"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..." Politika, 20 jul 1975.
• Negovane ruke
Tokom dana, kada vam se za to ukaže prilika, i prilikom odlaska na spavanje, namažite ruke sokom od pomorandže. Postaće meke i glatke.
• Tragovi od bojenja kose
Tragovi od boje ili preliva za kosu, na čelu i iza ušiju, lako se mogu otkloniti pepelom od cigareta. Iščezavaju odmah i ne nadražuju kožu.
• Brzo sušenje laka na noktima
Umočite namazane nokte u hladnu vodu i držite ih tako dva minuta. Nokti će biti suvi, a lak se neće ljuštiti.
• Negovane ruke
Tokom dana, kada vam se za to ukaže prilika, i prilikom odlaska na spavanje, namažite ruke sokom od pomorandže. Postaće meke i glatke.
• Tragovi od bojenja kose
Tragovi od boje ili preliva za kosu, na čelu i iza ušiju, lako se mogu otkloniti pepelom od cigareta. Iščezavaju odmah i ne nadražuju kožu.
• Brzo sušenje laka na noktima
Umočite namazane nokte u hladnu vodu i držite ih tako dva minuta. Nokti će biti suvi, a lak se neće ljuštiti.
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..." Politika, 20 jul 1975.
• Kako oprati zagoreo sud
Zagoreo sud je bauk za svaku domaćicu. Međutim, ako masnoću i otpatke hrane otklonite običnom vodom, a potom nalijete drugom u koju stavite prašak za pranje ili „.vim" i prokuvate, ostavite da se ohladi i prenoći, sutradan ćete bez ikakve muke savršeno oprati zagoreo sud.
• Da rende bude besprekorno čisto
Često imamo muke prilikom pranja rendeta. Peremo ga i sa spoljnje i sa unutrašnje strane, ali opet ostane po koja mrvica povrća, limuna ili neke druge namirnice. Evo saveta: istružite na rendetu jednu kocku šećera i posle toga ćete lakše oprati.
• Da se kristalu vrati sjaj
Ako su čaše od kristala izgubile sjaj, obrišite svaku čašu krpom nakvašenom u sirće.
• Kako oprati zagoreo sud
Zagoreo sud je bauk za svaku domaćicu. Međutim, ako masnoću i otpatke hrane otklonite običnom vodom, a potom nalijete drugom u koju stavite prašak za pranje ili „.vim" i prokuvate, ostavite da se ohladi i prenoći, sutradan ćete bez ikakve muke savršeno oprati zagoreo sud.
• Da rende bude besprekorno čisto
Često imamo muke prilikom pranja rendeta. Peremo ga i sa spoljnje i sa unutrašnje strane, ali opet ostane po koja mrvica povrća, limuna ili neke druge namirnice. Evo saveta: istružite na rendetu jednu kocku šećera i posle toga ćete lakše oprati.
• Da se kristalu vrati sjaj
Ako su čaše od kristala izgubile sjaj, obrišite svaku čašu krpom nakvašenom u sirće.
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..." Politika, 20 jul 1975.
• Zalivanje cveća i biljaka
Odlično sredstvo za zalivanje cveća i biljaka je voda u kojoj se kuvalo povrće. Pričekajte samo da se voda ohladi pa cveće i biljke zalijte kao obično.
• Lek za sobne biljke
Sobne biljke ako počnu da venu i suše se, osvežiće i oživeće ako na zemlju u saksiji stavite nekoliko kora od pomorandže.
• Sobno cveće ze vreme godišnjeg odmora
Uzeti parče pamučne tkanine, retkog tkanja, uviti ga spiralno i zavući ga u rupu na saksiji. Zatim uzeti drugu saksiju sa malo većim prečnikom koju želite da napajate ali koja nema probušeno dno. Rupu možete zatvoriti zapušačem od plute ili crvenim voskom tako da ne propušta ni kap vode. Ostaje samo da u veću saksiju sipate vodu i da ubacite onu manju sa cvećem. Kraj pamučne tkanine koji je potopljen u vodi redovno ća natapati vaše cveće dok ste odsutni.
• Zalivanje cveća i biljaka
Odlično sredstvo za zalivanje cveća i biljaka je voda u kojoj se kuvalo povrće. Pričekajte samo da se voda ohladi pa cveće i biljke zalijte kao obično.
• Lek za sobne biljke
Sobne biljke ako počnu da venu i suše se, osvežiće i oživeće ako na zemlju u saksiji stavite nekoliko kora od pomorandže.
• Sobno cveće ze vreme godišnjeg odmora
Uzeti parče pamučne tkanine, retkog tkanja, uviti ga spiralno i zavući ga u rupu na saksiji. Zatim uzeti drugu saksiju sa malo većim prečnikom koju želite da napajate ali koja nema probušeno dno. Rupu možete zatvoriti zapušačem od plute ili crvenim voskom tako da ne propušta ni kap vode. Ostaje samo da u veću saksiju sipate vodu i da ubacite onu manju sa cvećem. Kraj pamučne tkanine koji je potopljen u vodi redovno ća natapati vaše cveće dok ste odsutni.
Kvalitetan deterdžent za sudove odlikuje to da je dovoljna relativno mala količina da se brzo i efikasno ukloni masnoća sa posuđa.
Kada je reč o tečnim deterdžentima za sudove na njihovim etiketama obično piše da sadrže od 5 do 15% anjonskih tenzida i manje od 5% amfoternih tenzida.
Kada je reč o tečnim deterdžentima za sudove na njihovim etiketama obično piše da sadrže od 5 do 15% anjonskih tenzida i manje od 5% amfoternih tenzida.
Poznata je izreka: Recite mi kako se hranite pa ću vam reći kakva vas budućnost čeka! Svakako, radi se o budućnosti zdravlja, mogućim bolestima, pa čak i dužini života. Iskusni lekar, ne meri pacijentu samo krvni pritisak, nivo šećera u krvi ili ga pita šta ga boli, već ga detaljno ispituje šta i koliko puta na dan jede, kako priprema hranu…
O hrani i ishrani napisane su biblioteke knjiga i gotovo svakodnevno na tržištu knjiga se pojavi neko novo delo u kojem nas autor savetuje šta i kako da jedemo. Literatura o dijetama preplavljuje police knjižara, a ženski časopisi su prepuni tekstova o zdravlju i ishrani. U pravoj šumi literature o zdravoj hrani teško se snaći i obrazovanijem čitaocu, jer autori redovno hvale svoje delo i preporučuju svoje savete kao najbolje.
O hrani i ishrani napisane su biblioteke knjiga i gotovo svakodnevno na tržištu knjiga se pojavi neko novo delo u kojem nas autor savetuje šta i kako da jedemo. Literatura o dijetama preplavljuje police knjižara, a ženski časopisi su prepuni tekstova o zdravlju i ishrani. U pravoj šumi literature o zdravoj hrani teško se snaći i obrazovanijem čitaocu, jer autori redovno hvale svoje delo i preporučuju svoje savete kao najbolje.
Makrobiotika preporučuje korišćenje tradicionalnih namirnica za ishranu a to su: integralne žitarice, mahunarke, lokalno gajeno povrće, kao i umerene količine bele ribe. Umesto šećera za koji se danas pouzdano zna da je više otrov nego hrana, makrobiotika predlaže upotrebu tradicionalnih zaslađivača kao što su ječmeni i pirinčani slad i drugi zaslađivači od žitarica. Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Male količine morskih algi, koje su izuzetno bogate mineralima i mikroelementima, zaokružuju hranljivu vrednost makrobiotičkog tanjira.
Može li savremeni čovek, bilo gde na svetu, da zamisli početak dana bez kafe?
Može li se zamisliti poslovni dan, odlazak u kafanu ili "kafić", susret sa prijateljem ili razgovor od pet minuta - bez kafe?
Kafa je danas postala artikl bez kojeg se ne može, napitak koji nas prati u svim našim poslovima, posetama, stresovima i traumama.
Statistički podaci kažu da se kafa, kao piće, nalazi na drugom mestu, odmah posle vode!
Može li se zamisliti poslovni dan, odlazak u kafanu ili "kafić", susret sa prijateljem ili razgovor od pet minuta - bez kafe?
Kafa je danas postala artikl bez kojeg se ne može, napitak koji nas prati u svim našim poslovima, posetama, stresovima i traumama.
Statistički podaci kažu da se kafa, kao piće, nalazi na drugom mestu, odmah posle vode!
Verovatno ste bili u prilici da pročitate kako pojedine namirnice sadrže emulgatore. Emulgatori su integralni deo proizvodnje hrane, pa mogu da se nađu u mnogim artiklima. Poboljšavaju teksturu, ukus i svarljivost. Poslednjih godina emulgatori doživljavaju stalne modifikacije.
Kada pripremamo hranu, često mešamo prirodne sastojke od kojih želimo da načinimo glatku smesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno „suprotstavljene“, npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, redukuju čvrstinu, kontrolišu kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.
Kada pripremamo hranu, često mešamo prirodne sastojke od kojih želimo da načinimo glatku smesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno „suprotstavljene“, npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, redukuju čvrstinu, kontrolišu kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.
U antičkom svetu nezi tela, a naročito muškog, posvećivala se izuzetna pažnja. Uporne gimnastičke vežbe i stalna sportska nadmetanja imali su za cilj da se formira skladno muško telo po idealima koje prepoznajemo na brojnim helenističkim i rimskim skulpturama. Žene su u tom pogledu bile potpuno zapostavljene. S druge strane, njihova privilegija bila je, ukoliko su im to mogućnosti dozvoljavale, da veći deo dana provedu pred ogledalom, gde bi, uz pomoć dvorkinja i robinja, doterivale svoj izgled, koristeći sve tada dostupne kozmetičke preparate.
Roditelji uvek žele ono što je najbolje za svoju decu. Međutim, uprkos dobrim namerama, nema garancije da je to za njih zaista najbolje.Baš kao što je neophodno da neka iskustva sa detetom podelite kako biste ga zaštitili, isto tako je neophodno da mu dozvolite da samo stiče svoja iskustva.
Verujući da znaju šta je najbolje, roditelji često nameću svoje stavove i kriterijume, pa zahtevaju kontrolu nad svakim segmentom detetovog odrastanja. Stalno uplitanje i preterano mešanje ne samo da kvari međusoban odnos roditelj - dete, već mališane čini nesamostalnim i nesigurnim u sopstvene sposobnosti. Podrazumeva se da se ovakvo roditeljsko ponašanje dešava emotivno i nekontrolisano, a ne svesno, planski, namerno. Odnosno, oni to zaista čine, kao što sami kažu: «iz najbolje namere».
Verujući da znaju šta je najbolje, roditelji često nameću svoje stavove i kriterijume, pa zahtevaju kontrolu nad svakim segmentom detetovog odrastanja. Stalno uplitanje i preterano mešanje ne samo da kvari međusoban odnos roditelj - dete, već mališane čini nesamostalnim i nesigurnim u sopstvene sposobnosti. Podrazumeva se da se ovakvo roditeljsko ponašanje dešava emotivno i nekontrolisano, a ne svesno, planski, namerno. Odnosno, oni to zaista čine, kao što sami kažu: «iz najbolje namere».
Duvanski dim sadrži preko 4000 komponenti, uključujući i otrovne, mutogene i preko 50 poznatih kancerogenih supstanci. To su različite materije među kojima su opasnije: alkaloidi, materije sa baznim osobinama, organske kiseline, alkoholi, aldehidi i ketoni, alifatični ugljovodonici, aromatični ugljovodonici, policiklični ugljovodonici, estri, amini, katrani i fenoli, cijanovodonična koselina, amonijak, ugljenmonoksid, ugljendioksid, arsen, hrom, nikal, polonijum. Gasna faza sadrži nekoliko otrovnih gasova, uključujući ugljen monoksid, koji formira ugljenhemoglobin u krvi, smanjujući efikasnost krvi da isporuči kiseonik. Kada duvansko lišće sagori, izvestan broj supstanci se oslobađa, uključujući i nikotin. Međutim, katran i gasovi iz duvanskog dima prouzrokuju oštećenja.
CV je skraćenica za latinski izraz Curriculum Vitae
Curriculum - pregled; Vitae - života
- CV dovodi u vezu Vaše kvalifikacije, iskustva i sposobnosti sa zahtevima pozicije na koju aplicirate.
- CV predstavlja Vaš profil, ambicije i buduće planove.
- CV je vaš najvažniji marketinški alat, kojim dokazujete “Vi ste pravi čovek za ovaj posao”; osnovni cilj mu je lična prezentacija.
- Dobar CV ima zadatak da Vam obezbedi poslovni razgovor sa poslodavcem.