- Kategorija: Gastronomija
Birajte ih s pažnjom jer upravo od njih zavisi da li ćete uživati ili će vam se čak i vino vrhunskog kvaliteta učiniti osrednjim. Dobri poznavaoci tvrde, a to možete proveriti i sami, da isto vino u različitim čašama deluje drugačije.
- Kategorija: Gastronomija
Količina je predviđena za 4-6 osoba, u zavisnosti od toga da li će kuskus biti poslužen kao predjelo, glavno jelo, ili...
- Kategorija: Gastronomija
Vrlo često kuskus se smatra žitaricom. Do ove zabune dolazi jer kuskus izgledom podseća na proso ili izlomljena zrna pirinča ili drugih žitarica. Zapravo, kuskus bi se mogao smatrati vrstom paste. Može biti sitan, srednje veličine i krupan.
- Kategorija: Gastronomija
Ne brinite, nikada nije bilo lakše odreći se mesa u svakodnevnoj ishrani. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi prelaze na vegetarijanski način ishrane. U poslednje vreme bolesti (životinja i ljudi) su mnoge od nas naterale da se zamislimo nad onim što jedemo.
- Kategorija: Gastronomija
Izgovori, izgovori, izgovori.
Smišljamo ih i tešimo se, a telesna težina raste. Prebacujemo odgovornost na druge ljude i okolnosti, a zaboravljamo da svaki zalogaj ustima prinosi naša ruka. Hranimo se da bismo se bolje osećali, trenutno utolimo svoju nelagodnost, a dugoročno stvaramo hroničnu. I zato se kaže da od jedne trećine hrane koju jedemo živimo mi, a od preostale dve trećine lekari, dijetetske organizacije i industrija koja svakodnevno smišlja nove preparate za mršavljenje.
- Kategorija: Gastronomija
• Da lako odvojite belance od žumanca
To je trik za “taze” domaćice ili bajata jaja. Razbijte jaja iznad levka za tečnost. Belanca će proći, a žumance će ostati u levku.
• Kako lupati meso
Kada lupate šnicle, tučak prethodno nakvasite vodom.
• Da pasulj omekne
Najtvrđi pasulj može omekšati ako se posle prvog kuvanja voda baci, pasulj ocedi i zalije sa nekoliko kašika ulja, pa posle nekoliko minuta stavi u drugu vodu. Pasulj će biti “mek kao duša“.
• Ukusnija kafa
Da bi razni surogati kafe bili ukusniji, dovoljno je da u njih stavite sasvim malo soli.
- Kategorija: Gastronomija
• Da osvežite bajat limun
Iskoristili ste polovinu limuna, a onaj drugi deo stajao je nekoliko dana i osušio se. Potopite ga u vodu i ostavite da stoji nekoliko sati. Kada ga posle toga budete koristili, biće opet svež.
• Uvenula zelena salata
Već pomalo uvenulu salatu ostavite nekoliko minuta u mlakoj vodi i ona će povratiti svoju svežinu.
• Da banane budu sveže
Naravno, kupite banane koje nisu suviše zrele, u svakom slučaju nikako prezrele. Odmah odvojite jednu od druge, jer ih ona peteljka, na kojoj vise, hrani. Tako možete da ih sačuvate i po dve nedelje. Naprotiv, ako su zelene, ostavite ih nekoliko dana na peteljci pa ih tek onda razdvojite.
- Kategorija: Gastronomija
O hrani i ishrani napisane su biblioteke knjiga i gotovo svakodnevno na tržištu knjiga se pojavi neko novo delo u kojem nas autor savetuje šta i kako da jedemo. Literatura o dijetama preplavljuje police knjižara, a ženski časopisi su prepuni tekstova o zdravlju i ishrani. U pravoj šumi literature o zdravoj hrani teško se snaći i obrazovanijem čitaocu, jer autori redovno hvale svoje delo i preporučuju svoje savete kao najbolje.
- Kategorija: Gastronomija
- Kategorija: Gastronomija
Može li se zamisliti poslovni dan, odlazak u kafanu ili "kafić", susret sa prijateljem ili razgovor od pet minuta - bez kafe?
Kafa je danas postala artikl bez kojeg se ne može, napitak koji nas prati u svim našim poslovima, posetama, stresovima i traumama.
Statistički podaci kažu da se kafa, kao piće, nalazi na drugom mestu, odmah posle vode!
- Kategorija: Gastronomija
Kada pripremamo hranu, često mešamo prirodne sastojke od kojih želimo da načinimo glatku smesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno „suprotstavljene“, npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, redukuju čvrstinu, kontrolišu kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.