Pozivamo Vas da nam se pridružite na svečanoj humanitarnoj večeri u cilju prikupljanja sredstava za nabavku novog sterilizatora za Institut za neonatologiju u Beogradu koja će se održati 19. novembra od 19 sati u KROKODILovom Centru. Ova večera je samo jedan događaj u nizu novembarskih aktivnosti kojima obeležavamo Međunarodni dan prevremeno rođene dece. Od početka leta 2020. godine prevremeno rođene bebe čije su majke zaražene korona virusom smeštaju se na beogradskom Institutu za neonatologiju. Veliki broj ovih mama, hospitalizovanih u Kovid porodilištima širom Srbije, mesecima nakon porođaja nije u mogućnosti da obezbedi mleko svojim bebama ali ni da ih uzme u naručje.

U okviru delatnosti Instituta za neonatologiju, važnu ulogu ima Banka humanog mleka koja obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj majčino mleko nije dostupno.

Na taj način im se obezbeđuje najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane. Ovo se mleko na svaka dva sata pasterizuje i služi u specijalnim sterilisanim flašicama namenjenim najsitnijim i najugroženijim bebama... sedam dana u nedelji, svakog dana u mesecu. Postojeći sterilizator star je preko dvadeset godina i servisira se gotovo jednom mesečno. Ovi servisi su izuzetno skupi i često jako dugo traju. Zbog starosti ovaj sterilizator postiže temperaturu samo do 80 stepeni i kapacitet mu je samo 80 flašica što nije dovoljno u postojećim epidemiološkim uslovima. Situacija je alarmantna.

Kupovinom karte za humanitarnu večeru Eat&Talk Argentina pomažete nam da obezbedimo sredstva za nabavku novog sterilizatora. Tom aktivnošću zajedničkim snagama omogućićemo osoblju Instituta za neonatologiju da obezbedi dovoljne količine mleka za sve najugroženije, prevremeno rođene bebe o kojima lekari i osoblje ove institucije brinu dvadeset četiri sata dnevno.

Dođite da zajedno s nama uživate u tradicionalnim argentinskim jelim, vinima, kao i u književnosti i muzici ove zemlje. Na meniju, za koji je zadužen zvanični kuvar rezidencije Argentine u Beogradu Marko Mrvić, naći će se empanade s dva tipa nadeva (mleveno meso i vegetarijanska varijanta), pućero - čorbasto jelo s mesom i povrćem, servirano s parčetom faine (vrsta tanke proje od leblebijinog brašna) i sladoled s mlečnim karamelom (dulce de leche). Služiće se argentinsko crveno vino Malbec, a gosti će moći da probaju i tradicionalni Yerba Mate čaj.
Tokom ove večeri predstavićemo dela troje argentinskih pisaca - Sesara Aire, Isidora Blajstena i Samante Šveblin. Odlomke iz njihovih knjiga čitaće glumac Branislav Trifunović. U razgovoru s Vladimirom Arsenijevićem učestvovaće ambasador Republike Argentine Nj. E. Osvaldo Narsiso Marsiko koji će nam predstaviti specifičnosti argentinske kulture. Takođe ćete imati priliku da uživate u koncertu tango ansambla Tanguango. Tradicionalno programsko veče zatvorićemo prodajnom aukcijom radova ilustratora, slikara i dizajnera koji su prethodnih meseci izlagali u KROKODILovom Centru.
Pozivamo vas da tokom novembra meseca pomognete našu humanitarnu akciju i individualnim donacijama putem računa: 170-0030039599000-25 sa naznakom Donacija za nabavku sterilizatora za Institut za Neonatologiju. Primalac je Udruženje KROKODIL, Karađorđeva 43, 11000 Beograd.