Šta je pilates?
Iako je u modi već nekoliko godina, pilates se praktikuje veoma dugo. Osmislio ga je 1920. godine u Njujorku poznati trener Džozef  Pilates, a bazirao ga na oko 500 različitih vežbi, sa idejom da se jedna vežba ne ponavlja mnogo puta, nego da se, nasuprot tome, više vodi računa o preciznosti pokreta.

Pilates sistem vežbi fokusiran je na povećanju fleksibilnosti i snage, bez bildovanja mišića. Zato, nije neobično što su prvi zaljubljenici u pilates bili baletski umetnici, među njima i čuvena Marta Grejem. Danas je ovo omiljeni vid vežbi mnogih zvezda koje drže do svog izgleda i kondicije.

Pilates nisu samo vežbe, to je serija kontrolisanih pokreta koji angažuju i telo i um, a rade se na specijalnim aparatima pod nadzorom stručnog trenera.

Pilates je idealan ako ste početnik, ali je veoma zgodan i ako želite da vežbate kod kuće, jer ga ne prate zdravstveni rizici (preopterećenje, povrede...). Pilates može biti i dopuna uz druge vidove vežbi, da se održi postignuta forma, ali postoje i pilates vežbe za iskusne i utrenirane vežbače. Bezbedno ga mogu upražnjavati čak i trudnice, jer im može pomoći da nauče pravilno disanje, poboljšaju koncentraciju, ali i povrate figuru i tonus tela posle trudnoće.

Torzo, odnosno mišići stomaka, ramena i abdomena, u centru su pilatesa, a mišići ruku i nogu se rade kao dopunske vežbe – zahvaljujući tome, pilates je idealan ako želite da postignete ravan stomak.

Pilates danas ima mnogo varijanti, a pošto su originalne sprave skupe, najčešće se radi na podlozi na parteru. Od jednostavnijih (i jeftinijih) sprava, pilates se može raditi uz pomoć velike lopte koja može služiti kao oslonac i dodatno balansira mišiće i doprinosi elastičnosti.

Postoje razne vrste pilatesa, a najčešće su kombinacije sa najsrodnijim vežbama – jogom, i nazivaju se Power Pilates ili Power Yoga. Najveća razlika između joge i pilates vežbi ogleda se u načinu disanja, koje je u oba slučaja važno: kod joge se diše isključivo na nos, pilates dozvoljava i disanje na usta. Disanje je kod pilates vežbi važno zato što pomažeproduženim kontrakcijama mišića, a samim tim i njihovom boljem obliku i snazi.

Među osnovne principe pilatesa, osim disanja, svrstavaju se i preciznost, tačan sled i kontinuitet pokreta, koncentracija i kontrola.