Donacija Alpha Bank Kliničkom centru Kragujevac
Treća donacija Alpha Bank u okviru Nacionalnog programa
„Srbija protiv raka”


Kragujevac, 22. decembar 2011. – U okviru Nacionalnog programa „Srbija protiv raka”, Alpha Bank je, zajedno sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, donirala vredan aparat za dijagnostiku oboljenja dojke Kliničkom centru Kragijevac. MR kalem za dijagnostiku oboljenja dojke magnetom Avanti 1,5 predstavlja savremeni deo opreme za magnetnu rezonancu, za najviši nivo dijagnostifikovanja oboljenja, a vrednost aparata je 2,9 miliona dinara. Donacija ovog aparata Kliničkom centru Kragujevac svrstava ovu ustanovu među retke koje uz pomoć najsavremenije opreme omogućavaju uspešno otkrivanje i prevenciju raka dojke, najčešćeg malignog oboljenja kod žena u Srbiji.

„Klinički centar Kragujevac će od sada omogućiti sugrađankama iz Kragujevca, ali i čitavog regiona, da preglede ove vrste obavljaju u našoj ustanovi. Novi deo opreme u Kliničkom centru Kragujevac, zaokružiće sve nivoe dijagnostike oboljenja dojke, od ultrazvučnog pregleda, mamografije, do pregleda na magnetnoj rezonanci, što će dodatno doprineti ranom otkrivanju i uspešnijem lečenju raka dojke”, izjavio je prof. dr Slobodan Obradović, direktor Kliničkog centra Kragujevac.

Kupovina aparata je realizovana sredstvima koje Alpha Bank izdvaja od svake transakcije načinjene MasterCard Hvala karticom. Naime, od 2009. godine, kreiranjem ove kartice, Alpha Bank je omogućila dugoročnu podršku fondu Nacionalnog programa „Srbija protiv raka”, na kome već 3 godine uspešno sarađuje sa Ministarstvom zdravlja. Svaki korisnik MasterCard Hvala kartice, bez dodatnih troškova i napora, aktivni je donator u prevenciju raka dojke, jer se svakom transakcijom ovom karticom Alpha Banka izdvaja sredstva za pomoć u borbi protiv ove opake bolesti.

„Ovo je treća donacija Alpha Bank u okviru Nacionalnog programa „Srbija protiv raka”. Od avgusta 2009. godine, naša banka uspešno sarađuje sa Ministarstvom zdravlja u borbi protiv raka dojke i do sada su donacije uručene Službi onkologije Zdravstvenog centra Kladovo i Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Sredstvima koje izdvaja od svake transakcije načinjene MasterCard Hvala karticom, Alpha Bank je donirala više od 14,5 miliona dinara i na taj način je omogućila znajčanu i dugoročnu podršku ovoj nacionalnoj kampanji. Današnja donacija je veoma značana za Klinički centar Kragujevac, a mi ćemo i u buduće nastaviti da pomažemo svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji kojima je pomoć neophodna”, izjavio je Zoran Stojaković, direktor Poslovne mreže Alpha Bank.

Državni sekretar Ministrastva zdravlja dr Periša Simonović istakao je da je ovo još jedna u nizu donacija Alpha Bank u okviru podrške Nacionalnom programu „Srbija protiv raka“, u cilju smanjenja novoobolelih i pacijenata preminulih od posledica malignih oboljenja.

„Posebno smo ponosni što Alpha Bank nesmanjenim intenzitetom pomaže ovu našu humanu akciju od opšteg interesa. Imajući u vidu napore koje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije ulaže brigom o zdravlju našeg stanovništva, raduje nas činjenica da je Alpha Bank, u sklopu aktivnosti društvene odgovornosti, prepoznala značaj ovog pitanja i dala svoj doprinos, kako bi se sa jedne strane unapredila dijagnostika, a sa druge strane poboljšalo zdravlje žena u Srbiji“.