Povodom Nacionalnog dana Norveške, 17. maja (20h) gosti Beograda i Gvarnerijusa biće višestruko nagrađivani mladi umetnici iz Norveške, violinista Tor Alvin Vika i pijanista Olaf Andreas Strand. Mladi muzičari pokrenuli su projekat „Muzička sloboda“, kojim žele da skrenu pažnju na to kako su društvene promene u Evropi krajem 18. veka i uspon buržoazije olakšali demokratizaciju pristupa umetnosti i kulturi. Davanjem konteksta muzici koju će izvesti na koncertu u Gvarnerijusu, pružiće publici mogućnost da sagleda evropski društveni razvoj iz nove perspektive, sa osvrtom na ideju o tome kako smo kao pojedinci suštinski pod uticajem naše sposobnosti da se slobodno izražavamo i aktivno učestvujemo u oblikovanju društva u kojem živimo. Pored repertoara klasičnog perioda (Mocart, Betoven), na programu koncerta su i dela norveških klasika Kristijana Sindinga, Johana Svendsena i Olea Bula.

U duhu slogana – Tačka radosnih susreta - direktno iz Latinske Amerike u Novi Sad stiže Nacionalni orkestar harmonika iz Čilea pod vođstvom istaknutog umetnika na harmonici Hoakima Munjoz Donoza, koji će nesvakidašnjom umetničkom akcijom – URBANOM INTERVENCIJOM -  12. maja u 10 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg, otvoriti Deveti internacionalni festival harmonike Eufonija.
“Kako je muzička tradicija Latinske Amerike sinonim za uživanje u zajedničkom stvaranju, Urbana intervencija je osmišljena, od strane Entrefueles fondacije iz Čilea, sa ciljem razvoja ljubavi prema ovom divnom instrumentu i podsticaja mladih da sviraju harmoniku. Događaj je namenjen svim učenicima i nastavnicima harmonike kao i ljubiteljima koji žele da se oprobaju u sviranju harmonike.

Svečano otvaranje izložbe povodom Dana Narodnog muzeja Srbije TELA I PROSTORI - Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije, je u petak, 10. maja u 20 časova u Velikoj Galeriji Narodnog muzeja. Ovogodišnja svečanost obeležavanja 180. godišnjice postojanja Narodnog muzeja Srbije biće upriličena otvaranjem izložbe Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije, autorke dr Dragane Kovačić, na kojoj ćemo predstaviti našu umetničku baštinu kroz crtež evropskih autora. Delima amblematskih imena istorije umetnosti poput Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amadea Modiljanija i drugih najznačajnih, ali i onih manje poznatih umetnika koja se sada prvi put predstavljaju javnosti, predstavićemo put umetničke linije od četvrte decenije 19. veka do pete decenije 20. veka.

Romantična naučno-fantastična drama „Zauvek” (Eternal / For evigt) danskog autora Ule Salima, od četvrtka, 9. maja stiže na repertoar domaćih bioskopa, u distribuciji Five Stars Filmsa. Radnja ostvarenja, koje je svetsku premijeru imalo na 53. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a domaću na 52. Festu u okviru selekcije Snoliki film, smeštena je u blisku budućnost. Island je pogodio katastrofalan zemljotres, koji je stvorio pukotinu na okeanskom dnu. Zemljino jezgro počelo da se širi i ozbiljno ugrozilo opstanak na planeti. Glavni junaci su 21-godišja Anita i 23-godišnji Elijas. Ona sanja da postane pevačica i jedini cilj u životu joj je da bude srećna. Elijas studira da postane pilot i klimatolog i želi da bude deo tima koji će, jednoga dana, izumeti tehnologiju za zatvaranje pukotine. Kada se pojavi mogućnost da nastavi studije u SAD, Elijas bira karijeru umesto ljubavi. Petnaest godina kasnije, kao komandant podmornice na misiji spasavanja planete, on slučajno ponovo sreće Anitu i život mu se okreće naglavačke. Pita se kakva bi mu sudbina bila da je napravio drugačiji izbor...

Održan je drugi po redu godišnji "321 Srbija" događaj, a brojne visoke zvanice i drugi gosti imali su priliku da uživaju u višečasovnom programu tokom kojeg su predstavljeni rezultati ovog projekta od nacionalnog značaja postignuti tokom proteklih godinu dana.Bilo je ovo veče emocija, proslavljanja uspeha i zasluga pojedinaca i organizacija u prelepom ambijentu beogradskog Karma laundža.
Prikazano je najlepše iz Srbije, slušala se tradicionalna, narodna, srpska pop muzika, gudački sastav Aurora, a program su obeležili i nastupi srpskih zvezda. Veče je spektakularnim nastupom otvorio Stefan Zdravković Princ, a simpatije prisutnih pobrala je i jedna od najtalentovanijih mladih pevačica iz Srbije, Lena Vujanić. Oduševljenje prisutnih izazvao je i nastup pretalentovanom mladog dvojca Bojane i Davida čiji rad i talenat su prepoznali i nagradili iz UG "321 Srbija". Kroz veče, prisutne su provele Višnja Živković, direktorka komunikacija "321 Srbija" i tv voditeljka Maja Manojlović. Prisutnima se na počeku obratila i direktotka PKS Branislava Simanić.

Queen Sensation sa simfonijskim orkestrom i horom, prvi put u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 28. i 29. aprila! Nakon rasprodatih koncerata u Ljubljani, Splitu, Rijeci i Beogradu, za Queen Sensation na redu je i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Prvi koncert je rasprodat za samo nekoliko dana, a kako i ne bi kada ovaj nezaboravan nastup donosi spoj simfonijskog orkestra i hora i svetski priznatog tribute benda Queen Sensation, koji je samo u Nemačkoj i Brazilu održao više od 200 koncerata. Queen Sensation svira hitove grupe Queen još od 2017. godine. Do sada, uspeli su da napune gotovo sve evropske koncertne dvorane, a postali su omiljeni na teritoriji Kine, Rusije i severne Amerike. „Show Must Go On", „Bohemian Rhapsody", „Under Pressure", „I Want to Break Free", „A Kind of Magic" su samo neki od hitova koje ćete čuti uživo, u spektakularnim aranžmanima. Na koncertu u Novom Sadu vas, pored članova svetski priznatog Queen Sensation očekuje i 45 članova Simfonijskog orkestra, hor Muzikon na čelu sa Milošem Jovanovićem a čućete i opersku pevačicu Jovanu Čurović. Uživajte u magiji najvećih hitova grupe Queen i Fredija Merkjurija, koji su osvojili publiku širom sveta!

Predstava "Marlen Ditrih - pet tačaka optužnice" u režiji Harisa Pašovića, koja je otvorila sezonu 23/24. u Narodnom pozorištu u Sarajevu, biće izvedena u ponedeljak 22. aprila od 19:30h na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. U ulozi Marlen je Mirjana Karanović, a pored nje igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković. "Kome god je stalo do civilizacije i intelektualnog života danas osvrće se na dvadeseto stoljeće i teške godine koje su bile trijumf laži, diktature i sile. Rijetki su se tada baš kao i sada usprotivili autoritarnim režimima, ostali dosljedni sebi i sačuvali vlastiti integritet. U Narodnom pozorištu Sarajevo u internacionalnoj koprodukciji imamo predstavu o velikoj umjetnici, hrabroj i plemenitoj ženi Marlen Ditrih koja je ostala vjerna umjetnosti, svijetu duha, kao i vlastitoj neovisnosti. Ona je zaigrano kroz svoje filmove i uloge posvećeno radila svojoj dužnosti održavanja svijesti o dobru. Zahvaljujući Marlen i njoj sličnim umjetnicima ostalo je očuvano znanje, spoznaja o dobru i zlu te svijest o vrijednostima i dostojanstvu.

U susret Svetskom danu knjige, koji se zvanično obeležava 23. aprila, iskoristite dane najvećih sniženja na sajtu vulkani.rs. Neodoljivim popustima obuhvaćena su sva izdanja Vulkan izdavaštva. Od 19. do 23. aprila kupovinom putem sajta vulkani.rs na postojećih 15% popusta ostvarićete dodatnih 20%, i još 10% ukoliko se odlučite za tri ili više knjiga. Dostava knjiga kupljenih tokom akcije na teritoriji Srbije je besplatna. Akcijom su obuhvaćena sva izdanja Vulkan izdavaštva – svetski bestseleri, klasici svetske i srpske književnosti, knjige domaćih autora, zabavne i edukativne knjige za najmlađe i fantastični romani za mlade. Preporuka je uvek dobrodošla – stoga izdvajamo nekoliko noviteta.

Voleli biste da saznate više o Staroj Grčkoj, ali niste ljubitelj gabaritnih i suvoparnih istorijskih romana? Zanimaju vas one pozadinske priče, poput toga kakav je to razuzdani ples doveo do rađanja demokratije, zašto je filozof Heraklit smatrao da Homera treba bičevati, na koji način je u to doba skupljeno, kako procene kažu, oko 700 hiljada knjiga za čuvenu Aleksandrijsku biblioteku i šta je po zanimanju bio pobednik prvih Olimpijskih igara? Onda ne propustite izuzetno delo Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? grčkog arheologa i pisca Teodora Papakostasa, koju pred srpsku čitalačku publiku donosi Vulkan izdavaštvo. Ova informativna i istovremeno urnebesno zabavna knjiga arheologa iz Soluna stoji rame uz rame sa bestselerima i izuzetnim ostvarenjima kao što su Doručak sa Senekom Dejvida Fajdlera i Mala knjiga stoicizma Jonasa Salcgebera, i svakako vas neće razočarati.

Talentovani mladi italijanski pijanisti Antonio i Mikele Argentijeri predstaviće se beogradskoj publici i održati solističke koncerte 02. i 03. aprila u Ustanovi kulture Gvarnerijus. U utorak, 2. aprila (20h), koncert će održati Antonio Argentijeri (1997, Bari, Italija) koji će izvesti dela Debisija, Prokofjeva, Kejdža, Olbrajta i Tanake. Mikele Argentijeri (1999, Bari, Italija) nastupiće dan kasnije, u sredu, 3. aprila (20h) a na programu ovog koncerta su dela Baha, Betovena, Rahmanjinova i Stravinskog. Antonio Argentijeri studirao je na Muzičkom konzervatorijumu „Niccolò Piccinni” u Bariju i diplomirao sa navišim ocenama kod profesorke Geme Dibatiste. Pohađao je majstorske kurseve kod istaknutih pijanista a trenutno pohađa napredne kurseve klavira na Evropskoj umetničkoj Akademiji „Aldo Čikolini“, kod maestra Pjerluiđi Kamićije.

U izdanju Multimedia Books upravo je iz štampe izašla knjiga Duška Antonića “KAKO JE LUDAK PREPLIVAPO REKU i druge nostalgične priče o pločama“. U pitanju je drugo, dopunjeno izdanje knjige “Nostalgične priče o pločama” koju je pre 12 godina izdao Rock Express. Kako je prethodno izdanje odavno rasprodato, a autor se u međuvremenu prisetio još nekih zanimljivih priča, pa je po sistemu “šta je bilo posle” napisao nastavke za neke od pređašnjih, uz nove ilustracije nekih od naših najpoznatijih strip-crtača i ilustratora. Kako na zadnjoj korici knjige kaže Srđan Stojanović, urednik ovog izdanja – nove priče “izmiksovane” sa starim čine ovo delo zapravo novom knjigom. Na prethodnih 39 priča iz prvog izdanja, od kojih su neke dobile i logičan hronološki nastavak, autor je dodao i šest novih, među kojima i par podužih priča, čiji najmanji zajednički sadržalac su, naravno, gramofonske ploče, neke na njima snimljene pesme, ali i tekstovi vezani za koncerte tih izvođača, ako je imao sreću da ih vidi uživo

Filsmki centar Srbije predstavlja filmove koji će biti prikazani tokom marta u Bioskopskoj sali FCS-a u MTS dvorani. Od 11. do 17. marta na repertoaru su filmovi čuvene rediteljke Soje Jovanović, kao što su Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo, Sumnjivo lice, Pop Ćira i pop Spira, Orlovi rano lete, Put oko sveta, dok će od 25. do  31. marta publika biti u prilici da gleda poznate naslove reditelja Puriše Đorđevića. Neki od njih su Devojka, San, Jutro, Podne. Sofija Soja Jovanović bila je prva srpska pozorišna i filmska rediteljka. U svojoj karijeri koja je trajala gotovo pola veka, režirala je više od 50 predstava, 23 igrana filma, TV drama i serija. Režirala je prvi jugoslovenski dugometražni film u boji Pop Ćira i pop Spira. Deda joj je bio Milan Jovanović, dvorski fotograf čiji je rođeni brat bio čuvani slikar Paja Jovanović. Puriša Đorđević bio je reditelj i scenarista. Radio je kao urednik na filmskim novostima, a kasnije kao reditelj dokumentarnih filmova. Snimio je oko 50 kratkih i 20 dugometražnih filmova. Autor je deset romana, a oprobao se i kao glumac u filmu Jug jugoistok. Bio je prvi suprug Milene Dravić.