Trkulja zloupotrebio fotografije i decu
Nakon prvog u ciklusu besplatnih koncerata za decu i bebe Centra za kulturu i informisanje "Kissaroo" (Kisaru), na kome je 6. novembra u Studentskom kulturnom centru u Beograd nastupio, Slobodanu Trkulji se koncept takvih neobičnih koncerata toliko svideo da je rešio da napravi osam identičnih, ali komercijalnih koncerata tokom decembra. Zakazao je nastupe u Sava centru i na Spensu.

Ne samo da je preuzeo koncept koncerata Centra za kulturu i informisanje "Kissaroo", nego je prepisao dobar deo našeg saopštenja za novinare (neke rečenice su izvučene iz samog projekta), i prisvojio više naših fotografija sa koncerta u SKC-u. Sve to je slao novinarima, te su mnogi mediji objavili i tekst i fotografije kao reklamu za njegove komercijalne koncerte. Pritom je po medijima najavljivao svoje koncerte kao nastavak serije "Koncerata za decu i bebe", i tako nam urušavao kredibilitet i nanosio nepopravljivu štetu.

Na taj način su povređena autorska prava čitavog tima Centra za kulturu i informisanje "Kissaroo". Ali, da stvar bude još gora, na fotografijama koje je Slobodan Trkulja bespravno prisvojio su deca čiji roditelji nisu potpisali saglasnost da fotografije smeju da se koriste u komercijalne svrhe!

Budući da fotografije dece uporno izlaze u novinama kao reklama za Trkuljine koncerte i da mnogi te koncerte povezuju sa "Kissaroo" koncertima u okviru projekta "KONCERTiši se! - Koncerti za decu i bebe", prinuđeni smo da reagujemo i javno osudimo krađu fotografija i zloupotrebu dece u komercijalne svrhe.

Molimo sve medije koji su kao reklamu za Trkuljine koncerte u Sava centru i Spensu objavili neku od fotografija sa koncerta u SKC-u (možete ih videti na http://www.povedime.info/više-stotina-mališana-na-trkuljinom-koncertu.html) da te fotografije što pre povuku sa sajtova. One su autorsko delo Marije Janković, a ne Slobodana Trkulje.


Drago nam je što smo inspirisali Trkulju da se i ubuduće bavi muzikom za decu i lepo je to što on želi da vaspitava decu koncertima, kako kaže, ali deca se ne vaspitavaju beskrupuloznom krađom tuđeg dela.

Ciklus neobičnih, edukativno-naučnih koncerata "KONCERTiši se! - Koncerti za decu i bebe", u okviru koga je nastupio Slobodan Trkulja i u okviru koga je nedavno održan "Koncert za vanzemaljce", osmislio je i pokrenuo Centar za kulturu i informisanje "Kissaroo" u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti i Studentskim kulturnim centrom, a projekat je podržao Centar za promociju nauke.

Čitav projekat prati veb prezentacija www.povedime.info, na kojoj možete naći više informacija o "Kissaroo" koncertima.