Kako odabrati idealnu patiku?
Kada kupujete patike, nemojte ih birati samo prema njihovom izgledu. Dizajn nije nevažan, ali ne sme biti i presudan pri kupovini.
Prilikom vežbi od povreda se možete zaštiti na tri načina;
- Pravilnim odabirom obuće
- Podlogom (gipka podloga ublažava udarce pri skoku)
- Pravilnom tehnikom vežbanja

Osim toga, obuća igra veoma važnu ulogu pri postizanju sportskih rezultata. Patika koja nije prikladna za određenu aktivnost, može da spreči njeno pravilno izvođenje.
Danas postoje patike za svaki tip vežbi.

Kako odabrati idealnu patiku?
1. Morate poznavati karakteristike svojih stopala. Obratite pažnju na svoje stare patike; jesu li se izlizale sa spoljne ili sa unutarnje strane? Ako primetite veću istrošenost sa spoljne strane, to znači da je vaše stopalo okrenuto prema napolje i obrnuto. Podjednako trošenje ukazuje na neutralno stopalo.

2. Ne smete biti sigurni u broj cipela koji nosite. S godinama i dobitkom na telesnoj težini, vaša stopala se šire i izdužuju. Ukoliko stopala nisu iste velicine, patike se kupuju prema onom većem. Veličina je promjenjljiva takođe i u zavisnosti od modela i proizvođača obuće.

3. Potražite patiku konstrukcije vašeg stopala. Nacrtajte stopalo na komadu papira i ponesite ga sa sobom u kupovinu.

4. Patike morate isprobati poslepodne ili nakon treninga kada su stopala blago natečena.

5. Kada idete u kupovinu patika, obujte čarape istog kvaliteta koji najčešce nosite prilikom treninga.

6. Kada stojite, između najdužeg nožnog prsta i vrha patike mora postojati prostor za širinu nokta na palcu. Morate osećati da patika drži petu bez stiskanja i opterećenja.

7. Simulirajte aktivnost za koju kupujete patiku. Trčite u mestu, skačite, okrećite se. Nikada ne kupujte patike koje vam nisu udobne odmah, jer patike ne zahtevaju vreme ' uhodavanja'.

8. Prekontrolišite nedostatke na patikama; izbačene šavove u unutrašnjosti, labave tačke, nesavršene đonove.

9. Posavetujte se sa specijalistom – ortopedom, da bi ste utvrdili da li imate neku nepravilnost gaženja koja zahteva specijane uloške.

Patike mogu izgledati savršeno očuvane iako su izgubile sposobnost amortizacije i podupiranja.
Nakon otprilike 100 časova aerobika “zaslužili ste” novu sportsku obuću, ko se bavite trčanjem - na svakih 500 do 800 km vam je neophodna promena patika, tenis i drugi terenski sportovi - kada sa lakoćom možete pomeriti prednji deo patike u stranu.

Nikada ne koristite patike za bilo koju drugu aktivnost, osim za onu kojoj ste ih namenili prilikom kupovine. Ne zaboravite da svaki korak smanjuje životni vek patike.