Bakini saveti - Čišćenje i održavanje metala
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni. Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u lepe boce i kutije, kao prašak, kao krem, kao sprej, doteranih i poboljšanih, zahvaljujući novim hemijskim i biohemijskim formulama. Zato smo mnoge preskočili i zanemarili, a izvesne ostavili onakvi kakvi su decenijama, pa i vekovima bili u upotrebi — kao zamenu za skupa sredetva ili za slučaj kad ove nemate pri ruci."

Politika, 20 jul 1975.


Čišćenje i održavanje metala:

• Čišćenje nakita od srebra
Trljajte tvrdom, oštrom četkom natopljenom u vrelo belo vino.

• Bakar, hrom, mesing
Ako slučajno nemate neko specijalno sredstvo za čišćenje ovih metala, onda upotrebite nakvašeni pepeo od cigarete ili pivo koje ovim metalima daje lep sjaj.

• Održavanje predmeta od bakra
Ako se predmeti od bakra istrljaju mešavinom vinskog sirćeta i soli, a zatim isperu običnom vodom i dobro trljajući osuše, ostaće sjajni duže vremena.

• Čišćenje i održavanje srebrnine
Jedan način čišćenja je potapanje u specijalnu tečnost koja se pravi od 1 dela sode za pranje pomešanog sa 20 delova vode. Tečnost treba da stoji u aluminijumskoj posudi. Neka vas ne uplaši kad ova smeša počne da se puši. Srebrne predmete umočite u ovaj rastvor a zatim ih isperite vrućom vodom i osušite.

Možete primeniti i princip elektrolize: srebrni predmet uvijte u alufoliju i uronite u lonac sa slanom vodom koja treba da ključa 20 minuta. Tako će doći do hemijske reakcije pa će oksid sa srebrnog predmeta preći na foliju. Predmet zatim izvadite iz vode, osušite i uglačajte mekom krpom. Ovaj postupak se ne sme primeniti na posrebreni predmet.

U nedostatku  specijalnog sredstva za čišćenje srebra, možete da upotrebite i pastu za zube ili alkoholno sirće.

• Da ne zarđaju udice i igle

Neće zarđati ako ih držite u kutijici u koju stavite malo brašna.

• Zarđale igle, čiode, udice
Zabodite ih u komad sapuna. Rđa će potpuno nestati i sve će biti ponovo upotrebljivo.