Bakini saveti - Cveće i sobne biljke
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni. Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u lepe boce i kutije, kao prašak, kao krem, kao sprej, doteranih i poboljšanih, zahvaljujući novim hemijskim i biohemijskim formulama. Zato smo mnoge preskočili i zanemarili, a izvesne ostavili onakvi kakvi su decenijama, pa i vekovima bili u upotrebi — kao zamenu za skupa sredetva ili za slučaj kad ove nemate pri ruci."

Politika, 20 jul 1975.Cveće u vazi:

• Pranje vaza
Vaze sa cvećem perite iznutra vodom u koju ste sipali malo sirćeta i soli i dodali malo istucane ljuske od jajeta.

• Cveće u vazi održaće se mnogo duže ako s njim postupate ovako:
Karanfilima svakog dana podsecite stabljiku ukoso i promenite vodu;
Mimoze će duže trajati ako ih držite u mlakoj vodi;
Roze ruže su mnogo osetljivije od crvenih ili žutih ruža.
(roze ruža može da traje 6-7 dana, a crvena 10-12.)
Ružama svakog dana podsecite stabljiku ukoso a vodu menjajte samo jutro i veče.
Hrizanteme da bi se duže održale sveže u vazi, treba stabljike često podsecati. Obratite pažnju da u vodu, koja se mora često menjati, ne dopre ni jedan list.

• Da cveće duže drži
Kada se u vazi menja voda stavite u nju svaki cvet ponaosob i to odsecajući makazama stabljike u samoj vodi ne dozvoljavajući na taj način da u njih prodre voda.

• Da se cveće duže održi sveže

Cveće će se znatno duže održati sveže u vazi ako ga prethodno “napojite” kao što to čine cvećari. Uzmite dublji sud i potopite na pola časa u vodu svaki struk do same cvetne krunice.

• Uvek sveže cveće
Čim cveće počinje žalosno da povija glavu, odsecite krajeve stabljike ukoso i zamočite ga potpuno, zajedno sa cvetovima, u vodu., recimo u kadu. Ostavite tako da prenoći. Začudićete se sutradan kako je sveže, posebno ruže koje su najosetljivije.

• Ako vaza nije dovoljno stabilna
Ako vaša vaza od kristala ili običnog stakla nije dovoljno stabilna, i tome ima leka. Moći ćete je upotrebiti baz bojazni ako na dno vaze stavite nekoliko lepih, uglačanoh kamenčića. I praktično i interesantno.


Sobne biljke:


• Zalivanje cveća i biljaka
Odlično sredstvo za zalivanje cveća i biljaka je voda u kojoj se kuvalo povrće. Pričekajte samo da se voda ohladi pa cveće i biljke zalijte kao obično.

• Da sobno bilje ne truli u korenu
Sobne biljke neće truliti u korenu ako između dna saksije i zemlje stavite jedan tanji sloj isitnjenog ćumura.

• Crvi u saksijama
Crve u saksijama za cveće uništićete ako u saksije sipate hladan čaj od orahovog lišća ili divljeg kestena.

• Da vas ne ubode ružin trn
Kada berete ruže ili ih stavljate u vazu, pridržavajte stabljike štipaljkom za veš, a drugom rukom ih secite, odnosno nameštajte u vazu. Tako ćete izbeći ubode trnja.

• Lek za sobne biljke
Sobne biljke ako počnu da venu i suše se, osvežiće i oživeće ako na zemlju u saksiji stavite nekoliko kora od pomorandže.

• Sobno cveće ze vreme godišnjeg odmora
Sobno cveće za vreme vašeg odsustva sačuvaćete ako u kadu u neki dovoljno veliki sud, korito ili tome slično, stavite šuplje cigle koje se uoptrebljavaju za pregradne zidove pa napunite kadu vodom koliko da cigle ogreznu. Cigle treba staviti tako da njihove šupljine budu okrenute nagore. Na njih stavite saksije bez njihovih podmetača.
Ili:
Uzeti parče pamučne tkanine, retkog tkanja, uviti ga spiralno i zavući ga u rupu na saksiji. Zatim uzeti drugu saksiju sa malo većim prečnikom koju želite da napajate ali koja nema probušeno dno. Rupu možete zatvoriti zapušačem od plute ili crvenim voskom tako da ne propušta ni kap vode. Ostaje samo da u veću saksiju sipate vodu i da ubacite onu manju sa cvećem. Kraj pamučne tkanine koji je potopljen u vodi redovno ća natapati vaše cveće dok ste odsutni.

• Pred prolećno presađivanje
Pred prolećno presađivanje cveća u lonce i saksije ne zaboravite da su nove saksije od ilovače škodljive za biljku. Pre nego što ih upotrebite, spustite ih na 24 časa u kofu s vodom, a ako su manji, prokuvajte na tihoj vatri.

• Bašta na sunđeru
Prirodni sunđer (ne najlonski) ukvasite u vodu, iscedite ga, ali ne sasvim, pa u njega ugurajte seme biljaka koje brzo klijaju (crvena detelina, prkos, lan, žito i tome slično). Zalivajte sunđer svako jutro,  raspršivačem, nedelju dana, i imaćete lepu bašticu.

• Održavanje veštačkog cveća
Veštačko cveće možete da očistite i osvežite boje ako ga stavite u poveću kesu od hartije u koju ste sipali pola šolje soli. Dobro protresite nekoliko puta. Ako je cveće suviše zgužvano i izgubilo svežinu, pređite njime nekoliko puta iznad lonca sa vrelom vodom. Vodena para daće željeni rezultat.

• Da ne zarđa baštensko oruđe
Baštensko oruđe neće zarđati ako ga po upotrebi zabodete u pesak natopljen istrošenim uljem od motora.