Belgrade Fashion Week je u maju mesecu raspisao konkurs „Fashion Incubator by Perwoll" za mlade dizajnere, diplomce i studente mode iz Srbije i ex-YU regiona. Konkurs je organizovan u okviru Beogradske nedelje mode, a finalisti će imati priliku da predstave svoje radove na predstojećoj reviji u novembru.  Veliki broj kandidata poslao je svoje radove, a najbolji su dobili priliku da rade sa mentorima Sonjom Krstić, Aleksandrom Protić, Ivanom Najdanović, Sonjom Jocić, kao i Nenadom Radujević na projektnom zadatku čija je tema održiva moda. Na događaju povodom proglašenja finalista koji su prošli u drugi krug, direktor Modnog Studija Click i osnivač Beogradske nedelje mode Nenad Radujević, istakao je: „Drago mi je da i ove godine imamo priliku da organizujemo konkurs za studente mode i mlade dizajnere u okviru našeg programa „Fashion Incubator" i da nastavimo proces otkrivanja i podrške talentovanim  kreatorima. Značajno je da imamo dugogodišnju podršku ovako važnog partnera kao što je kompanija Henkel i njihov brend Perwoll, koji nam omogućavaju da kontinuirano radimo na edukaciji mladih ljudi.

Sinoć je u prepunom i prelepom zdanju Ambasade Republike Francuske održana spektakularna modna revija PIERRE CARDIN powered by RENAULT, u organizaciji agencije Fabrike i Ambasade Francuske. Beograd je imao čast, da bude jedna od destinacija u okviru „PIERRE CARDIN  World tour“, zbog čega je kako je Vesna Mandić direktorka Fabrike istakla, sinoć bio centar svetske mode. Na reviji je prikazano 77 modela iz  poslenje kolekcije MARS i desetak modela koji su bili premijerno prikazani, kao deo kolekcije koja će biti na modnoj reviji 25.Septembra, kao završnica Pariskog Fashion week-a. Na početku programa, prisutnima su se obratili Ambasador Francuske, HE Gdin Pjer Košar i direktorka Fabrike, Vesna Mandić. Publika je uživala i gromoglasnim aplauzom ispratila svaki model, a na kraju su sa manekenima izašli dobili ogroman aplauz i kreativni direktor i naslednik Pierre Cardina, Rodrigo Basilicati Cardin i kreator Gian Paolo Giannotti.

Beogradsko dramsko pozorište obogaćuje svoj repertoar ovog leta! U subotu i nedelju, 2. i 3. septembra na letnjoj sceni BDP Millennium team Arena biće izvedeni ekskluzivni operski i baletski događaji. U subotu, 2. septembra solistkinja Opere Narodnog pozorišta, mecosopran Ljubica Vraneš i orkestar Beogradski solisti upriličiti muzičko putovanje kroz stilove, žanrove i epohe klasične i popularne muzike. Vokalne i instrumentalne muzičke numere poznatih kompozitora, tekstopisaca, aranžera i filmskih stvaralaca biće izvedene u programu pod nazivom “Beogradski solisti – jedna Odiseja”. Dela Borisavljevića, Bizea, Pučinija, Šuberta Bramsa, Šostakoviča, Đulijanija, Kapue, Kalođere, Rote, Almarana, Doge, Padile i drugih čine putovanje Odiseje preko Habanere, Serenade, Mađarske igre, Kuma, Prodavačice ljubičica, Tajnog agenta, Cigana što lete u nebo, Srpskog valcera, Vina….

Sve što treba da uradite je… Sigurno se sećate ovog slogana od prethodnih godina. Sad je vreme da ga iskoristimo po četvrti put. Headliner.rs i Multimedia Music otvaraju novi konkurs za jedinstveno i originalno off&online takmičenje autorskih bendova – MOBIL MUSIC FEST #4! Takmičenje sprovode portal Headliner.rs i diskografska kuća Multimedia Music, uz podršku Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, Sokoja, organizacije Prava interpretatora i OFPS-a. KONKURS: Bendovi i muzičari i dalje imaju jednostavan, ali krativan zadatak – da pošalju snimak jedne AUTORSKE pesme, zabeležen mobilnim telefonom – U JEDNOM KADRU. U obzir će se uzimati i snimci nastali na koncertima. Na Festivalu mogu da učestvuju bendovi i muzičari koji do sada nemaju objavljen muzički materijal, kao i bendovi i izvođači koji imaju objavljen najviše jedan studijski album, ne računajući EP. Bendovi moraju da se predstave autorskom pesmom.

Nova sezona poznate HGTV serije „Takmičenje na plaži" vodi nas na popularnu destinaciju za odmor Galf Šors u Alabami. Premijerno prikazivanje šest novih epizoda počinje 10. avgusta od 22:00 sata na HGTV-u. Tri vešta tima za renoviranje kuća koje predvode mentori i eksperti za dizajn - Tanja Najak, Taj Penington iz serijala „Uredi kvart" i Alison Viktorija, zvezda serije „Vetroviti grad: Restauracije", radiće bez prestanka kako bi završila nedeljne izazove renoviranja tri primorske kuće. Međutim, ove godine postoji dodatni izazov. Ova tri imanja imaju po dve spavaće sobe i po dva kupatila, ali ona nisu identična. Jedna kuća je za 20 kvadratnih metara veća od ostalih, tako da će se timovi suočiti sa izazovom da odrede koje će imanje izabrati za renoviranje. Tanja, Taj i Alison će u periodu od šest nedelja i budžetom od svega 90,000 dolara pomagati svojim timovima da završe renoviranje soba.

U okviru projekta Novi glasovi Beogradskog dramskog pozorišta tokom avgusta vas očekuju čak 4 premijere mladih dramskih umetnika na BDP "Millennium Team" Areni. Svake subote u avgustu nova premijera! Crna komedija "U se, na se i poda se" Gorana Starčevića u režiji Stefana Gajića biće odigrana 5. 8. (pretpremijera 4.8, repriza 6.8).
Predstava "Tiho, tiše" Milice Radojčić u režiji Ane Janković, premijerno će biti izvedena 12. avgusta (pretpremijera 11, repriza 13.8). Predstava "Prozor" Katarine Nikolić u režiji Nikole Bundala ima zakazau premijeru 19. avgusta (pretpremijera 18.8, repriza 20.8). Predstava "Ibzenove aveti" Mine Milošević u režiji Ivana Baletića biće premijerno odigrana 26. avgusta (pretpremijera 25, repriza 27.8). Sve predstave počinju u 20.30 časova. Tendencija predstave #Tiho tiše" je da pozove na preispitivanje mitova o silovanju, patrijarhata i uopšte položaja žene u društvu u kom se seks i silovanje koriste kao sinonimi, u kom „ne“ još uvek znači „da“. Komad Ibzenove aveti nastao je od građe Ibzenovih komada (Heda Gabler, Lutkina kuća, Aveti, Per Gint, Rosmersholm), biografije Henrika Ibzena, kao i brojnih teorijskih tekstova na temu Ibzenovog stvaralaštva.

Sjajni umetnici iz Argentine, Tango Džez kvartet, održaće koncert 10. avgusta (20č) u Ustanovi kulture Gvarnerijus, u čast čuvenog kompozitora Astora Pjacole i beogradskoj publici izvesti dela Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu i Suite Troileana. Ovaj sastav kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza, i svojim nastupima nailazi na oduševljenje publike, kako u Argentini tako i na međunarodnom nivou. Repertoar kvarteta kreće se od tradicionalnog tanga do muzike Astora Pjacole, a da zapravo nikada ne napušta “teritoriju” džeza. U okviru 26 izvedenih međunarodnih turneja, u više od 30 zemalja, Tango Džez kvartet (TJQ) zauzeo je istaknuto mesto na svetskoj muzičkoj sceni, nastupajući širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Afrike, Rusije i Kine. Sve je počelo kada je saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, vođa Tango Džez kvarteta, oživeo plesne večeri koje su bile uobičajene u zlatnoj eri tanga u Buenos Ajresu, u kojoj su tango i džez “živeli” zajedno, ali su svirani odvojeno. Tango Džez kvartet  predložio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje – improvizaciju.

Jubilarno, peto izdanje IFF Porto Montenegro/Tivat 2023. u organizacija Fabrike I Porto Montenegra, održano  je ovog vikenda , a predstavljene su kolekcije Rami Al Alia, Agathe Ruiz de la Prade, Tonija Warda. "Svi moramo imati snove koje je teško realizovati u period u kome živimo: Post corona period, ratovi, svetska ekonomska kriza koju svi osećamo.... Međutim, zahvaljujući timu snova, ,,Fabrika" i Porto Montenegra, snovi postaju stvarnost" – rekla je vlasnica agencije ,,Fabrika" Vesna Mandić. Mandić je potom dodala da je želja Ramia Al Alia bila da na crvenom tepihu njegove kreacije nose poznate Crnogorke I sinoć su u njegovim kreacijama bile dizajnerka i influenserka Tijana Osmanagić i glumica Sanja Popović. IFF Porto Montenegro je I ove godine okupio poznate modne kreatore, uticajne ličnosti iz svijeta mode iz cijelog sveta, lokalne, Regionalne I Internacionalne medije, predstavnike svijetskog jet seta....IFF Porto Montenegro je već postao važna letnja, modna destinacija I kao takva,  promoviše ne samo Porto Montenegro, već I grad Tivat I Crnogorsku obalu.

Omiljeni i dugo iščekivani godišnji programski serijal, „Nedelja ajkula" („Shark week") i ovog leta se vraća na kanal Discovery. Holivudska zvezda, Džejson Momoa, posvećeni zagovornik očuvanja okeana, pridružuje se kao globalni domaćin ceremonije i poziva obožavaoce na uzbudljivo putovanje kroz najveći svetski program posvećen ajkulama. Izražavajući svoj entuzijazam, Momoa je rekao: „Kao domaćin „Nedelje ajkula", veoma sam uzbuđen što vas mogu povesti sa sobom na ovo putovanje. Ovaj projekat mi znači više od nedelju dana razgovora o ajkulama. To je prilika da naučim i podelim svoju vezu sa ovim neverovatnim stvorenjima. Ljubav prema ajkulama datira mnogo pre moje uloge Akvamena – počela je nekoliko generacija pre mene." Tokom Nedelje ajkula, gledaoci mogu da očekuju neverovatne emisije i da krenu na edukativno putovanje ispunjeno revolucionarnim naučnim otkrićima i nikada ranije viđenim sekvencama.

Osmisliti dizajn luksuznog hotela, u kategoriji sa pet zvezdica, u kom će se posetioci osećati kao da se nalaze u potpuno drugačijem, autentičnom, a opet najudobnijem i najprijatnijem mestu, danas je pravi izazov. U oblasti hotelijerstva trendovi se stalno menjaju, mnogi se trude da ispune očekivanja gostiju luksuzom i kvalitetom, pa nas, reklo bi se, retko šta može iznenaditi kad je reč o izgledu eksterijera i enterijera. Ipak, arhitekte Marija Mitrović i Vladimir Stojiljković iz Paralela Studio, svojim radom na projektu izgradnje prestižnog Bor hotela by Karisma na Zlatiboru kreirali su prostor o kom se priča, pomerivši granice na dodatni nivo. Oni su nam otkrili u čemu se krije tajna njihovog uspeha, koliko traje period od ideje do realizacije, šta sve stoji iza nastanka rešenja, kao i šta je bila njihova inspiracija.

"Serbia Fashion Week", najprestižnija modna manifestacija u regionu, još jednom je uspešno predstavila Srbiju na međunarodnom modnom događaju - "Malta Fashion Week". Partnerstvo između ovih dveju nedelja mode, koje traje već više od jedne decenije, omogućilo je promociju srpske mode na globalnom nivou. Ove godine, Srbiju je na "Malta Fashion Week"-u ponosno predstavljala dizajnerka Suzana Perić, koja je svojom novom kolekcijom očarala prisutne. Treće večeri "Malta Fashion Week-a", koja je okupila brojne internacionalne dizajnere među kojima je bila i Suzana Perić, počasne gošće bile su supruga premijera Malte Roberta Abele gospođa Lydia Abela i predsednica "Serbia Fashion Week"-a Svetlana Horvat. Njihovo prisustvo na ovom događaju ističe značaj mode u kulturnoj diplomatiji, jer moda nije samo odevanje. Moć mode u diplomatiji ogleda se u njenoj sposobnosti da premosti jezičke i kulturne barijere, stvarajući univerzalni jezik estetike i stila.

U Palati umetnosti „Madlena",  održan je prijem i promocija novog hotela „Mamula island" i „Luštica Bay-a",  uz pomoć agencije Fabrika. Mamula Island je obnovljena tvrdjava iz 19.veka, pretvorena u sofisticirani hotel. Ostrvo je smešteno na ulazu u zaliv Boke Kotorske, a lokalitet je upiosan u svetsku baštinu UNESCO, mesto je izuzetne prirodne lepote, autentičnog duha i bogate kulturne baštine. Mesto poštuje uspomene na prošlost, ali sam Hotel otvara vrata budućnosti. Poseduje 32 sobe i apartmane, holistički spa centar, plažu,- bazene, restorane i barove. Svi sadržaji na ostrvu su okruženi morem i nebom i pružaju potpuno drugačiju atmosferu svakodnevice. Za više informacija posjetite www.mamulaisland.com