Drago kamenje - održavanje, čišćenje i čuvanje
Nakit koji ima drago kamenje zbog svoje vrednosti zaslužuje posebnu pažnju. Hemikalije, nepažljivo korišćenje i čišćenje mogu oštetiti vaš vredan dragi kamen. Upoznajte se sa osobinama vašeg kamena da bi u njemu uživali doveka.

Ovih par saveta će Vam pomoći da bezbedno održavate i čistite nakit sa dragim kamenjem.

Nakit sa dragim kamenjemće svoju lepotu pokazati samo ako je čist i uredan i sjajan. Većina kamenja se bezbedno može prati u mlakoj vodi i sapunici. Stara, mekana četkica za zube je u većini slučajeva dovoljna da se skine uobičajena prljavština koja se nakupila. Ovo treba redovno raditi da se nečistoća ne bi nakupila u slojevima. Tako zaprljan nakit je puno teže očistiti.

Najotpornije kamenje kao što su dijamanti, rubini i safiri se po potrebi mogu čistiti u ultrazvučnim kupatilima ili otkuvati ali ako niste sigurni u ono što radite taj posao prepustite stručnjaku. Dovoljna je uobičajena nega i pravilno korišćenje koje podrazumeva da se nakit skida kada se rade grubi poslovi, peru sudovi, kada se kupa u bazenu koji ima puno hlora... Osetljivijem kamenju kao što su tirkiz, malahit, mesečev kamen, lapis lazuli itd. smeta i slana morska voda, pesak i sunčeva svetlost. Mogu nastati male ogrebotinice ili doći do promene boje. Dodatnu pažnju obratiti na dragulje organskog porekla: bisere, korale, slonovu kost. Osim što su relativno mekani oni su i porozni pa upijaju svaku vrstu tečnosti što takođe može dovesti do promene boje i drugih oštećenja.

Pravilo je da nakit koji ima drago kamenje treba čuvati zasebno u posebnim kesicama ili kutijicama. Pomešani komadi u jednoj kutiji mogu lako oštetiti jedan drugog.

Zapamtite da su pomade, šminka, lak za kosu i parfemi namenjeni Vama a ne Vašem nakitu i dragom kamenju.

Redovno proveravajte kako stoji kamenje u Vašem nakitu i ukoliko je nešto sumnjivo, proverite kod svog juvelira da li je sve u redu. Obavezno kontrolišite skupo kamenje bar jedan put godišnje. Ovakve provere se po pravilu ne naplaćuju pa je to razlog više da se na taj način obezbedite od eventualnog gubitka vredne stvari.

Ukoliko se razumno ponašate prema svom nakitu, redovno ga negujete, čistite i održavate, velika je verovatnoća da će u njemu pored Vas uživati i Vaši naslednici.

Ukoliko je Vaš nakit jako potamneo, dodatne informacije možete pronaći u tekstu: Da li nakit može da pocrni?

Pročitajte još o savetima zlatara u e-magazinu nakit4yu

Kosta Andrejević
Zlatara Andrejević