Igraj i osvoji vredne nagrade – ovog puta preko Grand kafa aplikacije! Leto je uveliko stiglo, a sa njim i nova nagradna igra „UZ BLACK `N` EASY PUTOVANJE TI SE BLIŽI”! Svi ljubitelji Grand Black‘n’Easy kafe sada imaju priliku da učine ovu toplu sezonu još uzbudljivijom i osvoje vredne nedeljne i dnevne nagrade, kao i onu glavnu – vaučer za putovanje na neku od atraktivnih destinacija u vrednosti od 3000 evra. Black`n`Easy nagradna igra se prvi put igra preko nove Grand kafa aplikacije, koju možete brzo i lako instalirati na svom Android ili IOS uređaju. Nakon preuzimanja aplikacije, pratite korake za registraciju, prijavu i spremni ste za učešće u nagradnoj igri. Potrebno je samo da kupite bilo koji Grand Black’n’Easy proizvod u minimalnoj vrednosti od 250 dinara i putem svog naloga na Grand kafa aplikaciji skenirate fiskalni račun na kome se nalaze kupljeni Black’n’Easy proizvodi, i automatski ćete učestvovati u nagradnoj igri.

Domaća kafa već dugo predstavlja omiljeni napitak za ljude sa ovih prostora, ritual koji mnogi ne preskaču i teško im je da zamisle svoj dan bez istog. Međutim, da li ste se ikada zapitali da je vaš način pripreme kafe u potpunosti pravilan i da dobijate maksimalno autentičan napitak? Da li u nečemu grešite, a da toga niste ni svesni? Odgovore na ova pitanja potražili smo od Ilije Đurića, profesionalnog degustatora kafe u regionu koji radi u Grand kafi, i koji otkriva sve one male tajne važne za pripremu savršene šoljice kafe. Za početak, šta je najvažnije kako bismo dobili šoljicu domaće kafe, autentičnog ukusa, mirisa i arome? Nema pravog kafenog napitka bez kafe koja je kvalitetna. Uz pravu razmeru nežne brazilske arabike i snažne robuste u mešavini blenda iskusnog proizvođača, nema greške. Takođe, važno je da sirovina ne izgubi svoja pozitivna svojstva tokom celog procesa proizvodnje: od branja, preko transporta, pa do pažljivog prženja i mlevenja na tradicionalan način, na kamenim mlinovima. Dobra kafa mora da bude sveže upakovana i čuvana u adekvatnoj ambalaži, jer kiseonik šteti njenim aromama.

U Gastrošoru, sve popularnije beogradske destinacije na samo kilometar od Trga republike, ove subote 29. lipnja održat će se i prvi Vinošor u organizaciji „Wine & Cacao“ platforme. Ovaj festival vina u svojoj inauguralnoj godini uspio je okupiti preko 30 vodećih vinarija i distributera vina koji zajedno donose par stotina vinskih etiketa na degustaciju od 18 sati do ponoći. Ulaz je slobodan, a posjetiteljima festivala dostupne su vinske čaše najvećih brendova Riedel i Spiegelau po cijeni od samo 1500 dinara s kojima mogu probati neka od najboljih vina, kao i da poslije uvećaju svoju kućnu kolekciju. Da rezervišete svoje čaše i pre dolaska u Gastrošor, posetioci mogu putem sajta tickets.rs >> . Velike proizvođače ovog puta predstavljaju kruševački Rubin, podgoričke Plantaže, makedonski Tikveš, te vinarije Čoka, Erdevik, Aleksić, ali i druge prestižne vinarije kao što su Lastar, Doja, Trivanović, Cilić, Lakičević, Ilić-Nijemčević, Tonković, te istarska vinska zvezda.

Za prave ljubitelje kafe sa jedinstvenim geografskim poreklom, svaka šoljica je poput puta u daleke, egzotične predele. Upravo takvo putovanje nudi Grand Single Origin Peru Chanchamayo - 100% Arabica kafa sa neponovljivim ukusom. Ispunjena dozom magije Perua odakle i potiče, ova kafa osvaja svojom slojevitom notom ukusa.  Već pri prvom gutljaju osetićete čokoladu, koja se prepliće sa blagim nagoveštajima badema i osvežavajućim citrusnim tonovima. Pun ukus kafe ima primese orašastih plodova i voćnih citrusnih nota. Savršenoj ravnoteži između ovakvog bogatstva ukusa i blage gorčine doprinosi i njen idealan način prženja. Svetlo prženje podrazumeva da se njena zrna prže kraće, što omogućava da svaki gutljaj bude autentičan i zadrži punoću. Izvesna doza kiselosti dodatno pojačava doživljaj, čime stimuliše vaša čula i pruža dodatnu osvežavajuću notu. Ovaj neponovljivi blend vas neće ostaviti ravnodušnim i povešće vas na putovanje kroz mističnu postojbinu drevnih Inka, u predele tropskih šuma i živopisnih pejzaža.

Zdravlje, inovacija i ukus spajaju se u najnovijem gastronomskom podvigu kompanije Walter. U vremenu kada sve više ljudi teži različitim opcijama ishrane, Walter u svoj asortiman donosi potpuno novi proizvod - Vege ćevape! Izrađeni od organske soje i pažljivo odabranih začina, ovi ćevapi su ne samo bogati ukusom, već i hranljivi. Uz svaki Vege ćevap, dolazi Urnebes salata od tofu sira, koja dodatno obogaćuje vaš obrok svežinom i punim ukusom. Ovo je savršen spoj za sve ljubitelje biljne ishrane, ali i za one koji žele da probaju nešto novo i zdravo. Uz ovaj novitet kompanija donosi još dva izvanredna jela koja će zadovoljiti i najistančanija nepca. Prvi je potaž od bundeve, a drugi je potaž od paradajza, oba servirana sa hrskavim somunom za savršen i lagan početak obroka. Vegetarijanska ishrana smatra se jednim od najzdravijih režima ishrane na svetu, a njena osnova je povrće - dragocen izvor vitamina, vlakana i minerala koji su ključni za naše zdravlje i vitalnost.

Zaokružite 01. februar na kalendaru - dve regionalno poznate pizzerije koje su se plasirale na uvaženu evropsku 50 top pizza listu se udružuju u pravom hedonističkom izazovu. U okviru serijala gastro okupljanja pod nazivom “Majstor i Margarita & prijatelji” u četvrtak 01. februara u Majstor i Margarita Pizzeriji u Bulevaru Kralja Aleksandra 248a imamo priliku da ugostimo jedan od zagrebačkih restorana na glasu - reč je o Franko’s Pizza&Bar. Njihova posvećenost egzaktnim pravilima napuljske pizza tradicije, te interesantan jelovnik i izbor signature pića čini ih destinacijom za istančan ukus - a ovog puta će istu pasiju podeliti sa beogradskom publikom. Sa idejom očuvanja tradicionalnih italijanskih postulata, kao i u slavu kreativnosti, uz uigran tim Majstor i Margarite nastajaće najbolja pizza dva različita, a opet jako slična restoranska tima. Tokom manifestacije “Majstor i Margarita & prijatelji” gosti restorana (kako stalni tako i novi) imaju priliku da rezervišu mesto 01.02. u vremenskim slotovima (17:00-19:00, 19:00-21:00, 21:00-23:00) tokom kojih će tim Franko’s pripremati svoje oprobane favorite.

Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga  – MEKST, održaće se 2. decembra 2023. godine u Kongresnom centru “Master” u Novom Sadu. Jubilarna deseta „MEKST“ konferencija biće održana u isto vreme kada i 54. međunarodni sajam turizma. Osnovni motiv za pokretanje konferencije su sticanje novih znanja od renomiranih stručnjaka iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga za mlade lidere, i one koji to žele da postanu, kao i povezivanje, razmena iskustava i druženje. I ove godine fokus konferencije biće na najaktuelnijim trendovima u oblasti turizma, sa namerom da inspiriše i podstakne mlade da se usavršavaju i kroz neformalno obrazovanje. „Obeležavamo deset godina MEKST konferencije, te sam srećan i ponosan što ćemo na jednom mestu imati dva velika događaja iz oblasti turizma u Novom Sadu.

Ovog vikenda, 25. i 26. februara, u Beogradu će biti održana 15. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje sireve i delikatese izložiće 50 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, a gostovaće i sirevi Francuske, Italije i Švajcarske (Alpi). Lokacija održavanja je atrijum tržnog centra BEO Shopping Center, na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve. Posetioci će na izložbi moći da vide i probaju retke i neobične vrste stotine sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača, koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca. Radno vreme je od 10 do 22 časa, a ulaz sa sve posetioce je besplatan. Zanimljivosti i jedinstvenosti: • Sa Kosova i Metohije, sa obronaka Šar-planine, stiže čuveni Šarski sir, koji se jeo još na dvorovima srednjevekovne Srbije. • Po prvi put od 2014. godine u Beogradu, na izložbi će biti izložen čuveni sir TRAPIST, čiju tajnu pravljenja sa kolena na koleno usmeno prenose monasi u samostanu kraj Banja Luke. Sir se proizvodi u mestu Aleksandrovac, kod Laktaša, opštine koja je od Banjaluke udaljena dvadesetak kilometara...

Prvi Muzej viskija & bar u Beogradu, ali i regionu zatvario se 15. januara. Prema prvobitnom planu projekat je trebalo da bude završen 1. decembra, ali zbog interesovanja posetilaca rad je produžen i tokom novogodišnjih praznika. Izuzetno uspešan projekat od otvaranja je ugostio brojne posetioce iz Srbije i regiona u autenitičnoj dorćolskoj gradskoj kući s kraja 19. veka. ,,Stručni vodiči su samo kroz Muzej viskija, ne računajući goste Bara, proveli više od 13.000 posetilaca, od čega je više od 3.500 bilo iz regiona. Svi su imali mogućnost da prošire vidike i saznaju više o istoriji viskija od Mesopotamije do današnjih dana te uživaju u atmosferi nesvakidašnjeg muzeja i ukusima najboljih irskih i drugih viskija. Vikendi su bili rezervisani za muziku i DJ nastupe Oyshe, Mihajla, Une Senić, trija naše poznate muzičarke Nede Nikolić, akustične nastupe i mnoge druge”, rezimiraju iz Muzeja viskija.

Beograd je postao prestonica viskija, bar na nekoliko meseci! Kako? Tako što je dobio svoj prvi Muzej viskija & bar na Dorćolu, u ulici Kneginje Ljubice 21. Na otvaranju muzeja 07. jula 2022. godine bili su i brojni ljubitelji i poznavaoci viskija, poznate ličnosti Dejan Cukuć, Marko i Milica Kon, Branislav Tomašević, Marina Ćosić, Aleksandar Srećković-Kubura, mnogobrojni blogeri i mediji koji su uživali u letnjem ambijentu preuređene kuće iz davne 1888. godine u dobrim zvucima beogradskog benda Girls, Boys and Toys. Od 8. jula svaki posetilac imaće mogućnost da u okviru organizovanih tura proba dva ukusa viskija, uz različite čulne senzacije tokom probe. Cena ulaznice je 500 dinara, a posetioci mogu da budu samo punoletna lica.

U Domu omladine Beograda, partnera manifestacije, će predstojećeg vikenda biti održana tradicionalna izložba autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“.  Posetioci će na izložbi moći da vide retke i neobične vrste blizu 300  sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i Švajcarske. Posebno mesto zauzeće sirevi iz manastira Sukovo, kao i sirevi koje prave nastavnici i učenici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota i Poljoprivredne škole sa domom učenika iz Futoga, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom. Radno vreme „Balkan Cheese Festivala“ biće od 10 do 20 časova u subotu i nedelju. Cena jednodnevne ulaznice je 300 dinara.

Od danas do nedelje, 15. do 17. aprila održava se Prvi Festival zdrave i organske hrane STVARNO ZDRAVO, u centralnom holu Mercator Centra Beograd, na uglu Bulevara umetnosti i Bulevara Dr Zorana Đinđića na Novom Beogradu. Ulaz za posetioce je besplatan, a radno vreme festivala je od 8 do 22 časa u petak, subotu i nedelju. Događaj je u potpunosti na liniji trendova vođenja računa o ishrani i zdravijih životnih stilova. Više od 20 izlagača predstavlja svoje visoko kvalitetne proizvode jedinstvene po tome što su u potpunosti prirodni, zdravi i bez veštačkih sastojaka, šećera, aditiva, konzervansa. Na STVARNO ZDRAVOm festivalu predstavljeni su: namazi od urma i voća, zdravi obroci od voća i povrća, hladno ceđeni sokovi, brašna od organskih žitarica: kukuruza, spelte, ovsa i raži, prirodna biljna mleka od ovsa, spelte, heljde i ječmene trave, zdravi kolači, prirodni sirovi slatkiši, čajevi od organskog bilja, vegetarijanski i veganski tofu sirevi, matični sok,  prelivi i nadevi od Aronije, proteinske kuglice, začinsko bilje, kolekcija turšije od bundeve, kao i vrhunsko maslinovo ulje sa Krita.