Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu
TAKMIČARSKI PROGRAM

Za 9 Ardaliona takmiče se predstave po izboru selektora Bojana Munjina (pozorišnog kritičara iz Hrvatske) i Zorana Stamatovića (direktora Narodnog pozorišta Užice):
Ponedeljak 07. novembar

’’ KAD SAM BIO MRTAV’’ Slovensko narodno gledališče Ljubljana,režija Dijego de Brea, prema scenariju Ernsta Lubiča

Utorak 08. novembar
’’ GOSPODA GLEMBAJEVI’’ Atelje 212,režija Jagoš Marković,prema komadu Miroslava Krleže

Sreda 09. novembar
’’ KIKLOP’’ Mini teatar, Scena Gorica i Teatar ITD Zagreb,Ivica Buljan prema Euripidu, režija Ivica Buljan

Četvrtak 10. novembar
’’ RADNIČKA HRONIKA’’, Sterijino pozorje i Narodno pozoriste Republike Srpske,adaptacija i režija Ana Đorđević, prema komadu Petra Mihajlovića

Petak 11. novembar
’’ LASICE’’,Crnogorsko narodno pozorište,režija Stevan Bodroža,prema komadu Bojane Mijović

Subota 12. novembar
’’ NIJE SMRT BICIKLO (DA TI GA UKRADU)’’,Jugoslovensko dramsko pozorište, režija Slobodan Unkovski, prema komadu Biljane Srbljanović

Nedelja 13. novembar
’’ OTAC NA SLUŽBENOM PUTU’’,Atelje 212, režija Oliver Frljić, prema scenariju Abdulaha Sidrana.
O dobitniima Ardaliona odlučivaće stručni žiri u sastavu:
1. Dejan Mijač -  reditelj (Srbija), predsednik žirija
2. dr Radivoje Dinulović – arhitekta, scenograf (Srbija)
3. Helena Braut – pozorišni kritičar (Hrvatska)
4. Josif Tatic – glumac (Srbija)
5. Maja Stevanović – dramaturg ( Makedonija)

Proglašenje dobitnika i svečana dodela nagrada je u ponedeljak, 14. novembra 2011. U čast nagrađenih biće izvedena predstava  ’’ PROKLETA AVLIJA’’,zajednički projekat Kazališta Virovitica, Narodnog pozorišta Užice i Teatra Kabare Tuzla, dramatizacija i režija Nebojša Bradić, po romanu Ive Andrića.

PRATEĆI PROGRAM

16.JPF  ima posebno bogat prateći program koji čini IV Međunarodna konferencija u ciklusu „Spektakl-grad-identitet“ pod nazivom „Prostor pozorišta nakon dvadesetog veka“  i njegov show case "Prostor scenskog dizajna".

Međunarodna konferencija se održava na Zlatiboru u hotelu "Palisad" 7. i 8. novembra.
„To će biti mesto za suočavanje najistaknutijih umetnika, stručnjaka, predavača i teoretičara spektakla i scenskog prostora, koji će kroz niz tematskih izlaganja, razgovora i događaja razmotriti iskustva koje nam je donela neposredna prošlost i nagoveštaje mogućih pravaca razvoja ideja o prostoru savremenog pozorišta“ najavljuju organizatori:
Scen (Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – OISTAT centar Srbija)
Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam, Novi Sad
Narodno pozorište Užice i Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“.

Show case program održava se na Maloj sceni Narodnog pozorišta od 7. do 9. novembra 2011. u terminu od 18,30h . Autorka show case programa je  teoretičarka i umetnica u oblasti scenskog dizajna dr Tatjana Dadić Dinulović.

"Program SHOWCASE: PROSTOR SCENSKOG DIZAJNA predstavlja izbor različitih umetničkih i kustoskih praksi u oblasti scenskog dizajna. Prvi kriterijum ovog izbora bio je lični doživljaj izvedenog dela, a zatim i raznovrsnost ishoda, umetničkih formi i sredstava, različitost ambijenata u kojima su radovi izvedeni, vrste publike i javnosti kojima se radovi obraćaju, specifičnosti načina njihovog nastanka i raznovrsnost upotrebe medijskih linija. Takođe, važno je reći i da je reč o umetnicima potpuno različitih profila – u odnosu na formalno obrazovanje, sredstva izražavanja i oblast delovanja, ili svesnom ili sličajnom opredeljenju za scenski dizajn kao način mišljenja."
Tatjana Dadić Dinulović

Narodno pozorište Užice aktivno se uključilo u program obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću i u saradnji sa pozorištima iz Virovitice i Tuzle postavilo je njegov komad “Prokleta avlija”. U okviru pratećeg programa 16.JPF želi da još jednom da pun doprinos proslavi jubileja i u ponedeljak, 14. novembra u 18h u Narodnoj biblioteci Užice organizuje razgovore o Andrićevom delu. U programu učestvuju  prozni pisac, kritičar, univerzitetski profesor Mihajlo Pantić i reditelj Nebojša Bradić.

ZLATNA SREDINA

Ovaj poziv za praćenje 16.JPF završavamo rečima koselektora Bojana Munjina koje verujemo najuverljivije pozivaju na susret u Užicu u 8 novembarskih dana:
„Ako bi se iz ugla selektora htjela podvući crta pod ovogodišnji program izabranih predstava za 16. Jugoslavenski pozorišni festival u Užicu onda bi se taj program zajedničkim imenom mogao nazvati zlatnom sredinom. Na ovom festivalu isprobali smo posljednjih godina mnoge ukuse i razne trendove, bilo je boljih i lošijih sezona u srpskom pozorištu i u regiji, bilo je depresivnih razdoblja i predstava obojenih crnim s jedne strane i angažiranog teatra s druge. Bilo je kazališta kojeg smo mi i vi razumjeli a bilo je onog kojeg nismo. Ove godine, bez želje da izvlačimo neke ideološke ili estetske mačeve i da krećemo u boj prema nečemu radikalnom, željeli smo se vratiti naprosto dobrim predstavama, zbog čega ljudi tako rado i idu u teatar.” (Bojan Munjin)