Redovno čistite klimu
Mesta unutar klima-uređaja koja su vlažna, tamna i prljava pogodna su za razmnožavanje mikroorganizama pa je najbolje da pred letnju sezonu obavite servis. Dolaze sve topliji dani od kojih morate da se branite, a najbolje rešenje za to je klima-uređaj, ukoliko ga imate. Međutim, oni su često "rasadnici bakterija", virusa i alergenata, pa je vrlo važno da je redovno čistite. Najmanje jednom godišnje, najbolje pred letnju sezonu, trebalo bi da obavite i servis. On podrazumeva čišćenje i dezinfikovanje uređaja spolja i iznutra.
 
Ukoliko redovno čistite filter vaše klime produžićete joj rok trajanja, a oduzeće vam samo deset minuta vremena. Dovoljno je da filter potopite u mlaku vodu i ostavite ga da stoji oko 30 minuta. Nakon toga filter isperite, osušite i vratite na mesto. U vodu u koju ste potopili filter, možete da dodate i nekoliko kapi dezinfekcionog sredstva za klimu.
 
Kako unutrašnji, tako i spoljašnji deo klime trebalo bi da bude čist. Vodite računa o tome da vam se u klimi nije nešto zaglavilo, poput lišća, grančice i dlaka koje bi mogle da poremete njen pravilan rad.
 
Klima-uređaj bi trebalo da čistite i radi uštede električne energije. Ukoliko je prljav, ne radi dobro - troši više energije. Jednom u mesec dana, isprskajte je dezinfekcionim sredstvom za klima-uređaje u spreju.