Čajevi
Čajem zovemo napitak koji se dobija natapanjem biljaka u vodi.
Pripremamo ga tako (osim ako na uputstvu nije drugačije naznačeno) što prethodno zagrejemo vodu do ključanja. Tom vodom prelijemo sušene biljke – jednu kafenu kašičicu biljaka na dva do tri dcl vode – ili prelijemo filter-kesicu s biljkama. Šoljica ili druga posuda se poklopi i pusti da odstoji 5 do 10 minuta. Potom se procedi ili izvadi filter-kesica.

Čajeve je najbolje piti nezaslađene, ali mogu se zasladiti medom ili šećerom.

Ako se priprema veća količina čaja, čaj se procedi i čuva u termos boci, kako bi se izbeglo ponovno zagrevanje. Najbolje ga je piti uvek sveže pripremljenog.

Kako bi imali najveću korist koju čaj donosi, trebalo bi ga piti do 4 šoljice čaja dnevno.

Kao voće i povrće, čaj je prirodni izvor flavona koji pokreću antioksidante u telu. Vrsta čaja koju pijete u tom smislu gotovo je nevažna. Npr. Crni i zeleni čaj, potpuno su različiti ali imaju sličnu količinu antioksidanata.

Takođe, svaki čaj vraća vodu u telo pa se može uračunati u 2 litre neophodne dnevne količine tečnosti (za razliku od nekih drugih napitaka).

Čaj koji se pije duže vreme ili preventivno trebalo bi biti blaži, pola kašičice sušenog bilja na pola litre vode, a za brzo delovanje priprema se jači čaj, jedna čajna kašičica na 1 dl vode.

Za spoljnu upotrebu priprema se čaj nešto jače koncentracije, iako se kod kupke koriste, zbog velike količine vode, i dosta blaži.


Aloe Vera čaj

Iako je lekovitost aloe vere poznata od davnina, tek u novije vreme se može kupiti aloa vera čaj.

Stari Egipćani su joj se divili i koristili je kao lek, faraoni verovali u moć ove biljke kao eliksira za dug život a Kleopatra je upotrebljavala njen gel kako bi zadržala mekoću i glatkoću kože.

Indijanci su aloe veru smatrali svetom biljkom nazivajući je nebeskim lekom te su njome lečili povrede i rane, ugrize od zmija, glavobolje i artritis, a Indijanke su koristile sok od aloe koji su nanosile na svoja lica kako bi izgledale mlađe i lepše.

Naime, poznato je njeno lekovito delovanje kod problema sa probavom i želucem, artritisa, psorijaze i ekcema. Poznato je da biljka jača imunitet tela oslabljenog bolešću, a ujedno se naglašava njeno protivupalno delovanje.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Beli čaj

Beli čaj poznat je u tradicionalnoj kineskoj medicini kao eliksir dugovečnosti i lepote. Kineski je specijalitet oblasti Fuđian.

Izuzetno je bogat antioksidantima, materijama koje pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.

Pije se i preventivno jer jača imunološki sistem.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Bokvica –  čaj od bokvice

Čaj od bokvice deluje kao antibiotik, osim toga prečišćava krv, bešiku, bubrege...

Čaj od bokvice najčešće se preporučuje kod onemoćalog i slabog organizma za jačanje, kod slabih pluća, slabog glasa i sličnih poteškoća.

Bokvica deluje blago diuretski, a zbog velike količine sluzi koju ima u svome sastavu bokvica deluje umirujuće i protivupalno.

Olakšava iskašljavanje, a upotrebljava se kod katara gornjih disajnih puteva, upale usne šupljine i grla.

Umivanje lica u čaju od bokvice može pomoći u borbi protiv bubiljica i akni.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Borovnica –  čaj od borovnice

Čaj od borovnice se obično kupuje kao mešavina.

Kao voće i povrće čaj je prirodni izvor flavona koji pokreću antioksidante u telu.

Takođe, kao i svaki čaj vraća vodu u telo, te se može uračunati u 2 litre nužne tečnosti.

Čaj od  borovnice ublažava upalu mokraćne bešike, a koristan je i osobama koje često umaraju oči, jer čuva očnu mrežnicu.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Brusnica –  čaj od brusnice

Brusnica je antiseptik, a najčešće se koristi u lečenju mokraćnih organa.

Čaj je vrlo koristan i kod katara i grčeva bešike, te kod upale bubrega.

Čaj od brusnice povoljno deluje kod osoba koje pate od gihta ili reume.
Može se piti za prevenciju nastanka kardiovaskularnih i tumorskih oboljenja.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Crni - indijski čaj

Crni čaj zbog sadržanih sastojaka (kofeina) deluje stimulirajuće i okrepljujuće pa smanjuje pospanost i umor.

Crni čaj možete piti i umesto kafe. Jedna šoljica sadrži četvrtinu kofeina jedne šoljice kafe. To znači da ćete s četiri šoljice čaja uneti kofeina, koliko biste uneli kroz samo jednu šoljicu kafe, a unećete u organizam gotovo litru tečnosti.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.
 

Echinacea čaj

Čaj od echinacee bogat je izvor fenola i organskih kiselina.

Čaj od echinacee će podstaknuti u organizmu proizvodnju limfocita i stimulisati nastanak interferona.

Čaj se pije kod pada imunološkog sistema, onemoćalosti i slabašnosti.

Sprečava nastanak bolesti i povećava otpornost organizma. Koristan je i u preventivnoj borbi protiv nastanka herpesa.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Ginseng čaj

Čaj od ginsenga obično se kupuje u čajnim mešavinama.

U svome sastavu sadrži flavonoide i trepene.

Preporučuje se kod velikih napora, posebno psihičkih. Koristan je u borbi protiv stresa. Starije osobe bi trebalo da piju za poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Hajdučka trava / Stolisnik –  čaj od hajdučke trave

Čaj od hajdučke trave reguliše i pročišćava krvotok, a pomaže i kod srčanih obolenja.

Hajdučka trava, odnosno čaj od hajdučke trave, je korisno piti kod unutrašnjih krvarenja, krvave stolice, krvarenja iz nosa, ali i kod ostalih rana.

Takođe, pomaže kod svih tegoba veznih za menstruaciju, i kad je obilna i kad je oskudna, i ublažava grčeve maternice.

Čaj od od hajdučke trave deluje protivupalno, baktericidno, te podstiče nastanak i oticanje žući. Podstiče i lučenje sline, želudačnih sokova i želudačne kiseline.

Koristi se kao diuretik, a posebno je koristan kod povišenog pritiska.

Spolja, za ispiranje ili oblog, pomaže zaustavljanje krvarenja na ranama.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Hrastova kora –  čaj od hrastove kore

Najdelotvornija je kora mladih grana i izdanaka, a tanin iz kore hrasta delotvorna je materija.

Čaj od hrastove kore veže uz sebe otrove koje unosimo hranom i vazduhom udisajima, pa zbog toga služi za pročišćavanje tela.

Čaj je dobro piti kod mamurluka jer olakšava trežnjenje.

Kod uboda komaraca i drugih insekata takođe će vam pomoći čaj od hrastove kore.

Čaj i kupka pomažu kod psorijaze, te u lečenju drugih kožnih obolenja.

Osim toga čaj od hrastove kore koristi se za ispiranje kod upale grla i drugih upala usne šupljine.

Priprema: U litru vode stavite kašičicu hrastove kore, te kuvajte 5 do 10 minuta. Pije se s mlekom bez šećera.


Kamilica –  čaj od kamilice

Kamilica je biljka koja je po svojim svojstvima svima već poznata. Prepoznatljiva je po svojim sitnim belo-žutim cvetovima, a možete je videti gotovo na svim livadama.

Kamilica je «lek za sve». Pospešuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bol, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u stomaku i još mnogo toga.

Kamilicu možete koristiti u obliku tinkture, čaja, praška, eteričnog ulja i obloga.

Ako imate problema s kožom ili jednostavno želite lepšu i negovanu kožu dovoljno je jednom nedeljno umiti se čajem od kamilice.

Ona je vrlo dobar lek za smirenje. Redovno pijte čaj i osetićete promenu.

Imate li problema s ispadanjem kose, za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri kašičice biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu).

Želite li trenutno opuštanje pokušajte s kupkom, ona će umiriti vaš nervni sistem. Dovoljno je dve pune šake kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti da kratko odstoji. Zatim procedite i dodajte u vodu u kadi. Već za nekih dvadesetak minuta, koliko kupka traje, primetićete promene u raspoloženju i smanjen teret na leđima.

Kamilica se koristi i za pomoć kod svih menstrualnih tegoba. Bolove možete ublažiti oblogama. Njih pravimo tako što vrhom punu kašiku kamilice prelijemo ¼ l vrelog mleka, procedimo i tople obloge stavljamo na stomak. Bolovi će vrlo brzo nestati.

Jednako pripremljene obloge možemo staviti i na oči kod bolova u očima.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Kantarion – čaj od kantariona

Kantarion ili Gospina trava najpoznatiji je prirodni lek protiv depresije. Njeni blistavo žuti cvetovi i simbolično predstavljaju moć sunca u oterivanju sila tame, a njeni antidepresivni učinci visoko su cenjeni i u konvencionalnoj medicini.

Kantarion se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca.

Oblozi od kantariona ili ulje kantariona spolja se koristi kod rana, opekotina, sunčanih opeklina, kod ujeda insekata i sl.

Travari i neki lekari je preporučuju kod rana koje teže zarastaju jer ubrzava obnovu kože.

Kada se koristi u svrhu lečenja depresije kantariona nije „brz“ lek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže telu i duši da se oporavi, te se gradi čvrst temelj za kompletno izlečenje.

Po pravilu se čaj pije tri puta dnevno, osim ako nije drugačije naznačeno u uputstvu, a pre nego što primetite prva poboljšanja moraćete pričekati najmanje nedelju ili dve. Obično jedan tretman traje tri do šest meseci. Iako osobe primete značajno poboljšanje već nakon mesec do dva korišćenja, tretman nije preporučljivo prekidati radi potpunog izlečenja.

Pri normalnoj upotrebi nisu primećeni neki negativni efekti, iako kantarion jako utiče na druge lekove i njihovu delotvornost, posebno kontraceptivnih pilula, lekova za tretiranje tumora ili onih za lečenje HIV-a. Zbog toga je nužno konsultovati se s lekarom pre tretmana kantarionom.

Takođe, poznato je kako kantarion čini kožu osetljivijom na sunčevu svetlost, zbog toga je vrlo važno izbegavati sunce za vreme korišćenja biljke.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Kopriva –  čaj od koprive

Zbog velike količine kalijuma u svom sastavu kopriva deluje diuretski i koristi se u lečenju upale mokraćnih puteva i kod prevencije nastanka bubrežnog kamenca.

Budući da sadrži gvožđe, čaj od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj olakšava snabdevanje tela kiseonikom i štiti kod malokrvnosti.

Čaj pročišćava krv, pa je koristan kod kožnih oboljenja, bubuljica i akni.
Preporučuje se kod infekcija u ustima, afti ili upala desni.

Čaj od koprive popstiče obnovu ćelija pa je koristan i kod istrošene hrskavice.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Lipa –  čaj od lipe

Čaj od lipe pospešuje znojenje, pa se upotrebljava kod povišene temperature. Posebno se koristi kod gripa i prehlade, te hunjavice.

Zahvaljujući svojim korisnim materijama, čaj od lipe, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluznici pa se koristi kod upale grla i za ublažavanje kašlja.

Čaj od lipe koristiti se i za ublažavanje grčeva, ali i za smirenje živaca pa i kod nesanice. Oporavlja organizam izložen psihičkim naporima.

Kod konzumiranja čaja od lipe potreban je određeni oprez jer se ne sme konzumirati u prevelikim količinama jer može izazvati srčane tegobe.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Majčina dušica – čaj od majčine dušice

Majčina dušica, odnosno čaj od majčine dušice vrlo je koristan.
Pomaže kod bolesti disajnih organa, jača želudac i živce.

Čaj od majčine dušice deluje antibakterijski i spazmolitički, opušta grčeve. Koristi se kod crevnih, želudačnih tegoba i kod proliva.

Čaj od majčine dušice može se piti i kod neredovitih menstruacija, a pripremljen u obliku kupke ili obloga koristi se za lečenje kožnih bolesti i kod opšte nervne slabosti.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Matičnjak (Melisa) – čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka poboljšava apetit, posebno kod dece.
Čaj od matičnjaka povoljno deluje na psihu.

Često se upotrebljava kao napitak u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovitih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanja na nervnoj osnovi.

Čaj od matičnjaka pomaže kod gotovo svih bolesti. Reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže u zaratanje rana.

Ipak, najčešće se koristi kod psiholoških oboljenja, poboljšava pamćenje, priziva lepe misli, pomaže u borbi protiv depresije, tegobnih misli i anksioznosti.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Nana (Menta) –  čaj od nane

Čaj od nane je čaj koji ima svako domaćinstvo. Najčešće zbog prijatnog ukusa i mirisa. Ali, sigurno niste ni pretpostavljali koliku korist imate od njega.

Ukratko rečeno, gotovo da nema bolesti koju nana (menta) ne leči. Ipak, prilikom kupovine čaja, obratite pažnju na sastav. Najbolje bi bilo kupovati čaj od organski ili prirodno gajene nane ili ukoliko to niste u mogućnosti, bar kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodatka. Odnosno onaj na kojem piše sastav 100% menta (menta, nana, metvica).

Osim u obliku čaja nanu možete pronaći u obliku kapsule, tinkture, eteričnog ulja i dražeja. Delovanje je isto ili slično.

Nana je od davnina korišćena za lečenje prehlada i u tome je vrlo uspešna a navešćemo neka manje poznata delovanja.

Na primer, čaj od mente deluje umirujuće i jača živce. Ako je kombinujete s ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i leči emotivnu nestabilnost.
(Ovaj čaj pripremate tako da pomešate istu količinu te tri biljke pa jednu kašičicu te mešavine zalijete šoljicom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Pijte dnevno tri šoljice, najbolje pre glavnih obroka).

Pet kapi eteričnog ulja nane nakapane na kocki šećera, nekom adekvatnoj bomboni ili keksu deluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.

Nanom ćete otkloniti nadraženost želuca, sve probavne tegobe, gasove i nadutost.

Oblozi od nane umiruju osipe i crvene oči.

Ipak, potreban je oprez ako je nameravate sami brati negdje u prirodi, jer neke vrste nane (paprena metvica) mogu kod nepravilne upotrebe biti vrlo štetne. Takođe, oprez je potreban i prilikom korištenja kupovne, nikad ne preterujte s količinom i ne prekoračujte navedene doze.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Neven –  čaj od nevena

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima neven deluje protiv bakterija, posebno onih na koži. Takođe sprečava razvoj gljivica.

Neven potiče prokrvljenost i razvoj novih ćelija, pa se koristi za zarastanje rana. Upotrebljava se spolja za ožiljke, upale vena, hemoroide i kožne bolesti.

Takođe, spolja se upotrebljava kod pojave akni, bradavica, čireva, ekcema i promrzlina.

Čaj od nevena koristan je kod želudačnih tegoba, čira na želucu i crevima jer je svojim delovanjem povoljan za sluzokožu.

Čaj od nevena pomaže regulisanju menstruacije. Pije se nedelju dana pre menstruacije, 2 do 3 šoljice dnevno.

Pročišćava krv pa je pogodan za sezonske kure čišćenja.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Rastavić (Preslica) –  čaj od preslice

Rastavić svojim delovanjem pomaže obnavljanje krvi pa je dobro piti čaj od rastavića kod svih oblika krvarenja.

U kombinaciji, ako se pije čaj od preslice i njime ispire kosa zaustavlja ispadanje kose. Ispiranje svežim čajem od rastavića pospešiće i zarastanje rana.

Pomaže kod većine bubrežnih tegoba, pa je čaj od preslice korisno piti kod upaljenih bubrega, kada je onemogućeno mokrenje, kod kamenaca i kod pojave belančevina u mokraći.

Prema nekim tvrdnjama čaj od preslice može podmladiti kožu, te pomoći u borbi protiv bora.

Ipak kod upotrebe čaja od rastavića potreban je oprez, budući da je prejak ne sme se piti u većim količinama, ni koncentracijama.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Slez –  čaj od belog i crnog sleza

Potrebno je razlikovati beli slez i crni slez.

Beli slez je biljka koja se najčešće koristi za lečenje disajnih organa, kod prehlade, gripa, upale grla, bronhitisa, olakšavanja iskašljavanja.

Čaj od korena belog sleza može da pomogne kod crevnih bolesti, reguliše stolicu: pomaže i kod proliva i kod zatvora.

Takođe se koristi kod problema s bešikom, otežanog mokrenja, upale bešike i bubrega.

Crni slez, odnosno čaj od crnog sleza pospešuje izlučivanje sluzi, leči promuklost i pomaže u lečenju astme.

Crni slez olakšava crevne i želudačne grčeve.

Priprema: Slez je jedan od retkih čajeva koji se prave u hladnoj vodi. Osam sati se koren namače, a zatim se procedi i po potrebi zagrejava.


Šipak –  čaj od šipka

Čaj od šipka jedan je od najčešćih čajeva u upotrebi koje ima svako domaćinstvo.

Šipak je bogat izvor vitamina C, pa čaj od šipka jača imunološki sistem, podstiče prirodnu odbranu organizma i jača otpornost organizma na mnoge bolesti. Posebno ga je korisno piti u zimskim mesecima, kada deluje preventivno u borbi protiv gripa, ali takođe olakšava prehladu i gripozna stanja.

Zbog voćnih kiselina u svome sastavu, čaj od šipka, deluje na regulisanje stolice.

Osim navedenog, čaj od šipka se koristi preventivno, ali i za čišćenje već nastalog peska i kamenca u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Šumsko voće –  čaj od šumskog voća

Čajevi od šumskog voća obično su mešavine lekovitog bilja i voća. Takve mešavine čine čaj od šumskog voća napitkom izvrsnog ukusa, a korisnog za vaše zdravlje.

Kao voće i povrće čaj od šumskog voća je prirodni izvor flavona koji pokreću antioksidante u telu. Budući da ove mešavine najčešće sadrže šipak, čaj je bogat i vitaminom C.

Takođe, svaki čaj vraća vodu u telo pa se može uračunati u 2 litre neophodne dnevne tečnosti (za razliku od nekih drugih napitaka).
Osvežiće vas i delovati preventivno na sprečavanje bolesti.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Taheebo čaj

Taheebo čaj sadrži unutrašnju koru drveta Tabebuia impetiginosa.
Dokazano povećava otpornost organizma i vitalnost i pridonosi stvaranju novih stanica u organizmu.

Koristi se kod anemije, dijabetesa, proširenih vena, reume i arterioskleroze.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Uvin čaj

Uvin čaj popularan je lek za mokraćne infekcije.

Nije naročito efikasan u uništavanju bakterija, ali je dokazano njegovo delovanje na površinu bakterija, a time i sprečavanje širenja i izazivanja upale.

Uvin čaj deluje diuretski i pomaže izbacivanju bakterija iz organizma.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Zeleni čaj

Zeleni čaj je tradicionalni čaj kineskog porekla.

Osnovu čine nefermentisani listići biljke čajevac (Camellia sinensis). Zeleni čaj blagotvorno deluje na zdravlje ljudi pa tako može smanjiti rizik bolesti srca i krvnih sudova, smanjiti opasnost od rasta tumora, deluje protivupalno ili se naprosto koristi kao stimulans zbog toga što sadrži kofein.

Zeleni čaj, prema jednom japanskom istraživanju, smanjuje rizik oboljevanja i smrtnosti od mnogih bolesti.

Istraživanje u kojem je posmatrano preko 40.000 ljudi, pokazalo je kako zeleni čaj može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti gotovo za četvrtinu, smanjuje rizik i od drugih oboljenja, a na taj način produžava životni vek.

Zeleni čaj je kao napitak koristan u borbi protiv akni. Olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma što je dobrodošla pomoć u sprečavanju nastanka akni.

Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova delotvornost.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.


Žalfija (Kadulja) –  čaj od žalfije

Čaj od žalfije (kadulje) zbog svog jačeg ukusa kod nas se koristi češće kao vodica za ispiranje usta nego kao napitak. Međutim, žalfija spada u lekovito najvrednije bilje.

Žalfija leči većinu upala jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava disajne organe, leči upaljeno grlo, krajnike, te sluzokožu u ustima.

Grguranje i ispiranje usta žalfije očuvat će vaše zube, te spriječiti pojavu neugodnog zadaha.

Čaj od žalfije treba da koriste osobe koje se preterano znoje, npr. mladi u pubertetu ili žene u menopauzi.

Takođe, žalfije čaj smiruje živce, opušta mišiće te biste ga trebali piti ukoliko primetite da vam neki mišić titra.

Priprema: Ukoliko na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter-kesicu prelite s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.