Kako sačuvati cveće za koje vas veže drag događaj?
Ko ne bi hteo da sačuva venčani buket ili drugo cveće za koje ga veže neki dragi događaj? Ponekad ste verovatno i sami poželeli »da sačuvate« svu čarobnu lepotu proletnih livada, kako biste što bolje zapamtili njihov miris i sunčani sjaj. Međutim, sve cveće nije primereno za slaganje u klasične suve bukete. Na neki način ipak ga možete sačuvati. Listove osušite, cvetove ispresujte i s njim možete mnogo štošta načiniti.

»Potpuri« (Mešavina) - čarobna, mirisna posuda

Ako je venčani, ili neki drugi buket načinjen od baštenskog cveća, obesite ga takvog kakav je i osušite.
Tako osušen, može da visi i nekoliko godina, a da se ne promeni.

Ako je načinjen od različitih vrsta cveća, jednostavnije je da otrgnete cvetne latice i osušite ih rasprostrte po novinskom papiru na suvom i svetlom mestu. Povremeno ih okrenite kako se donje latice ne bi ubuđale. Neke će promeniti boju.

Osušene latice složite u teglu lepog oblika s poklopcem i pokapajte s nekoliko kapi kolonjske vode ili kap - dve ružina ulja, pa zatvorite.

Tako ste, kao nekad naše bake, i vi napravili »potpuri«, čarobnu mirisnu posudu koja čuvajući mirise, budi uspomene. U tegli, »Potpuriju« kriju se najlepše uspomene. Šuštave latice svih boja podsećaju na prijatne trenutke u životu

Osušenim presovanim cvetovima maštovito možete ukrasiti pismo ili poklone namenjene vašim najbližima i dragim prijateljima. Možete ih složiti u malene bukete. Ali i pojedinačni cvetovi na papiru su dekorativni. Oprezno ih zalepite i pritom upotrebljavajte što manje lepka.