Kako da umanjimo račun za struju?<br>Racionalno korišćenje električne energije
Električna energija je sve skuplja a naše su potrebe sve veće. Kako da umanjimo račun za struju? Šta možemo da učinimo?
Ako se pridržavamo bar ovih osnovnih pravila, ušteda je zagarantovana. Počnite da se pridržavate redovnog mesečnog očitavanja brojila. Očitajte svoje brojilo i zapišite stanje. Nakon svakog očitavanja brojila uporedite potrošnju.

Tajne koje kriju prirodne tkanine
Tkanine razlikujemo prema tome od kakvih su vrsta vlakana izra­đene, kako su tkane i u kojoj razmeri su mešane različite vrste vla­kana. Vlakna mogu biti životinjskog porekla (svila, vuna, dlaka od kamile, zeca i drugih životinja) i biljna vlakna (pamuk, lan, konoplja, kopriva, brnistra i druga). Mnoga se vlakna danas dobijaju i veštačkim putem, kao veštačka svila, nylon, perlon, dralon, orlon,....
Da bismo se snašli u izboru tkanina, naročito je važno da upoznamo barem najvažnije njihove vrste, kvalitet i istorijat.

U obliku lale
Kao što je za umetničku sliku potreban odgovarajući ram da bi u punoj meri došla do izražaja, tako je i za ukus i aromu vina važno da bude posluženo iz odgovarajuće čaše.
Birajte ih s pažnjom jer upravo od njih zavisi da li ćete uživati ili će vam se čak i vino vrhunskog kvaliteta učiniti osrednjim. Dobri poznavaoci tvrde, a to možete proveriti i sami, da isto vino u različitim čašama deluje drugačije.

Održavanje posuđa od kristala, stakla i porcelana
Lepo je na stolu videti fini porcelan, kristalne čaše, pepeljare, vaze ili činije koje prelamaju svetlost u bojama duge, dočaravajući iluziju raskoši. Problem je jedino to kako posuđe od stakla i porcelana održavati, sačuvati mu lepotu i produžiti vek. Saveti nasleđeni od mama i baka uvek su dobrodošli. za početak ako sipate neku vrelu tečnost u stakleni sud, uvek podmetnite vlažnu krpu, jer će ona sniziti temperaturu i sprečiti da staklo prsne. I stakleni i kristalni sud može isto tako da se obmota vlažnom krpom, a u njega stavi srebrna kašika koja odvodi suvišnu toplotu prilikom sipanja vruće tečnosti. Staklo i kristal prilikom sipanja tečnosti ne držati na mermernoj ili metalnoj, već na drvenoj površini ili na salveti.

Kućni salon lepote
Za one koji su osetljivi na konzervanse i druge hemijske sastojke preparata za negu, ili im je samo novčanik osetljiv na visoke cene ovakvih proizvoda, pravo rešenje je domaća radinost.
Nega kože prirodnim namirnicama koje su i dostupne i jeftine, rasteretiće kućni budžet i doprineti da svaka žena, koja to želi, izgleda lepo. A koja ne želi? Jedino je pitanje - kako izabrati ono što odgovara određenom tipu kože ili problemu u vezi sa
njom.

Nokti barometar zdravlja
Želeli bismo da nam nokti uvek budu uredni, čisti i sjajni. Ali, uprkos nezi oni se oštećuju, pucaju, menjaju boju, krive...
Hajde da vidimo koje su promene na noktima moguće i kada ih treba pokazati lekaru.

Održavanje starinskog posuđa
Ako se u vašoj kući zadržalo starinsko posuđe kojeg nikako ne želite da se lišite jer su u njemu kuvale vaša mama ili baka i sve je bilo nekako ukrčkano i slatko, dobro će vam doći poneki savet o tome na koji način da ga održavate da uvek blista. Za starinsko posuđe i saveti su u istom stilu, pa ih možete primenjivati i kada ste u vikendici, daleko od blagodeti najsavremenijih hemijskih preparata za kućnu higijenu.

Održavanje pribora za jelo
Kako bi pribor za jelo što duže trajao i uvek izgledao kao nov, važno je da znate kako se koji pere i održava. Svečanu trpezu nemoguće je zamisliti bez lepog, a često i zbog plemenitih materijala od kojeg je izrađen i vrednog pribora za jelo, koji se često prenosi s kolena na koleno. Naravno, bonton nalaže da se za stolom sa kašikama, viljuškama i noževima „družimo" i običnim danima, pa je razumljivo da se svaka domaćica trudi da joj pribor za jelo koji servira izgleda što bolje i bude uvek čist i blistav. Ali, kako na pravi način i bez mnogo muke postići da srebrne kašičice budu uvek sjajne, da noževi od aluminijuma ili mesinga nemaju tamne mrlje, a drvo i slonovača na drškama zadrže sjaj?

Kuskus sa povrćem iz rerne
Ovo jelo može se služiti kao dodatak glavnom jelu, hladna salata ili ukusno vegetarijansko predjelo. Sprema se jednostavno, a izgleda impresivno. Možete dodati bilo koju vrstu povrća ili začina, pustite mašti na volju i uživajte!

Količina je predviđena za 4-6 osoba, u zavisnosti od toga da li će kuskus biti poslužen kao predjelo, glavno jelo, ili...

Priča o kuskusu
Kuskus je tradicionalno jelo poreklom iz Severne Afrike i nacionalno jelo u Alžiru, Maroku i Tunisu. Prisutan je i na mnogim drugim trpezama: u Tunisu, Egiptu, Izraelu...
Vrlo često kuskus se smatra žitaricom. Do ove zabune dolazi  jer kuskus izgledom podseća na proso ili izlomljena zrna pirinča ili drugih žitarica. Zapravo, kuskus bi se mogao smatrati vrstom paste. Može biti sitan, srednje veličine i krupan.

Vegetarijanstvo - nekoliko uobičajenih pitanja
Želite da postanete vegetarijanac ali brinete da će takav način ishrane poremetiti balans u vašem organizmu i negativno uticati na vaše zdravlje?
Ne brinite, nikada nije bilo lakše odreći se mesa u svakodnevnoj ishrani. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi prelaze na vegetarijanski način ishrane. U poslednje vreme bolesti (životinja i ljudi) su mnoge od nas naterale da se zamislimo nad onim što jedemo.

Mobbing -<br>Psihološka zlostavljanja na radnom mestu
Velika konkurencija na tržištu, globalizacija, organizacijske promene (privatizacija, spajanje, restrukturiranje, informatizacija), ekonomska kriza, new economy, nesigurnost radnih mesta i očekivanje fleksibilnosti od radnika doveli su do povećanja učestalosti mobinga.
Moralna maltretiranja postala su uočljivija više nego ikada.