Održavanje starinskog posuđa
Ako se u vašoj kući zadržalo starinsko posuđe kojeg nikako ne želite da se lišite jer su u njemu kuvale vaša mama ili baka i sve je bilo nekako ukrčkano i slatko, dobro će vam doći poneki savet o tome na koji način da ga održavate da uvek blista. Za starinsko posuđe i saveti su u istom stilu, pa ih možete primenjivati i kada ste u vikendici, daleko od blagodeti najsavremenijih hemijskih preparata za kućnu higijenu.

Održavanje pribora za jelo
Kako bi pribor za jelo što duže trajao i uvek izgledao kao nov, važno je da znate kako se koji pere i održava. Svečanu trpezu nemoguće je zamisliti bez lepog, a često i zbog plemenitih materijala od kojeg je izrađen i vrednog pribora za jelo, koji se često prenosi s kolena na koleno. Naravno, bonton nalaže da se za stolom sa kašikama, viljuškama i noževima „družimo" i običnim danima, pa je razumljivo da se svaka domaćica trudi da joj pribor za jelo koji servira izgleda što bolje i bude uvek čist i blistav. Ali, kako na pravi način i bez mnogo muke postići da srebrne kašičice budu uvek sjajne, da noževi od aluminijuma ili mesinga nemaju tamne mrlje, a drvo i slonovača na drškama zadrže sjaj?

Održavanje emajliranog, tefloniziranog i inox posuđa
Da bi vaše posuđe imalo dug vek upotrebe, preporučujemo vam da se pridržavate sledećih saveta:


Za dugotrajnost emajliranog posuđa potrebno je slediti sledeća uputstva:
  • Pažljivo manipulisati posudom i ne dozvoliti da dođe do mehaničkog oštećenja.
  • Ne smete ostaviti ili zaboraviti praznu posudu na uključenom grejnom telu jer ćete je tako trajno oštetiti.
  • Ukoliko zbog nepažnje dođe do zagorevanja hrane ne koristiti oštre predmete već posudu potopiti u toplu vodu, malo sačekati i uobičajenim sredstvima za pranje otkloniti zagorele naslage.

Bakini saveti - Održavanje posuđa
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..."  Politika, 20 jul 1975.

• Kako oprati zagoreo sud
Zagoreo sud je bauk za svaku domaćicu. Međutim, ako masnoću i otpatke hrane otklonite običnom vodom, a potom nalijete drugom u koju stavite prašak za pranje ili „.vim" i prokuvate, ostavite da se ohladi i prenoći, sutradan ćete bez ikakve muke savršeno oprati zagoreo sud.

• Da rende bude besprekorno čisto
Često imamo muke prilikom pranja rendeta. Peremo ga i sa spoljnje i sa unutrašnje strane, ali opet ostane po koja mrvica povrća, limuna ili neke druge namirnice. Evo saveta: istružite na rendetu jednu kocku šećera i posle toga ćete lakše oprati.

• Da se kristalu vrati sjaj
Ako su čaše od kristala izgubile sjaj, obrišite svaku čašu krpom nakvašenom u sirće.

Bakini saveti - Cveće i sobne biljke
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni..."  Politika, 20 jul 1975.

Zalivanje cveća i biljaka
Odlično sredstvo za zalivanje cveća i biljaka je voda u kojoj se kuvalo povrće. Pričekajte samo da se voda ohladi pa cveće i biljke zalijte kao obično.

Lek za sobne biljke
Sobne biljke ako počnu da venu i suše se, osvežiće i oživeće ako na zemlju u saksiji stavite nekoliko kora od pomorandže.

Sobno cveće ze vreme godišnjeg odmora
Uzeti parče pamučne tkanine, retkog tkanja, uviti ga spiralno i zavući ga u rupu na saksiji. Zatim uzeti drugu saksiju sa malo većim prečnikom koju želite da napajate ali koja nema probušeno dno. Rupu možete zatvoriti zapušačem od plute ili crvenim voskom tako da ne propušta ni kap vode. Ostaje samo da u veću saksiju sipate vodu i da ubacite onu manju sa cvećem. Kraj pamučne tkanine koji je potopljen u vodi redovno ća natapati vaše cveće dok ste odsutni.