Sport za vašu struku
Malo se krećete jer vas posao veže za radni sto, a sve to u zatvorenom prostoru, bez daška svežeg vazduha? Dan za danom, ovaj posao i način života odražava se i na vaše zdravlje. Osećate napetost u vratu, probada vas u leđima, mišići postaju slabi i često se grče, a vi ste sve nervozniji. Verovatno ste dobili i višak kilograma zbog toga što se ne krećete. Ipak, nikad nije kasno da se posvetite sebi. Samo kada se budete dobro osećali u svom telu, živnućete i na intelektualnom planu, pa ćete s lakoćom moći da obavljate svakodnevne aktivnosti.

Danak profesiji

Svako zanimanje zahteva aktivnost određenih delova tela. Uspešni poslovni ljudi najpre počinju da plaćaju danak svojoj profesiji bolovima u predelu vrata i leđa, stegnutim mišićima, nervozom i stresom, a noge počinju da otiču zbog slabe cirkulacije. Domaćice, koje najviše vremena provode stojeći dok obavljaju kućne poslove, osećaju bolove u Ahilovoj tetivi i nogama. Treba se, dakle, suočiti sa slabim tačkama sopstvenog tela i pomoći mu da izbegne poremećaje koji će se s vremenom odraziti na ukupno zdravlje i opšte stanje organizma.

Poslovi na kojima se dugo sedi

Za sve koji obavljaju poslove na kojima se dugo sedi, kao što je rad u kancelariji za kompjuterom, šalterom ili kasom, plivanje je sport kojim treba da se bave. Plivanje jača muskulaturu karlice, trupa, nogu i zadnjice, a idealno je i za poboljšanje cirkulacije. Ako nemate vremena da odete do obližnjeg bazena kako biste upražnjavali ovaj sport, korisno može da bude i plesanje, koje otklanja napetost u mišićima, poboljšava koordinaciju pokreta i oslobađa od napetosti.
Vaše slabe tačke: nagomilavanje sala na zadnjici, bokovima i bedrima.

Poslovi koji podrazumevaju dugo stajanje

Ukoliko se bavite poslom koji podrazumeva dugo stajanje, treba da se bacite na vožnju bicikla. Ovaj vid vežbe pokreće i učvršćuje mišiće nogu i gležnjeva koji se od dugog stajanja grče.Osim u prirodi, bicikl možete da vozite i u svojoj sobi, jer se vožnjom sobnog bicikla postižu slični efekti kao i vožnjom bicikla u prirodi. Dejstvo na mišiće, srce, krvne sudove i zglobove je isto, ali daleko više ćete uživati u vožnji po prirodi. Za poslove na kojima se dugo stoji vrlo je koristan i aerobik u bazenu. Stanite tamo gde je plitko i vežbajte, kao da ste na aerobiku. Slabe tačke: bol u krstima, oticanje gležnjeva i nogu. Problemi sa cirkulacijom.

Poslovi koji podrazumevaju povišen nivo stresa

Ukoliko obavljate posao koji podrazumeva povišen nivo stresa, sportovi koji vam odgovaraju su joga, plivanje i trčanje, jer će vas osloboditi nervoze i pritiska. Ako ste nekada igrali tenis, bilo bi veoma korisno da se vratite na teren, jer ovaj sport više nego bilo koji otklanja nagomilanu agresiju i stres. Ženama koje nemaju vremena da eksperimentišu sa sportovima a već idu na aerobik, posebno se preporučuje step aerobik, odnosno vežbe koje omogućavaju da se telo što više kreće. Vaše slabe tačke: bolovi u gornjem delu vrata, ramenima, leđima. Iritiranost nervnog sistema i smanjena elastičnost.


Trening po meri profesije:

Svaku od ovih vežbi uradite onoliko puta koliko je navedeno, u tri serije. Pošto se vežbe rade pomoću stolice, odaberite tvrdu i ravnu.

Za gipke zglobove:
Sedite na stolicu i spojite noge. Ruke ispružite visoko iznad glave, spojite prste, dlanove okrenite nagore. Naginjite telo na levu stranu, nastojeći da se što više istegnete. Vratite se u početni položaj i istegnite se na drugu stranu. Ponovite tri puta.

Za elastične kukove:
Stanite uspravno, ruke stavite na naslon, ramena spuštena, noge raširene, s vrhovima prstiju prema napolje. Telo je ispravljeno, kolena gurajte ka spolja spuštajući karlicu ka podu, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 15 puta.

Za izvajanu zadnjicu:
Stanite uspravno, ruke su na naslonu. Podignite jednu nogu unazad, pa u visinu, i vratite je u visinu, i vratite je u početni položaj. Izvedite vežbu 30 puta, pa ponovite drugom nogom.