Siemens na regionalnoj konferenciji slobodnih zona Jugoistočne Evrope
Kompanija Siemens učestvovala je na regionalnoj konferenciji slobodnih zona Jugoistočne Evrope koja je održana 18. i 19. septembra u Privrednoj komori Srbije. Drugog dana, učesnicima konferencije iskustvo kompanije Siemens d.o.o. Beograd u poslovanju u Slobodnoj zoni Subotica prezentovao je Dušan Đorđević generalni savetnik i član Uprave kompanije Siemens d.o.o. Beograd.

„Kompanija Siemens ima dugogodišnje iskustvo u radu u Slobodnoj zoni Subotica, gde više od jedne decenije proizvodimo vetrogeneratore koji se iz Srbije izvoze u čitav svet. Efikasno poslovanje tokom prethodnih 11 godina dovelo je do toga da se danas Siemens svrstava među deset najvećih izvoznika u Srbiji. Verujem da nas taj podatak čini primerom dobre prakse korišćenja svih pogodnosti koje su pružene kroz mogućnost poslovanja u slobodnoj zoni. To se pre svega odnosi na pojednostavljenu proceduru uvoza robe bez carinskih i poreskih dažbina, zasebnu carinsku ispostavu, kao i jednostavnu i efikasnu carinsku proceduru za pristiglu robu“, rekao je Dušan Đorđević ispred kompanije Siemens i dodao da je zahvaljujući poslovanju u slobodnoj zoni čitav proces uvoza značajno skraćen u poređenju sa uobičajenim procedurama.

„U praksi to funkcioniše tako što se u Simensu priprema dokumenata obavlja za 4 dana, dok se carinjenje i tehnička kontrola, preuzimanje robe na terminalima, transport i rukovanje robom obave istog dana. Na taj način je pristigla roba dostupna za proizvodnju istog dana kada je uvezena. U Simensu čitav proces uvoza traje svega 4 dana, dok je van slobodne zone za tu proceduru u proseku, prema relevantnim podacima, potrebno oko 15 dana“, istakao je Đorđević.
 
Simensova fabrika u Subotici, jedna je od najvećih fabrika za proizvodnju generatora za vetro-elektrane na svetu. Od 2003. godine do danas u fabrici je proizvedeno 15.000 generatora. Proteklih godina u fabriku vetrogeneratora uloženo je 22,5 miliona evra, a vrednost proizvodnje u iznosi 160 miliona evra i u potpunosti je namenjena izvozu.

Inicijativu za konferenciju posvećenu slobodnim zonama pokrenula je Grupacija slobodnih zona i carinskih skladišta pri Udruženju za trgovinu PKS, u saradnji sa Federacijom slobodnih zona FEMOZ-a. Cilj dvodnevne konferencije bio je okupljanje i razmena iskustava svih slobodnih zona iz okruženja kako bi se razmotrila primena pozitivnih primera u stvaranju najpovoljnijeg mogućeg područja za privlačenje i rad inostranih multinacionalnih kompanija.

Na regionalnoj konferenciji slobodnih zona Jugoistočne Evrope učestvovali su predstavnici iz Hrvatske, Makedonije, Turske, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Poljske, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na teritoriji Republike Srbije funkcioniše 12 slobodnih zona.