Hrana koja hladi
Leto je, temperature rastu, pa nam nije više potrebno da jedemo kaloričnu i jaku hranu da bismo zagrejali telo. Sada je važno da nas hrana koju unesemo, osim što nas zasiti, pomalo i rashladi. Ipak, sladoled i hladno pivo nisu najbolja sredstva za to - baš naprotiv. Evo kakvi bi trebalo da budu principi letnje ishrane.
 

Dijeta - dnevno 1.200 kalorija
Plan fokusiran na koncept kontrole brojanja kalorija - ako unosite manji broj kalorija nego što vam je potrebno - gubićete težinu.

DIJETA bazirana na unosu 1.200 kalorija dnevno u stvari je preporučeni minimum za sigurno i zdravo mršavljenje. Smatra se da za većinu ljudi 1.200 kalorija predstavlja dozvoljenu redukciju kalorija koja, istovremeno, mudrim kombinovanjem namirnica, doprinosi da se unesu i svi nutritivi neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. Dijetni plan je fokusiran na koncept kontrole brojanja kalorija. Ili jednostavnije: ako unosite manji broj kalorija nego što vam je potrebno - gubićete težinu. Osobama na dijeti preporučuje se maksimalni dnevni unos od 1.200 kalorija, što zahteva malo više pažnje i poznavanja kalorijske vrednosti namirnica. Veoma lako se mogu naći tablice kalorijskih vrednosti namirnica i to značajno olakšava računanje kod ove dijete.

Voće u prehrani
Leto obiluje voćem, bogatim izvorom organizmu nužnih vitamina i minerala, ali i bogatim izvorom kalorija. Mnogi se, bilo zbog nekih hroničnih bolesti, bilo zbog različitih dijeta motiviranih boljim izgledom ili bolešću, suzdržavaju od konzumiranja voća. No, pojedine vrste voća, uz umerenost u jelu, mogu svakome koristiti.

Mlečni proizvodi bez laktoze
U savremenoj medicini sve više je zabeleženih oblika netolerancije na laktozu, mlečni šećer, koji je dominantno prisutan u mlečnim proizvodima. Glavni izvori laktoze su mleko i mlečni proizvodi. S druge strane 70% neophodnog dnevnog unosa kalcijuma se osigurava ovom grupom namirnica, a jednostranim izbacivanjem mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane povećava se rizik od preloma, osteoporoze i hipertenzije, te ugrožava unos drugih esencijalnih nutrijenata prisutnih u mleku, kao što su proteini i vitamin B2.
Organizam netolerantan na laktozu, njenim unosom počinje da pati od otežanog varenja, bolova u stomaku i bolne nadutosti. Konkretno, u našem regionu više od polovine stanovništva je u određenoj meri netolerantno na laktozu i to je pojava koja je u izuzetnoj progresiji.

Začini i zdravlje
Tradicionalna mediteranska jela nezamisliva su bez mediteranskih začina. Osim što su aromatični i hranjivi, mediteranski začini poseduju i mnoga lekovita i kozmetička svojstva. Već vekovima koriste se u narodnoj medicini i kozmetici za pripremanje različitih preparata kojima se ublažavaju mnoge bolesti, održava higijena i podstiče lepota tela.
Mnoga lekovita svojstva mediteranskih začina, dokazana su danas kliničkim ispitivanjima u naučnim laboratorijima.

Čajevi
Čajem zovemo napitak koji se dobija natapanjem biljaka u vodi.
Pripremamo ga tako (osim ako na uputstvu nije drugačije naznačeno) što prethodno zagrejemo vodu do ključanja. Tom vodom prelijemo sušene biljke – jednu kafenu kašičicu biljaka na dva do tri dcl vode – ili prelijemo filter-kesicu s biljkama. Šoljica ili druga posuda se poklopi i pusti da odstoji 5 do 10 minuta. Potom se procedi ili izvadi filter-kesica.

U obliku lale
Kao što je za umetničku sliku potreban odgovarajući ram da bi u punoj meri došla do izražaja, tako je i za ukus i aromu vina važno da bude posluženo iz odgovarajuće čaše.
Birajte ih s pažnjom jer upravo od njih zavisi da li ćete uživati ili će vam se čak i vino vrhunskog kvaliteta učiniti osrednjim. Dobri poznavaoci tvrde, a to možete proveriti i sami, da isto vino u različitim čašama deluje drugačije.

Kuskus sa povrćem iz rerne
Ovo jelo može se služiti kao dodatak glavnom jelu, hladna salata ili ukusno vegetarijansko predjelo. Sprema se jednostavno, a izgleda impresivno. Možete dodati bilo koju vrstu povrća ili začina, pustite mašti na volju i uživajte!

Količina je predviđena za 4-6 osoba, u zavisnosti od toga da li će kuskus biti poslužen kao predjelo, glavno jelo, ili...

Priča o kuskusu
Kuskus je tradicionalno jelo poreklom iz Severne Afrike i nacionalno jelo u Alžiru, Maroku i Tunisu. Prisutan je i na mnogim drugim trpezama: u Tunisu, Egiptu, Izraelu...
Vrlo često kuskus se smatra žitaricom. Do ove zabune dolazi  jer kuskus izgledom podseća na proso ili izlomljena zrna pirinča ili drugih žitarica. Zapravo, kuskus bi se mogao smatrati vrstom paste. Može biti sitan, srednje veličine i krupan.

Vegetarijanstvo - nekoliko uobičajenih pitanja
Želite da postanete vegetarijanac ali brinete da će takav način ishrane poremetiti balans u vašem organizmu i negativno uticati na vaše zdravlje?
Ne brinite, nikada nije bilo lakše odreći se mesa u svakodnevnoj ishrani. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi prelaze na vegetarijanski način ishrane. U poslednje vreme bolesti (životinja i ljudi) su mnoge od nas naterale da se zamislimo nad onim što jedemo.

Uteši me zalogajem
Da li su vam poznate izjave kao: „Dovoljno mi je da bacim pogled na hranu i već se debljam.“ „Sve mi se prima.“ „Kriv je moj suprug - toliko me iznervira a onda moram da jedem.“ „Na poslu je tako stresno da moram uzeti koji zalogaj da se smirim.“ „Ako se još i hrane odreknem, šta mi preostaje u životu.“
Izgovori, izgovori, izgovori.

Smišljamo ih i tešimo se, a telesna težina raste. Prebacujemo odgovornost na druge ljude i okolnosti, a zaboravljamo da svaki zalogaj ustima prinosi naša ruka. Hranimo se da bismo se bolje osećali, trenutno utolimo svoju nelagodnost, a dugoročno stvaramo hroničnu. I zato se kaže da od jedne trećine hrane koju jedemo živimo mi, a od preostale dve trećine lekari, dijetetske organizacije i industrija koja svakodnevno smišlja nove preparate za mršavljenje.

Bakini saveti - Mali saveti kuvaricama
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..."  Politika, 20 jul 1975.

• Da lako odvojite belance od žumanca
To je trik za “taze” domaćice ili bajata jaja. Razbijte jaja iznad levka za tečnost. Belanca će proći, a žumance će ostati u levku.

• Kako lupati meso
Kada lupate šnicle, tučak prethodno nakvasite vodom.

• Da pasulj omekne
Najtvrđi pasulj može omekšati ako se posle prvog kuvanja voda baci, pasulj ocedi i zalije sa nekoliko kašika ulja, pa posle nekoliko minuta stavi u drugu vodu. Pasulj će biti “mek kao duša“.

• Ukusnija kafa
Da bi razni surogati kafe bili ukusniji, dovoljno je da u njih stavite sasvim malo soli.