Sedmi BEOGRADSKI KONTRAPUNKT, koji ove godine nosi naziv KULTURA I PODELJENI SVET – SAVREMENI TRENUTAK, održaće se u sredu, 15. novembra 2023. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev, Uzun Mirkova 1), sa početkom u 11 časova. „Beogradski kontrapunkt“ u organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta. Savremeni trenutak u svetu obeležavaju brojni izazovi, poput ratnih sukoba, transhumanizma, socijalne i ekonomske krize velikih razmera, prevlasti materijalnih vrednosti, moralnog relativizma i utilitarizma, potrošačke  svesti i naizgled nepomirljivo suprotstavljenih interesa između različitih država i centara moći.

Odavno je uočena važna uloga kulture u međunarodnim odnosima, ali savremeni trenutak, obeležen između ostalog i podelama na kulturnom i civilizacijskom planu,  tera nas da preispitamo njenu mogućnost da utiče na globalne procese, a pre svega na unapređenje odnosa među državama i narodima i uspostavljanje dijaloga, uz očuvanje samostalnosti, autentičnosti i produktivnosti svake pojedinačne kulture. Drugim rečima, interesuje nas kakve su danas mogućnosti kulture da doprinese saradnji među narodima, afirmaciji stvaralaštva, ličnosti, života i duhovnih vrednosti, kao i slobodi i nezavisnosti država i naroda, što predstavljaju istorijski potvrđene vrednosti, koje su, uz sve razlike, u osnovi bliske svim pojedinačnim kulturama.

Skup će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture gospođa Maja Gojković.

Učesnici ovogodišnjeg BEOGRADSKOG KONTRAPUNKTA su:

Nikola Kolja Božović – slikar  i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu;

Divna Vuksanović – filozofkinja, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu;

Peter Kato – istoričar, profesor Odeljenja za antičku istoriju Univerziteta u Budimpešti i gostujući profesor univerziteta u Hajdelbergu, Debrecinu, Majncu i Minsteru;

Janja Rakuš – spisateljica, filmska autorka i vizuelna umetnica iz Slovenije;

Li Hao – kineski pesnik, prozni pisac i književni kritičar, profesor na Fakultetu za književnost Univerziteta provincije Hebei i potpredsednik Udruženja pisaca iste provincije;

Moderator skupa biće Tijana Palkovljević Bugarski istoričarka umetnosti i direktorka Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

PROGRAM SKUPA možete pogledati na linku >>