Održavanje posuđa od kristala, stakla i porcelana
Lepo je na stolu videti fini porcelan, kristalne čaše, pepeljare, vaze ili činije koje prelamaju svetlost u bojama duge, dočaravajući iluziju raskoši. Problem je jedino to kako posuđe od stakla i porcelana održavati, sačuvati mu lepotu i produžiti vek. Saveti nasleđeni od mama i baka uvek su dobrodošli. za početak ako sipate neku vrelu tečnost u stakleni sud, uvek podmetnite vlažnu krpu, jer će ona sniziti temperaturu i sprečiti da staklo prsne. I stakleni i kristalni sud može isto tako da se obmota vlažnom krpom, a u njega stavi srebrna kašika koja odvodi suvišnu toplotu prilikom sipanja vruće tečnosti. Staklo i kristal prilikom sipanja tečnosti ne držati na mermernoj ili metalnoj, već na drvenoj površini ili na salveti.

Fini porcelan, naročito ako je ukrašen pozlatom ili kobaltnim premazom, ne sme nikada da se pere jakim rastvorom deterdženata, već samo rastvorom boraksa. Jedna kesica se rastvori u litru tople vode. Osim toga, voda nikad ne sme da bude vrela kada se sipa preko porcelanskog posuđa.

Kristalno posuđe se najlepše pere ako se potopi u sud sa sapunicom kojoj je dodata i kesica boraksa. Posude od kristala se peru mekom krpom, kako se ne bi okrnjile. Potom se ispiraju u nekoliko voda, a u poslednju se stavlja malo vešplava za rublje. Na ovaj način opran kristal će imati izvanredan sjaj.

Stakleno posuđe se može čistiti u toploj vodi kojoj ste dodali malo vinskog sirćeta. Na taj način ćete najefikasnije očistiti sve stono posuđe od stakla - servise, tacne, čaše...

Odstranjivanje mirisa iz flaša i drugih staklenih posuda u kojima su bile tečnosti jakih mirisa, kao što su različite vrste rakija, likera i slično obavićete najlakše ako budete koristili brašno od slačice. Najpre se u sud sipa mlaka voda, potom se doda malo pomenutog brašna, flaša se protrese nekoliko puta, a voda prospe. Ponovite nekoliko puta uzastopno i mirisi iz boca će nestati.

Čišćenje flaša je nabolje obaviti ovako: neki veći metalni sud napunite vodom i dodajte 200 grama nasečenog običnog peraćeg sapuna za pranje rublja. Kad se ova masa izjednači, sipajte sapunicu u flaše, pa sud sa punim flašama stavite da se polako zagreva, a kada se voda dobro ugreje, ostavite ih da odstoje satdva. Flaše se potom ispiraju čistom mlakom vodom.

Čišćenje staklarije može uspešno da se obavi i uz pomoć krompira koji se oljušti i iseče na komadiće dovoljno male da mogu da prođu kroz grlić boce ili otvor vazice. Krompir se ubaci u staklene posude pa nalije vodom i sirćetom. Dobro se promućka, izruči pa ispira čistom vodom. Na ovaj način oprana staklena posuda biće kristalno čista.

Text: N. Orlić