Nakit - održavanje, čišćenje
Za nakit važi pravilo da je lep jedino kada je čist i uredan. Da sami očistite nakit poslužite se uobičajenim sredstvima koje već imate kod kuće. Mlaka voda, kašičica praška za veš ili sudove i stara četkica za zube će u većini slučajeva biti dovoljni za održavanje redovne higijene. Ostavite nakit da odstoji neko vreme a onda ga starom četkicom za zube lagano istrljajte i posle čistom vodom isperite. Važno je da ovo radite redovno da se razna prljavština ne bi u slojevima naslagala, jer to otežava čišćenje.

U slučaju veće zaprljanosti, neki nakit se može i otkuvati u vodi sa dodatkom malo praška za veš. U malo lonče se sipa voda, stavi nakit i malo praška za veš. Ostaviti da samo malo proključa i skinuti da se voda ohladi toliko da se može dalje oprati starom četkicom za zube. Treba samo obratiti pažnju da se lonče ne zaboravi na šporetu jer će voda izvriti a nakit će verovatno biti nepovratno uništen.
pažnja!:
pre nego što upotrebite neke grube metode, na primer otkuvavanje ili neku hemikaliju, konsultujte vašeg zlatara da li je to bezbedno za vaš nakit i da li je neki dragi kamen koji je ugrađen otporan na temperaturu ili ne. Dijamanti, rubini, safiri su otporni dok su drugi kao topaz, ametist, opal, smaragd, biser, koral, itd... osetljivi i ne smeju se grejati.

Bisere samo prebrisati čistom, mekanom flanelskom krpom. Bisere ne treba često kvasiti uprkos tome što su u vodi odrasli. Razlog je što se voda koja uđe kroz rupicu gde je eventualno probušen može dugo zadržati i uzrokovati neka oštećenja. Izbegavati da bilo kakva hemikalija dolazi u dodir sa biserima kao i kozmetika, parfem itd. Dobro je pridržavati se pravila da se biseri stavljaju na posletku (posle tuširanja, šminkanja, stavljanja parfema...) kada se izlazi, a skidaju se odmah po povratku kući.

Zlatoje mekan metal pa prilikom nošenja nakit treba obratiti pažnju da se isti ne ošteti. Postoji nakit koji se vrlo lako može ulubiti (ako postoje šuplji delovi), otkinuti (ako je tanan i nežan), iskriviti itd. Ako Vam je dugotrajnost važnija od cene ili izgleda, posavetujte se sa Vašim zlatarom pre nabavke, i izaberite nakit koji je robusniji i dugotrajniji. Takođe, morate se pomiriti sa činjenicom da zlatan nakit prilikom svakodnevne upotrebe dobija sitne ogrebotinice i ne izgleda onako sjajno kao kada je bio u izlogu zlatare. Ako ga slučajno jače zagrebete, u većini slučajeva se može ispolirati kod zlatara. To ne treba raditi često jer se na taj način skida mali sloj zlata pa će se vremenom nakit prilično istanjiti.

Pročitajte još o
savetima zlatara u e-magazinu nakit4yu

Kosta Andrejević
Zlatara Andrejević