u postizanju rodne ravnopravnosti. • Najnoviji rezultati ukazuju na spori napredak, a u nekim slučajevima i nazadovanje u ključnim oblastima postizanja rodne ravnopravnosti, što uključuje plate, mogućnosti i kontrolu u donošenju odluka. • Broj žena koji smatra da ih stereotipi sprečavaju na putu ka novim prilikama porastao je na skoro 9 od 10 (89%),  dok 2 od 5 žena (43%)  vidi radno mesto kao beg od sukoba ili nasilja u kući.

Prema napisima medija, koje potvrđuju i poreski savetnici, sve manje poslodavaca obeležava Međunarodi dan žena 8. mart  i uručuje poklone svojim zaposlenima tim povodom. Ali, pojedina preduzeća ne samo da obeležavaju ovaj dan, već osnaživanje i prava žena integrišu u svoju poslovnu politiku, a to konkretnim primerima potvrđuju i njihovi zaposleni. SDPS d.o.o, preduzeće koje zapošljava 80% osoba sa invaliditetom, kako kaže direktor Predrag Bubalo, u osnovi svoje poslovne politike ima poštovanje specifičnosti svakog zaposlenog i uloge žena u stvaranju kako poslovnog uspeha, tako i socijalne senzitivnosti kolektiva. SDPS inače posluje 9 godina, nudi širok izbor proizvoda i usluga koji imaju primenu u kancelarijskom poslovanju, trgovini, turizmu, industriji, poljoprivredi i domaćinstvu, a trenutno ima 47 zaposlenih, od kojih su 22 žene, među kojima kojima 13 ima neku vrstu invaliditeta.

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope -  Lokalni Komitet Beograd (EESTEC LC Belgrade) po prvi put organizuje projekat “ENGAGE GameJam”, koji se ove godine održava od 25.3.-31.3.2024. Cilj ENGAGE GameJam-a jeste da studente kojima je razvoj video igara zanimljiv motiviše da se u njemu i oprobaju. Učensicima će biti dostupni resursi potrebni za rad, kao što su 3D modeli i mehanike neophodne da se napravi jedna video igra. Jedina, takmičarima neophodna stvar, jeste mašta, koju preporučujemo da ponesu sa sobom. Izazov sa kojim će se učesnici ENGAGE-a susreti jeste da naprave video igru na već zadatu temu u periodu od 48h, počevši od 29.marta sve do 31. marta. Za ovo takmičenje se mogu prijaviti svi studenti zainteresovani za razvoj video igara, bez obzira na prethodno znanje.

Studenti se često na kraju svojih studijskih dana suoče sa velikim brojem pitanja poput: “Kako posle fakulteta započeti svoju karijeru?”, “Da li je znanje koje su stekli tokom školovanja adekvatno za zaposlenje?”, “Kako najbolje predstaviti sebe kroz CV i pripremiti se za čuveni razgovor za posao?”. Centar za razvoj karijere studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je našao način da studentima olakša prve korake ka budućoj uspešnoj karijeri i sa tim ciljem već treću godinu za redom organizuje međunarodni studentski projekat Kongres studenata elektrotehnike i računarstva. “KSER”, kako je poznatiji među studentima, se ove godine organizuje na Zlatiboru u periodu od 14. do 17. marta i ponovo će na jednom mestu okupiti studente iz Srbije i regiona zajedno sa uvaženim profesorima i predstavnicima prestižnih kompanija koje posluju u oblasti elektrotehnike i računarstva, softverskog inženjerstva, telekomunikacija, elektronike i energetike.

Hotel Job Fair nije samo sajam zapošljavanja; to je događaj gde se spajaju kandidati zainteresovani za hotelijerske pozicije i najprestižniji hotelski brendovi. Sajam pruža kandidatima priliku da iz prve ruke stupe u kontakt sa vodećim poslodavcima, otvarajući vrata ne samo za sezonska zaposlenja, već i za dugoročne karijerne prilike. Za hotelske kuće, Hotel Job Fair predstavlja izuzetnu priliku za predstavljanje svog brenda i privlačenje novih talenata. Učestvovanjem na sajmu, hoteli mogu efikasno i brzo popuniti svoje timove, kao i smanjiti troškove zapošljavanja. Ovaj događaj, koji iz godine u godinu postavlja nove standarde, ove godine obilazi 5 ključnih gradova iz regiona i privlači više od 20 renomiranih hotelskih kuća koji će svim zainteresovanim kandidatima predstaviti svoje otvorene pozicije i uslove rada. Januar 2024. godine obećava da će biti uzbudljiv za sve kandidate koji žele raditi u hotelima širom regiona, sa nadolazećim Hotel Job Fair-om koji će se održati u pet ključnih gradova:

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) sa ponosom predstavlja devetu Soft Skills Akademiju, internacionalni seminar za razvoj ličnih i profesionalnih veština važnih za razvoj karijere! Ove godine se pruža odlična prilika da 40 studenata sa Univerziteta u Novom Sadu unaprede svoju emocionalnu inteligenciju i nauče nešto više o njoj. Ova akademija će se održati 2-3. decembra i 9-10. decembara na Fakultetu tehničkih nauka. Emocionalna inteligencija postala je ključna veština u savremenom svetu, kako u ličnom, tako i u profesionalnom životu. Znanje iz ove oblasti omogućava ljudima da bolje razumeju sebe, svoje emocije i emocije drugih, što dalje doprinosi izgradnji snažnih međuljudskih odnosa, komunikaciji i efikasnom upravljanju stresom.

Sedmi BEOGRADSKI KONTRAPUNKT, koji ove godine nosi naziv KULTURA I PODELJENI SVET – SAVREMENI TRENUTAK, održaće se u sredu, 15. novembra 2023. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev, Uzun Mirkova 1), sa početkom u 11 časova. „Beogradski kontrapunkt“ u organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta. Savremeni trenutak u svetu obeležavaju brojni izazovi, poput ratnih sukoba, transhumanizma, socijalne i ekonomske krize velikih razmera, prevlasti materijalnih vrednosti, moralnog relativizma i utilitarizma, potrošačke  svesti i naizgled nepomirljivo suprotstavljenih interesa između različitih država i centara moći.

Pozivamo buduće inženjere da nam se pridruže na projektu Brand New Engineers — Od integrala do inženjera, koji organizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - Lokalni komitet Beograd (EESTEC LC Belgrade). Projekat ove godine proslavlja svoj četrnaesti rođendan. Ideja projekta Brand New Engineers jeste da upozna studente sa aktuelnim dostignućima i dešavanjima u svetu inženjerstva. Takođe, da približi studentima, kroz realne zadatke, današnje potrebe kompanija i na taj način predstavi kojim sve putevima mogu da nastave karijeru nakon završetka studija. Ove godine projekat čine sledeći sadržaji: Konferencija koja će se održavati 13 - 14.11.2023. Sastoji se iz jednočasovnih predavanja na aktuelne teme iz oblasti informacionih tehnologija, automatike, energetike, telekomunikacija, elektronike i mnogih drugih. Predavanja će držati profesori Elektrotehničkog fakulteta i predstavnici kompanija - sponzora projekta.

Tradicionalno, svakog prvog ponedeljka i utorka u novembru, ove godine 6. i 7. novembra, održaće se Sajam poslova i praksi „JobFair – Kreiraj svoju budućnost!” u Zgradi tehničkih fakulteta (Bulevar kralja Aleksandra 73) i na Mašinskom fakultetu (Kraljice Marije 16) u Beogradu. Organizatori događaja su dve neprofitne i apolitične studentske organizacije: Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - EESTEC LK Beograd. Davne 2005. godine, grupa studenata je došla na ideju da smanji nezaposlenost u državi i spreči drastičan odliv mozgova, pa je kao rezultat nastao Sajam, koji ove godine slavi devetnaesti rođendan. Vrata Zgrade tehničkih fakulteta su otvorena za sve studente i diplomce prirodno- matematičkih i tehničko-tehnoloških fakulteta, koji će zajedno sa mnogobrojnim kompanijama upotpuniti ovogodišnji Sajam. Na Sajmu će studenti imati priliku da se bolje upoznaju sa predstavnicima kompanija, i saznaju kakve poslove i prakse nude. Pored toga, JobFair pomaže studentima da razviju svoje veštine kroz dodatne sadržaje: