Besplatne bioskopske projekcije na otvorenom biće organizovane od 15. juna do 24. avgusta u TC Galerija sa početkom u 20.30 časova, a ova manifestacija, koju je omogućila kompanija Telekom Srbija, nosiće naziv „Open Air Cinema“ i biće namenjena svim građanima. Tokom manifestacije posetioci će moći da uživaju u projekcijama kultnih domaćih filmova, ali i u remasterizovanim klasicima najpopularnijih filmskih ostvarenja. Kompanija Telekom Srbija je u cilju trajnog očuvanja filmske baštine pokrenula nov projekat  pod nazivom „Film živi“ koji se odnosi na remasterizaciju čak 1.000 naših filmskih klasika, kojim se značajno unapređuje kvalitet naslova. Raznovrsna kinematografska dela, koja su obeležila detinjstvo i odrastanje mnogih generacija u našoj zemlji, kao i duhovite replike koje su odavno ušle u svakodnevni govor, svi zainteresovani moći će da pogledaju tokom celog leta i to na otvorenom.

Najpoznatiji „Loši momci” su se vratili u bioskope u četvrtoj avanturi! Bioskopska publika biće u prilici da uživa u odličnoj akciji sa elementima komedije, ali ovog puta sa malim preokretom: sada Vil Smit i Martin Lorens beže od zakona! Majk Lori (Vil Smit) i Markus Barnet (Martin Lorens) spremni su za novu akciju, najuzbudljiviju i najopasniju do sada! Nakon što se eksplozivni dvojac nađe usred istrage ilegalnog šverca droge u Majamiju, a koji je povezan sa njihovim nekadašnjim policijskim kapetanom, apsolutno sve što su mogli da zamisle – krenuće nizbrdo! Uz Smita i Lorensa u četvrtom filmu glume Aleksander Ludvig, Vanesa Hadžens, Erik Dejn, Paola Njunjez, Taša Smit i Ijan Grufud. Jedna od najuspešnijih i najomiljenijih franšiza iza sebe ima tri velika blokbastera i spin-off seriju L.A.’s Finest (2019.). Poslednji film franšize „Loši momci zauvek” (Bad Boys 4 Life) koji je izašao 2020. bio je najuspešniji film godine i čitave franšize.

Kompanija Telekom Srbija je, sa zadovoljstvom, predstavila novi kanal najpoznatijeg i najgledanijeg televizijskog brenda za premium domaći serijski i najatraktivniji filmski program na ovim prostorima – Superstar 3. Ovaj kanal je startovao prvog dana juna na poziciji 202 na Iris i Supernova platformi, dok će na mSAT biti na 71 poziciji. Superstar 3 će gledaocima ponuditi najširi izbor srpskih i jugoslovenskih igranih filmova, obuhvatajući period od 1945. godine do danas. Program će biti organizovan u okviru ciklusa koji će se fokusirati na različite autore, glumce, žanrove i tematske celine, pružajući sveobuhvatan pregled istorije i savremenog razvoja naše kinematografije. Gledaoci će moći da uživaju u kultnim ostvarenjima, zaboravljenim draguljima, kao i u novim serijama i filmovima koji su obeležili poslednje decenije.„Srećni smo i ponosni na nov filmski kanal Superstar 3, koji predstavlja još jedan dokaz kako i u kojoj meri se Telekom Srbija bavi trajnim čuvanjem i unapređenjem srpske kinematografije.

Omiljeni događaj Beograđana se vraća na tvrđavu! Treći po redu Festival Pasa Svih Rasa - Ulični psi tradicionalno će se održati na Kalemegdanu od 14.do 16. juna 2024. godine. I ove godine će posetioci moći da uživaju u sadržaju preko 30 izlagača iz Pet Industrije. Posetioce i njihove ljubimce očekuju razne aktivnosti, od saveta veterinara, preko hrane i aksesora pa sve do kozmetičkih preparata za naše ljubimce. Pas je član porodice i zato na ovom festivalu se skreće pažnja na važnost odabira adekvatnog ljubimca, načina na koji se gaje ljubimci i kako utiču na naše živote. Udomljavanje je važan faktor pa će tokom sva tri dana manifestacije  posetioci moći da udome životinje koje su spasili naši prijatelji iz Veterine Beograd i Animal Rescue Serbia. Tu su i neizostavne radionice o pravilnom ponašanju i ophođenju prema životinjama.

Vlatko Stefanovski, čuveni virtuoz na gitari, koncertom sa prijateljima će 16. decembra u Sava Centru obeležiti 50 godina njegove karijere. Presek duge i uspešne muzičke karijere počevši od Leb i sola i solo karijere, Vlatkove fenomenalne izvedbe će upotpuniti gosti, čuveni muzičari : Gibonni, Miroslav Tadić, Damir Imeri i  V3 Trio koji čine basista Ivan Kukić i bubnjar Jan Stefanovski. Publika će uživati u fuziji  instrumentalnog  roka, etno džeza, bluza i makedonske tradicionalne muzike. Vlatko Stefanovski je rođen 1957. godine u Prilepu, u Makedoniji, gde je i započeo svoju muzičku karijeru kao mladi gitarista. Prvi značajniji uspeh postigao je kao član kultne grupe Leb i Sol, koja je bila pionir u kombinovanju tradicionalne makedonske muzike sa modernim rok zvukom. Kroz rad sa Leb i Solom Stefanovski je postao prepoznatljiv po izuzetnoj gitarskoj tehnici i kreativnom pristupu muzici.

Sala Filmskog centra Srbije u MTS dvorani ovog leta biće u znaku stranih filmova velikih svetskih autora. Tokom juna, jula i avgusta biće prikazano po deset filmova kultnih i nagrađivanih reditelja kao što su Paolo Sorentino, Dejvid Linč, Vong Kar Vail, Lars Fon Trir, Kišlovski, Haneke i drugi. U ponedeljak 3. juna na repertoaru je film Great beauty (Velika lepota) italijanska drama iz 2013. godine po scenariju i u režiji Paola Sorentina. Slede Sorentinovi filmovi Youth (Mladost) i Loro (Papagaj), kao i filmovi Twin Peaks: Fire walk with me (Vatro hodaj sa mnom) i  Lost highway (Izgubljeni autoput) Dejvida Linča. Od 10. do 14. juna na repertoaru u sali FCS-a u MTS dvorani biće filmovi Vong Kar Vaia. Sve projekcije su od 19h, a cena ulaznice 250 dinara. Repertoar za jun

Pozivamo vas na svečano otvaranje Zindan kapije u sredu 29. maja od 11 časova, na gornjem gradu Beogradske tvrđave - Zindan kapija (kod mosta). Zindan kapija jedan je od najznačajnijih simbola Beogradske tvrđave i Beograda. Ovaj biser srpske srednjovekovne baštine biće otvoren za javnost od 29. maja 2024. godine i svi zainteresovani posetioci moći će da osete duh vremena koji je ostao da živi unutar viševekovnih kula. Prostor koji je rekonstruisan unutar kula moći će da se koristi za kulturne izložbe kao i rekonstrukciju srednjovekovnog kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije. Posetioci će imati priliku da uđu u svet srednjovekovne Srbije kroz izložbu oklopa, oružja i opreme iz tog perioda kao i kroz razne interaktivne radionice i oživljavanje starih zanata i veština. Zindan kapija je podignuta sredinom XV veka, radi bolje zaštite Istočne kapije koja je tada bila glavni ulaz u grad, i predstavljala je malo predutvrđenje, a čine je dve masivne polukružne kule između kojih je prolaz kapije.

Ako postoji podela na muške i ženske knjige, za dame će ovo leto biti jedno od najuzbudljivijih. U knjižare Vulkan stiglo je nekoliko naslova čija je atraktivnost potvrđena prestižnim mestima na bestseler listama, kao i nagradama za kvalitet. Ljubiteljke klasičnih ljubavnih priča uživaće u knjizi Tamo gde te ljubav čeka britanske književnice Džesike Redland. Reč je o romanu koji je postao bestseler i prodat je u više od milion primeraka širom sveta. Autorka u ovoj izuzetnoj knjizi nudi čitaocima emotivnu, romantičnu i veoma ohrabrujuću priču. Tamo gde te ljubav čeka je dirljiv roman o gubitku i iznova probuđenoj nadi koja kulminira srećnim krajem. Ništa manje uzbuđenja ne donosi roman američke književnice K. L. Volter Leto prekršenih pravila. Ovaj bestseler Njujork tajmsa i BookTok senzacija oduševiće fanove Tejlor Svift, budući da je priča inspirisana pesmama američke pop ikone. Vodeću ulogu u svom romanu autorka daje Meredit Foks, koja proživljava i preživljava prvo leto nakon sestrine smrti.

Sedamnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma – BELDOCS, počinje u sredu 22. maja i trajaće sve do 29. maja 2024. Na konferenciji za medije održanoj povodom početka festivala, predstavili su se autori Srpskog takmičarskog programa. Pored domaćih reditelja i njihovih filmova,  predstavljeni su i posebni programi ovogodišnjeg Beldocsa: Andrijana Sofranić  - Beldocs Industry program, Dubravka Radusinović – Teen Program i Srećko Horvat – Opstanak nije dovoljan. U okviru selekcije Srpskog takmičarskog programa biće prikazano čak dvanaest filmova – Topli film Dragana Jovićevića, Kako biti slobodan Nikole Polića, Izbor za mis zatvora Srđana Šarenaca, Kadence za vrt  Daneta Komljena, Neptunova nevera Katarine Stanković, Novosadsko sećanje Aleksandra Reljića, Džojmejkers Jelene Radenović, Kad opet porastem Jovane Avramović, Minel Tare Gajović, Heterotopia Nikole Nikolića, Izlaz kroz ludaru Nikole Ilića i Šetnje koje se neće desiti Mine Simendić. Pored filmova iz ove programske celine, na Beldocu će biti prikazana još dva filma u Srpskoj produkciji.

Povodom Nacionalnog dana Norveške, 17. maja (20h) gosti Beograda i Gvarnerijusa biće višestruko nagrađivani mladi umetnici iz Norveške, violinista Tor Alvin Vika i pijanista Olaf Andreas Strand. Mladi muzičari pokrenuli su projekat „Muzička sloboda“, kojim žele da skrenu pažnju na to kako su društvene promene u Evropi krajem 18. veka i uspon buržoazije olakšali demokratizaciju pristupa umetnosti i kulturi. Davanjem konteksta muzici koju će izvesti na koncertu u Gvarnerijusu, pružiće publici mogućnost da sagleda evropski društveni razvoj iz nove perspektive, sa osvrtom na ideju o tome kako smo kao pojedinci suštinski pod uticajem naše sposobnosti da se slobodno izražavamo i aktivno učestvujemo u oblikovanju društva u kojem živimo. Pored repertoara klasičnog perioda (Mocart, Betoven), na programu koncerta su i dela norveških klasika Kristijana Sindinga, Johana Svendsena i Olea Bula.

U duhu slogana – Tačka radosnih susreta - direktno iz Latinske Amerike u Novi Sad stiže Nacionalni orkestar harmonika iz Čilea pod vođstvom istaknutog umetnika na harmonici Hoakima Munjoz Donoza, koji će nesvakidašnjom umetničkom akcijom – URBANOM INTERVENCIJOM -  12. maja u 10 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg, otvoriti Deveti internacionalni festival harmonike Eufonija.
“Kako je muzička tradicija Latinske Amerike sinonim za uživanje u zajedničkom stvaranju, Urbana intervencija je osmišljena, od strane Entrefueles fondacije iz Čilea, sa ciljem razvoja ljubavi prema ovom divnom instrumentu i podsticaja mladih da sviraju harmoniku. Događaj je namenjen svim učenicima i nastavnicima harmonike kao i ljubiteljima koji žele da se oprobaju u sviranju harmonike.

Svečano otvaranje izložbe povodom Dana Narodnog muzeja Srbije TELA I PROSTORI - Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije, je u petak, 10. maja u 20 časova u Velikoj Galeriji Narodnog muzeja. Ovogodišnja svečanost obeležavanja 180. godišnjice postojanja Narodnog muzeja Srbije biće upriličena otvaranjem izložbe Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije, autorke dr Dragane Kovačić, na kojoj ćemo predstaviti našu umetničku baštinu kroz crtež evropskih autora. Delima amblematskih imena istorije umetnosti poput Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amadea Modiljanija i drugih najznačajnih, ali i onih manje poznatih umetnika koja se sada prvi put predstavljaju javnosti, predstavićemo put umetničke linije od četvrte decenije 19. veka do pete decenije 20. veka.