GAJENJE SAKSIJSKOG CVEĆA
GAJENJE SAKSIJSKOG CVEĆA

Znamo da sve biljke rastu u zemlji i da je ona jedan od osnovnih preduslova za gajenje biljaka. Kakva treba da je zemlja?
 
Za pravilan rast biljaka važan je sastav zemlje u zavisnosti od vrste biljaka. Zemlja se može nabaviti u cvećarama, semenarama ili većim marketima, ali nema uvek sastojke koji su potrebni.
 
Mnogo lepog cveća je izniklo i razvilo se i bez zemlje, "iz paketa". Kakva je to zemlja u paketu? To je humus (kompost) koji sigurno ne šteti ni jednoj biljci, ali je prilično siromašan organskim materijama, te zbog toga u njemu neće svo cveće uspevati i dobro napredovati, pa biljke treba dodatno hraniti veštačkim đubrivima.
 
Kod upotrebe veštačkih đubriva. koja su uglavnom tekuća, (njima možemo zalivati biljku ili prskati, jer može primati hranu i preko lišća), treba voditi raćuna o priloženom uputstvu, odnosno strogo ga se pridržavati, jer i prekomerna hrana može biti štetna za bitjke. Treba znati da je biljkama dodatna hrana potrebna samo u vreme razvoja i perioda cvetanja, za biljke koje cvetaju.
 
SAĐENJE

Na dno saksije za cveće, stavimo prvo sloj šljunka ili sitnog kamenja, prekrijemo slojem zemlje, zatim biljku stavimo na sredinu i oko nje naspemo zemlju do visine 2 cm ispod ruba saksije. Zemlju zatim pritisnemo da se biljka učvrsti i ako je potrebno dodamo još malo zemlje.
 
PRESAĐIVANJE

Saksijske biljke morate presađivati svake ili svake druge godine, a bez odlaganja kada korenčići počnu da izbijaju spolja. Cveće koje želite da presadite, istresite iz stare saksije tako, što ćete jednom rukom pridržavati površinu zemlje, izvrnete saksiju i drugom rukom udarite po dnu saksije.Zatim cveće zajedno sa zemljom presadite u veću saksiju na čije ste dno stavili šljunak ili sitno kamenje koje služi kao drenažni sloj. Cveće sa zemljom stavite na sredinu a preostalu prazninu ispunite zemljom.MALI SAVETI

MLEKO
Caša mleka nedeljno, odlično je đubrivo za sobne biljke, a isto tako i za one koje gajimo na prozoru ili balkonu.
 
VODA U KOJOJ SU SE KUVALA JAJA 
Ohlađenom vodom u kojoj su se kuvala jaja možete zalivati sve sobne biljke koje će na taj način dobiti dovoljno minerala.
 
VODA U KOJOJ JE PRANO MESO
Vodom u kojoj ste prali  meso, redovno zalivajte svoj kućni vrt.
 
SO
Vodi za svakodnevno zalivanje sobnih biljaka dodajte malo soli.
 
SURUTKA
Surutka koja vam preostane posle pripremanja mladog kravljeg sira, odlično je đubrivo za sobone biljke.
 
ČAJ
Prokuvani listići čaja, kao i sam čaj odlični su kao đubrivo za sobone biljke.
 
HORTENZIJE ILI MARGARETE
Neposredno pre cvetanja ovih ukrasnih grmova, u zemlju usadite nekoliko eksera pa će cvetovi biti plavi ili ljubičasti.
 
UKRASNE TIKVICE
Ostavite u bašti sve dok se vitica na kojoj je tikvica sasvim ne osuši. Zatim je mesec dana sušite u hladovitom, zasenčenom prostoru, posle čega će biti lep i prilično trajan ukras u stanu.
 
GLADIOLE U SAKSIJAMA ZA CVECE
Kada u jesen pokupite gladiole iz bašte, posadite ih u saksije za cveće i postavite između prozorskih stakala.
 
LIMUN
Vlastiti limun možete odgajiti tako, što ćete tri dana koštice držati potopljene u čaši vode, zatim ih posadite u veću saksiju za cveće. Posle nedelju dana sadnice presadite svaku u posebnu saksiju.