Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) sa ponosom predstavlja devetu Soft Skills Akademiju, internacionalni seminar za razvoj ličnih i profesionalnih veština važnih za razvoj karijere! Ove godine se pruža odlična prilika da 40 studenata sa Univerziteta u Novom Sadu unaprede svoju emocionalnu inteligenciju i nauče nešto više o njoj. Ova akademija će se održati 2-3. decembra i 9-10. decembara na Fakultetu tehničkih nauka. Emocionalna inteligencija postala je ključna veština u savremenom svetu, kako u ličnom, tako i u profesionalnom životu. Znanje iz ove oblasti omogućava ljudima da bolje razumeju sebe, svoje emocije i emocije drugih, što dalje doprinosi izgradnji snažnih međuljudskih odnosa, komunikaciji i efikasnom upravljanju stresom.

Sedmi BEOGRADSKI KONTRAPUNKT, koji ove godine nosi naziv KULTURA I PODELJENI SVET – SAVREMENI TRENUTAK, održaće se u sredu, 15. novembra 2023. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev, Uzun Mirkova 1), sa početkom u 11 časova. „Beogradski kontrapunkt“ u organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta. Savremeni trenutak u svetu obeležavaju brojni izazovi, poput ratnih sukoba, transhumanizma, socijalne i ekonomske krize velikih razmera, prevlasti materijalnih vrednosti, moralnog relativizma i utilitarizma, potrošačke  svesti i naizgled nepomirljivo suprotstavljenih interesa između različitih država i centara moći.

Pozivamo buduće inženjere da nam se pridruže na projektu Brand New Engineers — Od integrala do inženjera, koji organizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - Lokalni komitet Beograd (EESTEC LC Belgrade). Projekat ove godine proslavlja svoj četrnaesti rođendan. Ideja projekta Brand New Engineers jeste da upozna studente sa aktuelnim dostignućima i dešavanjima u svetu inženjerstva. Takođe, da približi studentima, kroz realne zadatke, današnje potrebe kompanija i na taj način predstavi kojim sve putevima mogu da nastave karijeru nakon završetka studija. Ove godine projekat čine sledeći sadržaji: Konferencija koja će se održavati 13 - 14.11.2023. Sastoji se iz jednočasovnih predavanja na aktuelne teme iz oblasti informacionih tehnologija, automatike, energetike, telekomunikacija, elektronike i mnogih drugih. Predavanja će držati profesori Elektrotehničkog fakulteta i predstavnici kompanija - sponzora projekta.

Tradicionalno, svakog prvog ponedeljka i utorka u novembru, ove godine 6. i 7. novembra, održaće se Sajam poslova i praksi „JobFair – Kreiraj svoju budućnost!” u Zgradi tehničkih fakulteta (Bulevar kralja Aleksandra 73) i na Mašinskom fakultetu (Kraljice Marije 16) u Beogradu. Organizatori događaja su dve neprofitne i apolitične studentske organizacije: Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - EESTEC LK Beograd. Davne 2005. godine, grupa studenata je došla na ideju da smanji nezaposlenost u državi i spreči drastičan odliv mozgova, pa je kao rezultat nastao Sajam, koji ove godine slavi devetnaesti rođendan. Vrata Zgrade tehničkih fakulteta su otvorena za sve studente i diplomce prirodno- matematičkih i tehničko-tehnoloških fakulteta, koji će zajedno sa mnogobrojnim kompanijama upotpuniti ovogodišnji Sajam. Na Sajmu će studenti imati priliku da se bolje upoznaju sa predstavnicima kompanija, i saznaju kakve poslove i prakse nude. Pored toga, JobFair pomaže studentima da razviju svoje veštine kroz dodatne sadržaje:

Kompanija Millenium Team i Beogradsko dramsko pozorište potpisali su ugovor o sponzorstvu i strateškoj saradnji. Ugovor koji će trajati naredne četiri godine, vrednosti pola miliona evra predstavlja najveće ulaganje u kulturu jedne domaće kompanije i doprineće daljem razvoju i modernizaciji pozorišta. „Sa ponosom mogu da kažem da je ovo najveće ulaganje u kulturu jedne kompanije, a četvrogodišnjim ugovorom vrednim pola miliona evra sigurno ćemo biti pouzdan partner u daljem naredovanju Beogradsko dramskog pozorišta. Mi smo kompanija koja gradi, postavlja jake i stabilne temelje za budućnost, a ova naša zajednička saradnja sa Beogradsko dramskim pozorištem okrenuta je publici i umetnicima.“, istakao je Stojan Vujko, generalni direktor Millennium Team-a. On je dodao da je Millennium Team pokazao još jednom da je društveno odgovorna kompanija koja ulaže u zajednicu u kojoj radi, sa jasnom podrškom. „Millennium Team svoje poslovanje temelji na brizi o zajedinici, trudimo se da svojim ulaganjem i jasnom podrškom pomognemo tamo gde radimo i gradimo. Najbolje se vidi iz konkretnog primera našeg rada, BDP Millennium Team Arene, jedinog izgrađenog pozorišta u Beogradu poslednjih 70 godina koje je Millennium Team izgradio i u kome publika uživa već dve sezone.“

U svetu hotelijerstva, svaki trenutak je prilika da stvorite nezaboravno iskustvo za goste. Ako želite da budete deo ove uzbudljive priče, Hotel Job Fair je pravo mesto za vas. Predstavljamo vam jedinstvenu priliku da upoznate prestižne hotele sa Balkana. Hotel Job Fair će okupiti više od 25 vodećih hotela u regionu, koji će predstaviti preko 200 otvorenih radnih mesta na različitim pozicijama. Bez obzira da li ste iskusni profesionalac ili tek započinjete svoju karijeru, ovde ćete pronaći mogućnosti koje će vas inspirisati. Sajam će biti održan u četiri različite države, čime će omogućiti širokom spektru kandidata da pristupe ovom jedinstvenom događaju. Beograd, Skoplje, Tirana i Podgorica postaće epicentri prilika za karijeru u hotelijerstvu od 23. do 26. novembra. Naravno, ulaz na ovaj prestižni događaj je potpuno besplatan, ali registracija je obavezna kako bismo vam obezbedili najbolje iskustvo. Sve što treba da uradite je da posetite link za registraciju i prijavite se. Neka Hotel Job Fair bude ključ za otvaranje vrata vaše karijere u svetu hotela i gostoprimstva.

H-Bridges, tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta (ETF) tradicionalno predstavlja Srbiju na najvećem svetskom univerzitetskom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja - IEEE International Future Energy Challenge (IFEC). Tim ispred ETF-a je u finalu takmičenja, održanog 25 - 28. jula u Hanoveru u Nemačkoj, osvojio 2. mesto, kao i nagradu „Outstanding Performance Award”. Naši studenti su finalnim prototipom postigli efikasnost od 94,1% na 1000W kao i 10 puta manju masu u poređenju sa tržišnim rešenjima. Ovogodišnja tema takmičenja bila je razvoj monofaznog Solid State transformatora za niske snage. Predloženo rešenje pruža mogućnost za značajnim redukovanjem upotrebe teških materijala pri proizvodnji transformatora, a dodatno i monitoring i dijagnostiku sistema u realnom vremenu. Primena ovakvog koncepta bi olakšala integraciju obnovljivih izvora energije kao i drugih pametnih rešenja u tradicionalni elektroenergetski sistem. Konačni plasman timova u finalnoj rundi IEEE IFEC2023. godine je:

Najprestižniji Luxury Business Summit na svetu u organizaciji Financial Times-a, a pod pokroviteljstvom kraljevske porodice Grimaldi od Monaka, održan je u Monte Karlu. Ove godine, srpska kompanija Luxury Integrated, specijalizovana za konsalting u sektoru luksuza i premium biznisa, imala je čast da bude pozvana kao jedini predstavnik Adriatic regije. Mali korak za svet ali veliki za nas, gde je naša kompanija stajala rame uz rame sa najvećim kompanijama sveta kao što su LVMH, Kering, Dolce Gabbana, Prada, Puig, Richemont, Piaget, Hermes, Chanel. Smeštena u glamuroznoj kneževini na francuskoj rivijeri, Monaku, Financial Times Luxury Business konferencija obuhvatala je tri dana interaktivnih panela, debata i izlaganja vodećih predstavnika lusuznih kompanija koji su raspravljali o najnovijim promenama i trendovima u luksuznoj industriji.

Hard Skills Academy - Akademija tvrdih veština je projekat koji EESTEC LC Novi Sad organizuje po prvi put ove godine sa ciljem da studentima pruži priliku unapređenja veština iz stručnih oblasti potrebnih za rad u različitim industrijama. Studenti će posle pohađanja Akademije steći relevantna praktična znanja i samim tim postati konkurentniji na tržištu rada. Akademija će se realizovati u vidu dvodnevnih radionice 3. i 4. juna, zaključno sa hakatonom koji će biti održan 10. juna. Planirano je da akademiju pohađa 20 polaznika. Tema koja će se ove godine obrađivati na akademiji je Data Science. Za dva dana radionica stručni predavači će sprovesti studente kroz kompletan proces Data Science Lifecycle-a i tako ih upoznaju sa ključnim metodologijama i konceptima neophodnih za uspešan rad u data science-u. Učesnici će naučiti kako da prikupe, selektuju, organizuju, analiziraju i obrade podatke, te kako da predstave svoje rezultate na najbolji mogući način. Nakon predavanja, učesnici će se podeliti u timove i dobiće podatke koje će obrađivati u periodu do hakatona.

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu H-Bridges i ove godine se plasirao u finale najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja iz oblasti energetske elektronike, IEEE International Future Energy Challenge 2023 - IEEE IFEC. Takmičenje se organizuje pod pokroviteljstvom svetske asocijacije inženjera elektrotehnike, IEEE, i okuplja najprestižnije  univerzitete iz celog sveta. IEEE IFEC takmičenje pruža studentima priliku da iskoriste teorijsko znanje stečeno na Fakultetu kroz praktičan rad na projektu koji obuhvata proces od istraživanja do razvoja i testiranja rešenja u realnim uslovima. Multidisciplinarnost projekata godinama unazad u okviru H-Bridges tima objedinjuje studente sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta. Polufinale takmičenja održano je od 19-23. marta ove godine u Orlandu na Floridi (SAD), u okviru najveće svetske konferencije primenjene energetske elektronike - Applied Power Electronics Conference. U finalu, zakazanom za 26-28. jul 2023. godine u Hanoveru u Nemačkoj, nastupiće sedam najuspešnijih studentskih timova iz celog sveta.

Konteh - Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi počinje sutra, 21. marta i trajaće 2 dana, do 22. marta a održaće se, tradicionalno već 16. put, u holu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu! Prvi Konteh održan je davne 2006. godine, a sutra na FTN dolazi preko 30 najuspešnijih kompanija sa naših prostora, iz oblasti inženjeringa koje će svoju oblast rada predstaviti studentima! Cilj sajma jeste da se povežu studenti i kompanije: da studenti pronađu stručnu praksu ili prvi posao, a da kompanije dobiju kvalitetne mlade inženjere. ‘’Sve je spremno za sutrašnji Sajam! Sa nestrpljenjem iščekujemo i studente i kompanije! ’’ - poručuju iz EESTEC-a. Sutra i prekosutra, posetioce očekuje 18 kvalitetnih predavanja, radionica i simulacija razogovora za posao a detaljnije informacije kao i agenda nalaze se na instagram stranici Sajma, a biće i nagradna igra, veliki broj poklona, ali i mnogo zabave za koju će biti zadužena GAME & NGO zona u kojoj će studenti moći da se druže, igraju društvene igre, opuste i zabave!

Konteh - Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi koje organizuje studentsko udruženje EESTEC održaće se u utorak i sredu, 21. I 22. marta 2023. godine u holu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu! Ove godine, na 16. Kontehu, studentima će se predstaviti preko 35 najuspešnijih kompanija sa naših prostora, iz oblasti inženjeringa. ‘’Studenti svih godina i svih smerova su dobrodošli a na Sajmu će moći da se raspitaju i saznaju nešto više o stručnim praksama i zaposlenju u kompanijama koje im se dopadaju! A svaki student ima svoju omiljenu kompaniju! A ako i nema, sigurno će je steći na Kontehu!’’ - poručuju iz EESTEC-a. Organizatori ohrabruju studente da se nikako ne ustručavaju da bilo kojoj kompaniji postave bilo kakvo pitanje. Kompanije su tu zbog studenata a studenti su tu zbog kompanija!