Beogradska nezavisna kultura - Na sopstveni pogon
Vodeći publiku kroz drugi, kreativni Beograd, koji nije samo u najužem centru, već i u komšiluku, program “Na sopstveni pogon” predstavlja novu mapu beogradske kulture koja je danas znatno drugačija nego prethodnih decenija, pre svega zahvaljujući inovativnim programima nekoliko desetina organizacija, umetničkih grupa i inicijativa sa nezavisne kulturne scene.
 
Važne institucije godinama su zatvorene zbog rekonstrukcije ili jos čekaju sanaciju, a veći broj nekada kultnih mesta više ne postoje ili  su izgubili publiku zbog pasivnosti. Iako se na prvi pogled čini da je kulturna scena zamrla i da su nove generacije za nju nezainteresovane, činjenica je da je u 21. veku zapravo promenjena mapa punktova - živih mesta na kojima se stalno nešto događa, gde se kultura stvara. U centru i na  periferiji, unutrašnjim dvorištima, tržnim centrima, školama, industrijskim zgradama, na spratovima, u podrumima, magacinima, pored reka ili usred vreve tranzitnog saobraćaja, povremeno u gostima kod institucija, ali i na ulicama, već godinama se zbiva nešto važno, drugačije.
 
Intenzivan desetodnevni program “Na sopstveni pogon” trenutni je presek te ponude, a obuhvata izložbe, pozorišne predstave, javne diskusije, prezentacije, performanse, radionice, koncerte i DJ nastupe, javna čitanja, multimedijalne programe, video i filmske projekcije.
 
Počev od Kondenz festivala savremenog plesa (Stanica), publici će biti ponuđeni dnevni i večernji, pa i noćni programi, poput performansa “Spavanje” u Trećem Beogradu (Krnjača), gde je u toku i izložba “Kolektivnih akcija”, predstavnika Rusije na 54. Bijenalu u Veneciji. Program obuhvata i izložbe “Press photo Serbia” (Centar za razvoj fotografije), “Arhitektura za poneti” Slobodana Maldinija (nKA), “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića (Bazaart). U Ozonu će biti predstavljena retrospektiva novinske fotografije, Remont predstavlja “Artyčok”, projekat nekomercijalne televizije Akademije lepih umetnosti u Pragu...
 
Pozorišni program obuhvata predstave “Odabrani se bude” (Mimart), “Kod Nastasijevića” (Dah teatar) i “Psi” (ERGstatus), a u ponudi su i radionice brejkdensa, pozorišta senki i klovnovske pozorišne tehnike u BIGZ-u.
 
Debatni program obuhvata javne razgovore o položaju umetničkih organizacija u odnosu na kulturne institucije i civilni sektor, o ulozi nezavisnog kulturnog sektora u projektu “Beograd 2020”, kao i o javnim prostorima za kulturu sa fokusom na Magacin u Kraljevića Marka.
 
Biće održane i javne diskusije o autonomiji univerziteta (Centar za kulturnu dekontaminaciju), perspektivi studiranja na umetničkim akademijama (SEEcult.org), stanju radničke borbe u Srbiji (Kontekst u mesnoj zajednici)...
 
U Reksu će, kao uvod u sedmi filmski festival “Slobodna zona”, nastupiti Boris Kovač (Srbija) i David Yengibarjan (Jermenija), a džez koncerti i DJ nastupi biće organizovani u KC Grad.
 
Program “Na sopstveni pogon“ nudi i književne promocije u vreme Sajma knjiga u Beogradu, pa će u KC Grad gostovati Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, kao i kuća Rende, a u Reksu američki umetnik i pisac Bret Blum.
 
Na svim lokacijama biće prodavan mesečnik “Liceulice”, a program će biti zatvoren multimedijalnim Festivalom besmislenih i beskorisnih veština - LEFEB u Zemunu, u organizaciji ZMUC-a i Korneta, koji je zabranjen samo za profesionalne političare.
 
Osim raznovrsnim programom širom grada, nova mapa beogradske kulturne scene biće predstavljena i dvojezičnim katalogom sa adresarom svih učesnika i prostora u kojima deluju.
 
Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.
 
Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.
 
Medijska podrška: B92, Studio B, Tanjug, Beograd 202, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, ogledalce.rs i SEEcult.org.
 
Više o programu “Na sopstveni pogon” na adresi: www.seecult.org/blogs/na-sopstveni-pogon