U prepunoj tribinskoj sali Ustanove kulture „Parobrod“ održan je zanimljiv kulturni događaj namenjen tinejdžerima pod nazivom „Zaprati kulturu“, u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), UK „Parobrod“ i osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ iz Beograda. Ovo je deo kampanje u okviru istraživanja koje sprovodi  Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u osnovnim školama, u urbanim i ruralnim naseljima, na reprezentativnom nacionalnom uzorku od oko 5000 dece koje će trajati cele sledeće godine. V.d. direktora Zaprokula, Marko Krstić, je ovom prilikom istakao: „da podaci pokazuju da ustanove kulture u Srbiji često organizuju programe za decu i tinejdžere, ali se pri kreiranja kulturnih programa ne konsultuju sa njima.

Ovim programom želimo da skrenemo pažnju na važnost saradnje ustanova kulture i škola, sa posebnim akcentom na interaktivne i zabavne sadržaje koje bi predlagala i deca“.

V.d. direktora UK „Parobrod“, Marija Pavlović, u svom obraćanju učesnicima programa, učenicima OŠ „Kralj Petar Prvi“ je poručila: „mi stariji, a naročito mi koji radimo u kulturi, često mislimo da mlade kultura ne interesuje. Ovim programom želimo da čujemo šta mlade intrigira u kulturi, na koji način žele da učestvuju u kulturi i da prate programe, jer oni su naša publika, ali i budući stvaraoci u kulturi“.

Direktor OŠ „Kralj Petar Prvi“ iz Beograda, Mladen Stevanović, istakao je: „ne smemo nikako zanemariti da škole pored svoje obrazovne i vaspitne uloge imaju i kulturnu. Ako decu ne naučimo da vole i prate kulturu, možemo se suočiti i sa narušavanjem svog kulturnog identiteta“.

U okviru programa realizovana je i debata sa učenicima na temu Bolja je kultura u realnom ili digitalnom prostoru, a program je završen kvizom znanja iz kulture koji su na zabavan način vodili naš poznati mladi glumac Uroš Jovčić i sve popularnija influenserka Dženi Martin, uz nastup čuvenog hora škole „Kralj Petar Prvi“ i glumaca-tinejdžera iz renomirane škole glume „Snežana i Nenad Nenadović“.

Foto Zavod: Milica Jovanović i Marijana Milankov