Kako odabrati sredstvo za čisćenje fleka?

Ima ih više vrsta i dejstvuju na različite načine. Jedno je zajedničko svima: morate ih primeniti hitro, čim mrlja nastane. Zato svako domaćinstvo treba da ima bar jedno od njih.

Bez obzira na to šta kažu reklame, univerzalno sredstvo, namenjeno svim flekama ne postoji. Upravo zbog toga jako je važno indetifikovati poreklo fleke, odnosno materijal od kog je nastala.
U slučaju da je njeno poreklo nepoznato, ili je reč o starijoj fleki, nipošto je ne tretirajte vrućom vodom ili peglom, jer toplota takođe učvršćuje fleke. Fleke velike površine mnogo teže se uklanjaju od malih.
Bez obzira na sav napor i upotrebljena sredstva, neke fleke teško se uklanjaju, a neke nikako. Somot, kožu i krzno preporučujemo da ipak prepustite profesionalcima na hemijskom čišćenju.

Iako tačan sastav zadire u domen poslovne tajne, na osnovu opštih principa dejstva odnosno grupe radnih materija sredstva za skidanje mrlja možemo podeliti na sledeće grupe:

Sredstva na bazi hlora slično sredstvima za izbeljivanje, sadrže hlor koji je vrlo efikasan u razbijanju fleka. Problem koji ograničava primenu hlora je to što ova supstanca utiče na boje materijala, menjajući ih. Nagriza i vlakna materijala koja su nakon tretmana hlorom podložnija cepanju i kidanju, naročito vunena i svilena.

Sredstva na bazi kiseonika znatno su slabija u čišćenju, ali i manje opasna po materijal. Mogu da oštete neke vrste vune i svile.

Sredstva na bazi enzima enzimi su organske materije koje sa sastojcima fleke stupaju u hemijsku reakciju razgrađujući ih. Razgrađuju proteine, tako da nisu upotrebljivi za vunu i svilu.

Sredstva se u prodaji nalaze u različitim oblicima:
Tečni Vanish namenjen je skidanju
fleka sa belog rublja i sa rublja u boji. Može se koristiti nanošenjem direktno na fleku, ili kao dodatak deterdžentu za mašinsko pranje.
Vanish u prahu slično se koristi, ali je prvenstveno namenjen za mašinsko pranje, dok je za ručno pranje potrebno razrediti ga u malo vode.
Vanish tablete ubacuju se direktno u kazan mašine za veš, jedna tableta za jedan ciklus pranja.
Vanish sapun utrljava se u fleku, ostavi se da dejstvuje neko vreme a potom ispere.
Vanish za tepih i nameštaj prodaje se u vidu tečnosti, koja se uliva u bočice za rasprskavanje. Umrljano mesto se isprska, a potom opere sredstvom za pranje tepiha.
Bioshout se prodaje kao tečnost za ručno i mašinsko pranje, a Bioshout Viava FOS je sprej za suvo čišćenje koje ne ostavlja tragove na garderobi. Nekoliko minuta nakon prskanja skida se čistom krpom.
FOS Albus pasta sa enzimima je praškasti dodatak deterdžentima za ručno i mašinsko pranje, dok je Albus pasta sa enzimima namenjena ručnom pranju.
Astonish je sapun, a 2M sredstvo za skidanje
fleka je u obliku paste.