Bakini saveti - Održavanje posuđa
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni. Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u lepe boce i kutije, kao prašak, kao krem, kao sprej, doteranih i poboljšanih, zahvaljujući novim hemijskim i biohemijskim formulama. Zato smo mnoge preskočili i zanemarili, a izvesne ostavili onakvi kakvi su decenijama, pa i vekovima bili u upotrebi — kao zamenu za skupa sredetva ili za slučaj kad ove nemate pri ruci."

Politika, 20 jul 1975.

Održavanje posuđa:

• Pranje zagorelog tiganja
Tiganje i vatrostalne činije lako ćete oprati, bez obzira šta ste u njima pekli, ako ih pre upotrebe obložite aluminijumskom folijom koju, po upotrebi bacite. Posuđe se lako opere, a kuhinja neće imati neprijatan miris zagorelog.

• Kako oprati zagoreo sud
Zagoreo sud je bauk za svaku domaćicu. Međutim, ako masnoću i otpatke hrane otklonite običnom vodom, a potom nalijete drugom u koju stavite prašak za pranje ili „.vim" i prokuvate, ostavite da se ohladi i prenoći, sutradan ćete bez ikakve muke savršeno oprati zagoreo sud.

• Nataloženi kamenac u posudi
Često se u posudama, naročito onim u kojima se kuva voda, nataloži kreč. Postoje dva  načina da se ovaj ukloni: sipati u posudu malo sirćeta, soli i ljuske od jajeta pa to dobro prokuvati. Ili: sipati malo soda vode i jedan do dva sirova krompira. Takođe prokuvati.

• Održavanje pribora za jelo
Ako želite da pribor za jelo bude uvek blistav i čist, stavite ga da vri u vodi u kojoj se kuvao krompir i izvadite ga posle deset minuta.

• Čišćenje rendeta
Čišćenje rendeta na kojoj je strugan sir uvek predstavlja pipav posao za domaćicu. Da bi se ono lako opralo i odstranio zaostali sir, pre struganja sira istružite na rendetu komadić sirovog krompira.

• Da rende bude besprekorno čisto
Često imamo muke prilikom pranja rendeta. Peremo ga i sa spoljnje i sa unutrašnje strane, ali opet ostane po koja mrvica povrća, limuna ili neke druge namirnice. Evo saveta: istružite na rendetu jednu kocku šećera i posle toga ćete lakše oprati.

• Da se kristalu vrati sjaj
Ako su čaše od kristala izgubile sjaj, obrišite svaku čašu krpom nakvašenom u sirće.

• Pre nego što upotrebite novu posudu
Ako novu posudu, još pre prve upotrebe, namažite s njene unutrašnje strane, suvom slaninom ili uljem, i to zagrejete, ona će još dugo izgledati kao nova.

• Kada se ulubi aluminijumska posuda
Aluminijumski čajnik, čutura ili bilo koja aluminijumska posuda sa grlićem, može da se ispravi ako se napuni suvim pasuljem sve do vrha, pa se onda naspe voda, sve dok ne počne da se preliva. Potom zatvoriti posudu i ostaviti tako dva do tri dana. Pasulj nabubri, deluje pritiskom na zidove posude i ova dobija svoj prvobitan izgled. Pasulj može posle upotrebe da se iskoristi za kuvanje.