Kako odabrati kvalitetan deterdžent za sudove?

Kvalitetan deterdžent za sudove odlikuje to da je dovoljna relativno mala količina da se brzo i efikasno ukloni masnoća sa posuđa.

Kada je reč o tečnim deterdžentima za sudove na njihovim etiketama obično piše da sadrže od 5 do 15% anjonskih tenzida i manje od 5% amfoternih tenzida.
Tenzidi su ono što zapravo čisti posuđe, a ostali sastojci deterdženta su tu da bi se aktivirale ove supstance i njihovo dejstvo iskoristilo na najbolji mogući način, objasnila nam je dipl. ing. tehnologije Nada Perišić iz Istraživačke jedinice za tehnološki razvoj na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu.

Obaveza proizvođača i uvoznika je da deterdženti koji se pojavljuju na našem tržištu imaju od 5 do 15% te aktivne površinske materije. Količina tenzida osetno utiče na kvalitet proizvoda tj. na moć pranja.

Oznaka (super) koncentrat na deterdžentu podrazumeva da je u njegovom sastavu od 15-30% površinske aktivne materije, što znači da se razblaživanjem jednom bočicom koncentrata može oprati dvostruko više posuđa ukoliko je reč o normalno zaprljanom, ili pak da se bez razblaživanja može koristiti za jače zaprljano posuđe kao efikasniji u odmašćivanju.

Pored površinski aktivnih materija u sastav sredstava za ručno pranje posuđa ulaze i konzervansi, mirisi, boje, voda i regulatori viskoziteta (gustine).