PRAZNIČNA SALATA
POTREBNO JE: 9 krompira srednje velicine, 6 jaja, 3oogr feta sira, 2 veze mladog luka. Za preliv je potrebano 300gr majoneza, 100gr krem sira, 2dl jogurta, 1 kasika senfa, 1/2 limun, so i biber.
PRIPREMA:
Krompir stavite da se kuva sa ljuskom, ohladite i oljustite. Zatim ga izrendajte na krupno rende. Jaja obarite pa ih oljustitei takodje izrendajte na krupno rende. Mladi luk ocistite i iseci na kolutove. Feta sir izrendajte na rende. Posebno sjedinite majonez, krem sir, jogurt, senf, i sok od limuna. Dodajte zacine po ukusu i dobro izmesajte kako bi se dobila ujednacena smesa za preliv. U odgovarajucu ciniju slojevito redjajte rendani krompir, malo preliva, rendana jaja, preliv, mladi luk, preliv, feta sir, preliv.Postupak ponavljajte dok imate materijal.Gotovu salatu ukrasite po vasu zelju i stavite u frizider da se ohladi do sluzenja.
Jagnjetina se služi na Uskrs, a da bi vaša trpeza bila bogatija i raznovrsnija, pročitajte kako da pripremite ukusna i maštovita jela. Ovi recepti će sigurno oduševiti sve ukućane. Mlada jagnjetina je specifičnog ukusa, a ako se dobro pripremi, to izvanredno meso se prosto topi u ustima i lepi za prste.
ROLOVANA JAGNJETINA
POTREBNO JE 1,2 kg jagnjetine od bubrežnjaka ili grudi, 3 veze blitve ili spanaća, 2 pečene paprike, ruzmarin, suvi biljni začin, ulje, belo vino
PRIPREMA:
Meso odvojte od kostiju, posolite i pospite ruzmarinom. Preko rasporedite spanać ili blitvu. Preko spanaća složite filete paprika. Sve urolujte i uvežite tankim kanapom. Stavite u pekač, prelijte uljem, vodom i belim vinom, pa pecite oko 40 minuta. Dodajte povrće po želji, a potom pecite još sat vremena.
Servirajte uz krompir, tikvice ili šargarepu.
USKRŠNJI VENAC SA MAKOM
POTREBNO JE: 130 gr mleveni mak, 50gr suvih marelica, 250gr putera, 250 gr secera, 5 jaja, 250 gr brasna, 1 prašak za pecivo, 80gr samlevene lešnike, 150 gr marmelade od marelica i za belu glazuru 150gr secera u prahu i sok od jednog limuna.
PRIPREMA:
Pomesajte brasno, pecivo, mleveni mak i lešnike. Mikserom pomešajte puter sa secerom pa dodajte jedno za drugim sve zumanjce i jedno belance. Belance izmeksajte posebno sa malo soli. U smesu sa maslacem dodajte smesu od brasna i sve dobro promesajte. Na kraj dodajte sneg od belanca i nasjeckane marelice pa sve lepo kasikom promesajte. Gotovu smesu stavite u kuglof namašćen puterom i mrvicama i stavite da se pece na 170 stepeni oko jedan sat. Ispeceni venac odmah namazite sa zagrejanom marmeladom i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi namazite ga sa belom glazurom od prah secera u koju polako dodajete sok od limuna i mesate da dobijete gustu smesu.