April u Teatru za decu Zmaj sprema nezaboravne avanture i magiju pozorišta kroz 16 novih predstava za decu. Teatar Zmaj istrajava u misiji da pozorište bude dostupno svakom detetu – te su sve predstave besplatne! Reč je o prvoj sceni namenjenoj isključivo deci, kako onoj najmlađoj tako i tinejdžerima, koja je posvećena afirmaciji pozorišta za decu. Otvorena je u novembru 2023. u obnovljenoj zgradi zgradi Češkog doma (Svetozara Markovića 79). KAKO DO KARATA? Svi zainteresovani mogu da rezervišu besplatne karte na broj 011/2061-913, radnim danima od 8-15h. Ulaznice se preuzimaju svakog četvrtka na šalteru Opštine Savski venac od 8-20h sa ličnom kartom. Važna informacija: ulaznice su besplatne, ali broj mesta je ograničen, i to za decu Savskog Venca.

Fondacija Novak Đoković ponosno najavljuje svoju prvu regionalnu konferenciju o roditeljstvu, koja će se održati 10. maja u mts Dvorani, pod nazivom “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice”. Nakon inspirativnih i veoma posećenih gostovanja dr Šefali i dr Gabora Matea, Fondacija Novak Đoković je odlučila da okupi domaće i regionalne stručnjake koji će deliti svoje dragoceno znanje, veštine i iskustva na temu roditeljstva, ranog razvoja i adolescencije. Ovaj događaj za cilj ima pružanje platforme za razmenu različitih pristupa roditeljstvu kroz interaktivna predavanja i diskusije sa stručnjacima, praktičarima, istraživačima i predstavnicima organizacija i institucija, kako bi se kroz sve aspekte roditeljstva, od prenatalnog perioda do adolescencije, sagledala ova kompleksna uloga iz različitih perspektiva.

Za poslednji vikend u martu "Teatar za decu Zmaj" spremio je četiri nove predstave za decu Savskog venca. Predstave se igraju u subotu i nedelju u 12 i 17 sati. Кako je želja „Teatra Zmaj“ da pozorište bude dostupno svakom detetu – u ovom pozorištu su sve predstave besplatne! Reč je o prvoj sceni namenjenoj isključivo deci i mladima u obnovljenoj zgradi Češkog doma (Svetozara Markovića 79). КAКO DO КARATA? Građani Savskog venca svoje besplatne ulaznice mogu preuzeti na Uslužnom šalteru Opštine Savski venac, Ulica Кneza Miloša 69, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova, a četvrtkom od 8 do 20 časova uz ličnu kartu. Zbog ograničenog broja mesta, ulaznice je potrebno prethodno rezervisati pozivom na broj 011/2061-913, radnim danima od 8 do 15 časova. 

U obnovljenom ambijentu pozorišta lutaka „Pinokio“, čije je opremanje omogućila Fondacija Novak Đoković, 300 mališana uživalo je u posebnom izvođenju predstave „Snežana i sedam patuljaka“. Povodom Svetskog dana pozorišta, Fondacija Novak Đoković se udružila sa Pozorištem lutaka „Pinokio“, kako bi organizovali posebno izvođenje predstave „Snežana i sedam patuljaka“ za 300 mališana. Ovim događajem Fondacija Novak Đoković i „Pinokio“ nastavljaju uspešnu saradnju, nakon što je Fondacija podržala jedino pozorište lutaka u Beogradu donacijom od više od 8 miliona dinara, što je omogućilo renoviranje i opremanje sale u kojoj je danas odigrana predstava „Snežana i sedam patuljaka“, po tekstu Ljubivoja Ršumovića.

„TATAMATA" je projekat koji je za cilj imao sagledavanje pozicije oca u porodičnoj zajednici. Projekat se fokusirao na iskustva, uloge, stav, perspektivu i želje očeva, kao i na stav, perspektivu i iskustva majki, ali i ćerki i sinova, sa očevima i muškim partnerima. Kako današnji očevi doživljavaju i obavljaju svoje roditeljske uloge? Da li i koliko brinu o domaćinstvu i deci? Šta znači biti otac koji je „tatamata"? Šta čini ravnopravnog partnera mami 21. veka u Srbiji? Kakav primer očinstva današnji očevi ostavljaju budućim generacijama roditelja? Uloge majki i očeva u našem društvu prilično su tvrdo i konzervativno postavljene. Roditeljstvo se još uvek podrazumeva kao pre svega ženska obaveza i „majčin posao" (ona je ta koja mora o svemu da misli – to je njeno „mentalno opterećenje").

Premijera predstave Cirkusfere „LO ptice“ biće izvedena u petak 1. marta sa početkom u 20 sati. Projekat je nastao uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, i predstavlja drugu saradnju autorke Danke Sekulović sa Malim pozorištem „Duško Radović“. Prva saradnja ostvarena je 2021. godine produkcijom predstave za decu – „Svetu se ne može ugoditi“, koja se i dalje izvodi u okviru redovnog repertoara Malog pozorišta. Predstava „LO ptice“ namenjena je za uzrast dece starije od 7 godina, a prva repriza očekuje nas u subotu 2. marta u 17 sati. LO ptice su maštovita cirkuska stvorenja, koja postoje samo zahvaljujući akrobatskim veštinama glumaca. Ako želite da bolje razumete koji problemi muče LO ptice, potrebno je da se zapitate koliko ste i vi sami slični njima, LO pticama – jer i ljudska bića, kao i ptice – vole da se igraju, a igrajući se mogu da nauče nešto o svetu i o sebi. Ova predstava na duhovit način kroz spoj gesta i metafore postavlja komična pitanja: Vredi li čekati Dodoa? Treba li zaista verovati svakoj priči? Ima li istine na internetu? Može li orao da se ponaša kao Feniks? Da li smo i mi sami kao LO ptice? - Mila Mašović-Nikolić, dramaturg pozorišta.

Nova sezona Teatra za decu Zmaj zahuktava se punom parom u martu sa čak 19 predstava za decu i mlade, verovali ili ne! Misija „Teatra Zmaj" je da pozorište bude dostupno svakom detetu – zato su u ovom pozorištu sve predstave su besplatne! Reč je o prvoj sceni namenjenoj isključivo deci i mladima, kako onoj najmlađoj tako i tinejdžerima. Otvorena je u novembru 2023. u obnovljenoj zgradi Češkog doma (Svetozara Markovića 79). Reč je o zdanju koje su 1928. godine podigli beogradski Česi u spomen na istoriju i čvrsto prijateljstvo Jugoslavije i Čehoslovačke, koje seže stotinama godina unazad, a koje je ostavilo dubok trag u kulturnoj i privrednoj istoriji Srbije. I u martu vas u „Teatru Zmaj" očekuju nezaboravne avanture i magija pozorišta koja će očarati celu porodicu. kAКO DO КARATA? Građani Savskog venca svoje besplatne ulaznice mogu preuzeti na Uslužnom šalteru Opštine Savski venac, Ulica Кneza Miloša 69, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova, a četvrtkom od 8 do 20 časova uz ličnu kartu. Zbog ograničenog broja mesta, ulaznice je potrebno prethodno rezervisati pozivom na broj 011/2061-913, radnim danima od 8 do 15 časova.

Obožavaoci serijala Ubica demona (Demon Slayer), ubeležite 22. februar u vaš kalendar! Animirani film „Ubica demona: Hašira obuka” (Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba: To the Hashira Training) reditelja Haruoa Sotozakija stiže u domaće bioskope. Prvog vikenda prikazivanja u Japanu, film je debitovao na prvom mestu na blagajnama, a pogledalo ga je 400 000 posetilaca. Uspeh filma „Ubica demona: Hašira obuka” u Japanu, pokazuje da je franšiza još uvek uspešna uprkos podeljenim mišljenjima u vezi sa trećom sezonom anime adaptacije koju je napravio Ufotable. Film „Ubica demona: Hašira obuka” je zasnovan na serijalu manga stripova Kojoharua Gotogea objavljenom u okviru SHUEISHA JUMP COMICS-a. Sastoji se od 23 tomova, a do sada je prodato više od 150 miliona primerka širom sveta, uključujući digitalne verzije, što ga čini jednim od najprodavanijih manga serijala svih vremena!

Novak Đoković Fondacija i Generali Osiguranje Srbija danas su, u okviru vrtića Čarolija pri Predškolskoj ustanovi „11. april“ na Novom Beogradu, otvorili 15. Centar za roditelje, i time nastavili svoju misiju pružanja po-drške roditeljima i unapređenju obrazovanja dece. Od svog osnivanja, Novak Đoković Fondacija radi na dobrobiti dece i do sada je izgradila, rekonstruisala ili opremila 58 vrtića, kao i 15 Centara za roditelje, koji su pokrenuti sa ciljem pružanja podrške roditeljima u raznim aspektima odgoja i vaspitanja i pomoć u suočavanju sa izazovima roditeljstva. Centri u okviru programa Podrška, ne perfekcija, koje Novak Đoković Fondacija realizuje sa Generali Osiguranjem Srbija i The Human Safety Net, roditeljima pružaju resurse, edukativne radionice i osnažuju ih, kako bi bolje razumeli i zadovoljili potrebe svoje dece u različitim fazama njihovog odrastanja. “Srećni smo što danas otvaramo 15. Centar za roditelje i to baš ovde u Beogradu, sa našim dugogodišnjim part-nerima iz Generali Osiguranja Srbija i The Human Safety Net. Kroz naše radionice u okviru programa Podrška, ne perfekcija do sada je prošlo više od 2.000 roditelja, a njihovi utisci i iskustva samo su potvrda da smo na pravom putu i ohrabruju nas da nastavimo našu misiju.

Kancelarija za mlade Grada Beograda organizuje manifestaciju Zimska čarolija u Studentskom parku, 13. i 14. januara, od 12h do 21h u subotu i od 11h do 17h u nedelju. Posetioce očekuje zanimljiv program, od pozorišne predstave, animatora, mađioničara, nastupa DJ-eva i vatrometa. „Ova manifestacija je posebno osmišljena za mlade, a naš cilj je da proslavimo kreativnost, talenat i raznolikost naše mlade populacije. Očekujemo lepu i energičnu atmosferu na događaju koji će okupiti mlade ljude različitog interesovanja, ali i sve one koji odluče da nam se pridruže u Studentskom parku za vikend. Pozivam sve da zajedno obeležimo Srpsku novu godinu i da budu deo ove naše jedinstvene proslave omladinske kulture.“ – izjavila je Milica Papić, direktorka Kancelarije za mlade Grada Beograda. Otvaranje manifestacije je u subotu u 12:30h. Otvaranju će prisustvovati Milica Papić, direktroka Kancelarije za mlade Grada Beograda i Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari Grad.

Muzej iluzija Beograd za zadovoljstvom najavljuje zimski program za svoje posetioce! Ove zime, očekuje vas nezaboravno iskustvo koje će vam pružiti priliku da istražite svet iluzija na jedinstven način. U periodu raspusta i praznika, Muzej će biti ukrašen posebnim zimskim dekoracijama koje će dodatno oživeti magiju iluzija i pružiti potpuno novi doživljaj čak i našim redovnim posetiocima. I ove godine muzej je pripremio interaktivan novogodišnji program: ILUZIONICE-  Radionice za male iluzioniste. Od 22.12.2023. do 20.01.2024, svake srede i petka, u trajanju od 2 sata, mališani će imati priliku da uživaju u novogodišnjoj turi i slikanju u muzeju kao i u našoj specijalnoj radionici. Ture su prilagođene deci i zamišljene su kao grupni interaktivni program koji podstiče decu na razmišljanje kroz obilazak muzeja i druženje sa drugom decom.

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, iz sveta stiže jedna dobra vest. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji i Irskoj, o kome piše Gardijan, pokazuje da je tokom 2021. i 2022. godine najmlađa publika 24% više pažnje posvetila knjigama nego prethodnih godina. Ovakvi podaci za Srbiju nisu dostupni, ali činjenica je da broj dečjih izdanja domaćih i stranih autora raste. Pored toga, opšte je poznato da praznični paketići ispod jelke u Srbiji nisu potpuni ukoliko u njima nema bar jedne knjige. Vulkančić se zato, kao i svake godine, potrudio da tokom decembra pripremi izdanja koja najmlađi najviše vole, a koja će im pored novih saznanja doneti i mnogo zabave. Knjiga u kojoj će uživati čitava porodica svakako je enciklopedija Larousse: 500 pitanja i odgovora. Ovo jedinstveno izdanje prepuno divnih ilustracija sadrži mnoštvo informacija koje privlače i pažnju odraslih. Koliko je teška Zemlja? Ko je izmislio prvo pismo? Da li je jezik mišić?