Kućno vežbanje
Muči vas stara priča - prezaposleni ste pa nemate vremena za odlaske u fitness centre i teretane, a kod kuće je teško da se motivišete za solo vežbanje. Osim toga, ni prostor koji zauzimaju razne sprave nije lako naći u standardno malim i natrpanim stanovima.

Pojam kućne gimnastike najčešće je vezan za sobni bicikl, suvo veslo, trake za trčanje, bench u raznim izvođenjima, tegove, platformu za step-aerobik, podlogu za slide i sl. Sobni bicikl može stajati u nekom kutku pa ga tek malo treba odmaknuti od zida dok vežbate, a sprava za suvo veslanje i platforma za step-aerobik mogu se spremiti pod krevet. Čarobne” sprave iz TV prodaje koje obećavaju vitku liniju “bez imalo muke” uglavnom ne preporučujemo.

Kako je kod vežbanja istrajnost i redovnost važnija nego vrsta vežbanja, odmah odustanite od aktivnosti koje su vam dosadne već pri prvom vežbanju. Zato ne kupujte sprave napamet, nego ih sve isprobajte kod prijatelja ili u fitness centru pa odaberite onu koja vam je najzanimljivija, odnosno, sa kojom je verovatnost da ćete redovno vežbati najveća.

Pri donošenju odluke o vrsti vežbanja i spravi/spravama koje ćete kupiti, osim opšteg zdravstvenog stanja i eventualnih lekarskih uputstava i ograničenja, važno je znati šta želite da postignete vežbanjem: povećati mišićnu masu, smršati, podići kondiciju, rešiti se stresa ili nešto peto.

Ako ste ranije išli u teretanu ili na druge aktivnosti, verovatno puno znate o zagrejavanju, pravilnom disanju i količini opterećenja koja odgovara vašoj trenutnoj kondiciji i zdravlju.

Ali, ako ste godinama glumili 'couch potato' i sad biste odjednom da vežbate, prvo treba odabrati vrstu vežbanja i mesec-dva vežbati u grupi, pod nadzorom profesionalnog trenera. Imate li viška para, treneri dolaze i kući - brzo ćete sve naučiti, a trener će izraditi program prilagođen vašem dobu, sklonostima i potrebama.

Uopšteno, lekari prosečno zdravim osobama preporučuju bilo koju aerobnu aktivnost, jer se njima postiže najviše pozitivnih efekata: smanjuje se opšti nivo stresa, angažuju se veliki mišići, troši se dosta kalorija, poboljšava stanje i kapacitet kardiovaskularnog sistema (povećava se broj otkucaja srca, krv brže struji pa kardiovaskularni sistem bolje snabdeva čitavo telo kiseonikom). U aerobne aktivnosti koje možete obavljati kod kuće spadaju: vožnja bicikla, veslanje, preskakanje konopca (korisno i jeftino - pokušajte 2-3 puta nedeljno da preskačete konopac 5-10 minuta, a ako živite u stanu na spratu, vežbajte u pristojno doba), trčanje u mestu, ples, sve vrste aerobika te delimično pilates.
Ako svakodnevno kombinujete polusatno hodanje sa vežbanjem u stanu 2-3 puta nedeljno po pola sata-sat, korist za fizičko i psihičko zdravlje je neprocjenjiva.

Poboljšanje psihičkog i fizičkog zdravlja postićićete najbolje ako kombinujete aerobne aktivnosti i meditativno-relaksirajuće tehnike

Sobni bicikl ili traka za trčanje zauzimaju tek jedan kutak, a ne treba puno prostora ni dok vežbate.
Cena sprava takođe nije sitnica, ali je dugoročno prednost, jer ćete vežbanjem kod kuće uštedeti mesečnu cenu vežbanja u fitness centru i cenu trenera.
Ipak, odlazak uključuje druženje i piće posle treninga pa predstavlja i psihičko opuštanje. Ali, sve ovo je u redu ako imate vremena, a predstavlja dodatni stres ako vas kod kuće čeka tona neobavljenog posla ili ako posle treninga do 2 noću nadoknađujete vreme izgubljeno treningom.

Želite li da povećate mišićnu masu, vežbaćete sa tegovima: kućne mini-teretane zapravo su ležeće i sedeće varijacije bencha sa tegovima i dodacima za aktiviranje različitih skupova mišića. Ovakvim spravama poslednjih godina bitno su pale cene, ali još uvek su u grupi najskuplje opreme za kućno vežbanje. Nedostatak im je što su uglavnom velike i teške, zauzimaju dosta stalnog prostora, traže dosta slobodnog okolnog prostora da bi se moglo pravilno vežbati, a mnogima teretana-vežbanje i brzo dosadi.

Multifunkcionalna platforma osim kao osnova za klasični, ravni step-aerobik, može da posluži i kao kosa platforma, podnožje za pilates loptu i kao sprava za stretching i održavanje ravnoteže

Aerobik je savršen za kućno vežbanje - može se raditi i bez sprava, sa ili bez muzike. Kako je popis aerobik vežbi dugačak, uz svakodnevno drugačije vežbe i muziku teško može da dosadi. Imate li problem sa motivacijom, pokušajte da vežbate u društvu ukućana ili prijatelja.

Posebno se preporučuje Step aerobik (vežba se na jeftinim plastičnim platformama koje izgledaju poput stepenice). U našim prodavaonicama se već mogu kupiti složenije platforme, za kombinaciju step-aerobika, strechinga i vežbanja na pilates lopti. Pogodne su i za početnike i za 'zveri' u kondiciji. Iako prve vežbe treba naučiti uz trenera, za razbijanje dosade novim vežbama poslužiće knjige i video/dvd kursevi (među boljima su one iz Reebokove biblioteke, a ima ih od nivoa za početnike do onih za profesionalce).

Iako mnogi prednošću smatraju vežbanje uz televizor ili razgovor s ukućanima, pokušajte da vežbate samo uz muziku. Koncentrisanjem isključivo na muziku i fizičku aktivnost postićićete znatno bolju fizičku, ali i psihičku relaksiranost.    
Ako ne živite sami, sa ukućanima treba unapred da se dogovorite da ste u vreme vežbanja nedostupni svima njima - svi treba da se ponašaju kao da niste kod kuće.

Joga, pilates i sve kombinacije mentalnog i fizičkog vežbanja preporučuju se svima koji žele smanjiti nivo stresa, a isti efekat postići kombinacijom redovitih aerobnih aktivnosti i 10-15 minuta dnevno primenom neke od metoda relaksacije - autogeni trening, meditacija, ...