Bakini saveti - Čuvanje namirnica
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni. Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u lepe boce i kutije, kao prašak, kao krem, kao sprej, doteranih i poboljšanih, zahvaljujući novim hemijskim i biohemijskim formulama. Zato smo mnoge preskočili i zanemarili, a izvesne ostavili onakvi kakvi su decenijama, pa i vekovima bili u upotrebi — kao zamenu za skupa sredetva ili za slučaj kad ove nemate pri ruci."

Politika, 20 jul 1975.

Čuvanje namirnica:

• Održavanje limuna
Stavite limunove u teglu napunjenu hladnom vodom, koju ćete svakodnevno menjati.

• Dugo svež limun
Sveže i potpuno zdrave limunove stavite u besprekorno čiste tegle. Otvor pokrijte isključivo porculanskim tanjirićem. Sipajte u njega vodu do ivice i stavite u hladnu prostoriju (ostavu). Kada voda iz tanjirića usahne, sipajte svežu. Ovako limunovi mogu da traju i po godinu dana.

• Da osvežite bajat limun
Iskoristili ste polovinu limuna, a onaj drugi deo stajao je nekoliko dana i osušio se. Potopite ga u vodu i ostavite da stoji nekoliko sati. Kada ga posle toga budete koristili, biće opet svež.

• Da osvežite bajat hleb
Umotajte ga ovlaženog u aluminijumsku foliju ili u ovlaženu svilenu hartiju i zagrejte ga malo u pećnici.

• Usred zime mirođija
Osušen peršunov list se može kupiti u trgovini. A kako naći mirođiju zimi? Evo savet: kupiti leti na pijaci mirođiju na vezici, oprati je i obesiti da se suši na promaji, a posle toga spremiti u tegle.

• Uvek sveže povrće
Sačuvaćete svako povrće sveže po izgledu i ukusu ako ga poprskate nekuvanim mlekom. To je naročito praktično ako vam je preostala izvesna količina koja bi, inače, uvenula i pocrnela i postala neupotrebljiva.

• Da krompir ne pocrni
Čim isečete krompir na kriške on brzo pocrni. Poprskajte ga odmah limunovim sokom i ostaće vam dugo beo.

• Uvek svež ruzmarin
Nije mali broj recepata, naročito italijanskih, koji zahtevaju ruzmarin kao začin. Možete ga dobiti i u prahu ali je on ipak mnogo aromatičniji ako je svež. Možete ga zadržati svežim tokom čitave zime ako grančice ruzmarina utaknete u posude sa peskom.

• Svež peršun
Peršun u vezici će ostati duže svež i zadržaće svoju boju ako ga držite u čaši sa vodom u koju ste nasuli nekoliko kapi limuna. Vodu sa dodatkom limuna treba menjati svaki dan.

• Uvenula zelena salata
Već pomalo uvenulu salatu ostavite nekoliko minuta u mlakoj vodi i ona će povratiti svoju svežinu.

• Načeta tegla džema
Dobro će se održati džem u tegli ako se po površini pospe šećerom u prahu.

• Gromuljice u sosu
Posolite maslac čim se rastopi, a pre nego što ste stavili brašno. Ovo važi za bešamel i za sve ostale sosove koji se prave s brašnom.

• Kako sačuvati prezle duže vremena
Da bi se prezle sačuvale duže i da ne bi primile neprijatan miris buđi, dodajte 1 do 2 lista lovora u kutiju ili kesu u koju inače čuvate prezle.

• Zgrudvana so
Stavite u posudu za so desetak zrna sirovog pirinča, on će u sebe uvući svu vlagu i so će ostati suva.

• Da banane budu sveže
Naravno, kupite banane koje nisu suviše zrele, u svakom slučaju nikako prezrele. Odmah odvojite jednu od druge, jer ih ona peteljka, na kojoj vise, hrani. Tako možete da ih sačuvate i po dve nedelje. Naprotiv, ako su zelene, ostavite ih nekoliko dana na peteljci pa ih tek onda razdvojite.

• Sačuvati svežu ribu
I van frižidera možete da sačuvate ribu od danas do sutra ako je uvaljate u krupnu so i obavijete suvom krpom. Ostaće potpuno sveža.

• Da majonez ne užegne
Majonez se može održati van frižidera i po nedelju dana ako se začini vrelim sirćetom. Majonez treba napraviti kao obično i onda u njega sipati sirće koje je provrelo i dobro pomešati. ( Na 1l majoneza 2 supene kašike vinskog sirćeta).

• Crvi u trešnjama
Crva u trešnjama neće bita ako crvljive trešnje potopite u vodu pošto ste prethodno odstranili peteljke. Svi crvi će isplivati na površinu.

• Da ne izvetri vino
Vino neće da izvetri ako u čep stavite šibicu pa je zapaljenu, zajedno sa čepom, stavite u grlić i zapušite bocu. Goreći u boci šibica proredi kiseonik i vino će sačuvati ukus i miris duže vreme.

• Hladna voda bez leda
Stavite boce s vodom u kofu peska. Po površini peska pospite krupnu so, oko pola kilograma, zalijte je vodom sve dok se so ne zasiti. Pola sata posle ove operacije voda će biti hladna.