Alternativni vodiči na Beogradskom sajmu knjiga

Od brojnih aktivnosti planiranih za nastup počasnog gosta, posebno izdavajamo učešće tima Drugi pogled i specijalnu turu za gostujuće pisce koju vode alternativni vodiči.

Beograd, 30. oktobar, 15h, Beogradski sajam knjiga, Štand počasnog gosta (Hala 1) – Alternativni vodič kroz Antologiju portugalske kratke priče naziv je aktivnosti koja se sprovodi u saradnji Centra za portugalski jezik i tima Drugi pogled. Povodom predstavljanja ove Antologije (u izdanju Zavoda za udžbenike) koja okuplja kratke pisane forme nastale na portugalskom jeziku, alternativni vodiči povešće zainteresovane slušaoce kroz svoju priču.

Alternativni vodiči odabrali su priču koju su poželeli ponovo da ispričaju. Prepričavanjem ona se kretala, menjala oblik, rasla ili se smanjivala i postala bogatija za jednu boju, jedan glas - jedan novi pogled. Andja i Sebastijan, dve slepe osobe, članovi tima, izvešće priču u formi dijaloga. Maja, korisnica invalidskih kolica, izabrala je jednu introspektivnu koja joj dozvoljava drugi oblik pri svakom prepričavanju, a Lara, sa Daunovim sindromom, ima priču o zemljotresu koja je podseća na onaj koji je i sama doživela. Njihov nastup izvodi se za stolom (a ne na podijumu) jer na taj način stupaju u neposredniji kontakt sa slušaocima koji su pozvani da im i sami ispričaju neke svoje priče.

Drugi pogled - inicijativa za inkluziju, razmenu znanja i nove narativne tokove - posvećen je tumačenju grada kroz perspektivu marginalizovanih grupa. Alternativni vodiči su osobe sa invaliditetom čiji susreti sa građanima i posetiocima nude uvid u manje očigledne sadržaje Beograda. Pored činjenica o mestima od istorijske važnosti, alternativni vodič nudi i specifično tumačenje savremenog grada: predstavlja lokalitete izvan uobičajene turističke mape, mesta koja nemaju jasno definisanu namenu, vidljivost ili kulturni značaj. Grad se posmatra kao mesto realnih problema – nedostupnih ulica, institucija i spomenika kulture – ali i kao prostor različitih neprepoznatih potencijala u vremenu promena.

Prethodnog dana, u subotu 29. oktobra, od 11h, članovi tima povešće goste Sajma knjiga (pisci Pedro Roza Mendeš, Gonsalo M. Tavareš, Dulse Marija Kardozo i pijanista Žulio Rezende) kroz grad, pokazujući prestonicu iz svoje perspektive. Odabrane lokacije alternativnih vodiča su dva muzeja. Etnografski muzej nudi uvid u običajnu kulturu, u načine života u prošlosti koji se u mnogome prepoznaju u savremenom životu Srba. Uvid u sadašnjost, s druge strane, jeste pogled ka Muzeju savremene umetnosti, instituciji godinama zatvorenoj zbog rekonstrukcija. Način na koji se menja grad svakako je deo pitanja koja alternativni vodiči, direktno ili indirektno, postavljaju. Te se promene vrlo malo tiču poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, kojima je u aktuelnim uslovima sasvim onemogućeno ravnopravno učešće u društvenom, javnom i kulturnom životu grada.

Nadamo se da će tura namenjena gostima Sajma knjiga otvoriti prostor za zaključke koji se, kroz primer Beograda, kao grada koji se intenzivno menja poslednjih decenija, svakako tiču problema i promena mnogih savremenih gradova.

Autor projekta Beograd: Drugi pogled je Dejan Atanackovic, umetnik, a od nedavno se projekat realizuje u saradnji sa organizacijm Talos iz Beograda. Više informacija potražiti na sajtu www.drugipogled.com


ODLUKA O NOMINACIJAMA NA 56. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA

za IZADAVAČA GODINE 2011. GODINE se nominuju:

• MEDITERRAN PUBLISHING, Novi Sad
• SLUŽBENI GLASNIK, Beograd
• FABRIKA KNJIGA, Beograd
• LOGOS, Beograd
• IZDAVAČKA KNJIŽARNICA ZORANA STOJANOVIĆA, Sremski Karlovci

za IZDAVAČKI PODUHVAT 2011. GODINE se nominuju:

• STRIPOVI KOJE SMO VOLELI, izdavač Omnibus, Beograd
• SRPSKO-ROMSKI REČNIK, izdavač Prometej, Novi Sad
• “2066“ Roberto Bolanjo, izdavač Laguna, Beograd
• BESKRAJNI SPISKOVI, Umberto Eko, izdavač Plato, Beograd
• SABRANA DELA IVE ANDRIĆA, izdavač “Štampar Makarije”, Beograd i Nova knjiga, Podgorica
• ŽELJA DA SE BUDE BESKORISTAN, Hugo Prat i Dominik Ptifo, izdavač Službeni glasnik, Beograd

za DEČIJU  KNJIGU 2011. GODINE se nominuju:

• RUSVAJ, Igor Kolarov, izdavač Bookland, Beograd
• DNEVNIK DR GLOBUSA, Ivan Zdravković, izdavač Evro-Giunti, Beograd
• BUNTOVNICI, izdavač Orfelin izdavaštvo, Beograd
• POŠTAREVE PRIČE, Danijel Ćorović,  izdavač Književna omladina Srbije, Beograd
• ŽIVOT U SOCIJALIZMU (1945-1980), Radina Vučetić, izdavač Kreativni centar, Beograd
                                                                                 

ŽIRI: Ivan Milenković s.r. Svetlana Gavrilović s.r.  Tijana Spasić s.r. Lazar Bodroža s.r. Nenad Milošević s.r.


Nagrada „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim  doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti,  biće uručena u ponedeljak, 24. oktobra u 18 h u Sali Slobodan Selenić u hali 2 nivo B Beogradskog sajma. Ovogodišnji dobitnik je bugarski izdavač SIELA iz Sofije.