Antonio Vilardi i "Conversando con il piano - Razgovor sa klavirom"
ANTONIO VILARDI, kompozitor i pijanista je rođen u Kaljariju (Italija) 1959. godine.

Diplomirao je flautu, a poseduje i diplomu iz oblasti prava, ekonomije i menadžmenta. Studirao je flautu, klavir i kompoziciju (profesori su mu bili maestro Pipo Molino, Filipo Marija Karamaca, Leonard Bernštajn, Robert Fabrićani i Ravi Šankar). Od izuzetnog značaja za profesionalni i umetnički razvoj Vilardija, su saradnje sa umetnicima poput Leonarda Bernštajna, Roberta Fabrićanija, Ravija Šankara, Borisa Jurevinija i Stefana Kazaće.

Pored profesure kojom se bavio 80-ih godina, bio je i umetnički direktor festivala na Sardiniji (1986), zamenik predsednika Regionalnog orkestra Sarda i predsednik pozorišta Teatro della Sardegna.

Osnivač je orkestra Briselske filharmonije.

Vilardi aktivno sarađuje sa rediteljem, glumcem i dramskim piscem, Aldom Sikurelom, sa kojim je stvorio nekoliko projekata koji se smatraju izuzetno inovativnim na novijoj italijanskoj umetničkoj sceni. Sarađivao je sa brojnim državnim i privatnim ustanovama kulture (Accademia G.Marziali di Seveso, CIPAM di Arezzo, Circolo Lombardi di Cagliari...). Veliki projekat rekonstrukcije više od 15 pozorišta i koncertnih sala u Italiji i inostrastvu, realizovao je u saradnji sa organizacijom “Laboratori Scenografici dell’Aquila”.

Napisao je više od 30 originalnih kompozicija za dramske i plesne komade, koje su izvođene širom sveta. Po porudžbini, napisao je veliki broj kompozicija koje su premijerno izvedene u Pragu, Briselu, Zagrebu, Njujorku, Hjustonu, Kaljariju itd. Kao pijanista i kompozitor, Vilardi je imao brojne turneje u SAD-u, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji. Autor je nekoliko priručnika koji predstavljaju uvod u muziku, a često je pozivan da učestvuje na konferencijama i tribinama o muzici i menadžmentu u muzici. Objavio je pet diskova sa svojim autorskim kompozicijama, koje izvode prestižni međunarodni orkestri i solisti.

Dobitnik je brojnih priznanja i diploma ministarstava i državnih organa Nemačke, Indije, Tunisa, Hrvatske i Srbije, za unapređenje kulturne razmene i saradnje sa Italijom. Predsednik Republike Italije ga je 2009. godine odlikovao ordenom Viteza (Cavaliere dell Ordine della Stella della Solidarieta), za izuzetne zasluge u širenju i promovisanju italijanske kulture u svetu. Antonio Vilardi je generalni i umetnički direktor pozorišta Sen Mišel u Briselu (od 1997. godine), predsednik je Akademije Portico della Musica u Kaljariju, član Upravnog odbora orkestra regije Sarda i član grupe Iniziative Italiane G.I.I. u Briselu.

KRITIKE

“Slušajući njegov autorski klavirski recital, otkrivamo izuzetno talentovanog umetnika, kod kojeg je «tehnika tek u službi muzike», a izrazita osećajnost interpretacije deluje kao da slušamo klavir koji govori njegovu priču." Boris Jurevini

“Umetnik izuzetnog talenta i jedinstvenog stila izvođaštva.“ John Calandra, Italian-American Institute, City University of New York

„...Svestrani umetnik Antonio Vilardi, održao je koncert prepun energije, nastup koji predstavlja, kako i naslov naajvljuje, pravi razgovor sa klavirom, koji izaziva duboke emocije publike...“ Il Mandracchio

„Vilardijev pozorišni projekat donosi muziku, teatar i ples u magičnoj, alhemijskoj fuziji, koja daje obličje velikom snu evropejstva i sinergije između naroda i njihovih kultura“. Il MessaggeroVašoj pažnji preporučujemo neke od Vilardijevih video materijala:

http://www.youtube.com/watch?v=slmV1JFxTuw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=gPfSmegPaDc