Verovatno ste bili u prilici da pročitate kako pojedine namirnice sadrže emulgatore. Emulgatori su integralni deo proizvodnje hrane, pa mogu da se nađu u mnogim artiklima. Poboljšavaju teksturu, ukus i svarljivost. Poslednjih godina emulgatori doživljavaju stalne modifikacije.
Kada pripremamo hranu, često mešamo prirodne sastojke od kojih želimo da načinimo glatku smesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno „suprotstavljene“, npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, redukuju čvrstinu, kontrolišu kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.
Kada pripremamo hranu, često mešamo prirodne sastojke od kojih želimo da načinimo glatku smesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno „suprotstavljene“, npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, redukuju čvrstinu, kontrolišu kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.