Prestižno priznanje  "U duhu Tesle" dodeljeno projektu "Putevima Tesle kroz Srbiju"
U znak obeležavanje Svetskog dana turizma, 27. septembra, Marina Švabić, direktorka Tesline naučne fondacije iz SAD (Tesla Science Foundation), uručila je danas prestižno priznanje "U duhu Tesle" Manueli Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, inače generalnoj menadžerki Klastera puteva kulture, za kreiranje i razvoj kulturno turističke rute "Putevima Tesle kroz Srbiju".

"Smatramo da je projekat "Putevima Tesle" jedinstven kulturno-turistički proizvod koji spaja Teslu, Srbiju i svet, i otkriva turističke destinacije koje nisu samo atraktivne kao lokacije, nego u sebi sadrže magiju Teslinog duha!", rekla je Marina Švabić.

Dodela nagrade upriličena je u susret predstojećoj Teslinoj memorijalnoj konferencije i godišnjoj dodeli nagrada "U duhu Tesle", koja će se po treći put održati 10. januara 2015. godine u Njujorku.  Uručenje se odigralo u beogradskom Hotelu Squer Nine, koji je deo Puteva Tesle i u svojoj ponudi ima jedinstveni Teslin meni iz 1899. godine.

Dosadašnji laureati prestizne nagrade "U duhu Tesle" su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavništvo Srbije u  UNESCO-u, njujorški Muzej nauke, Muzej Nikole Tesle iz Beograda, internacionalno udruženje inzinjera IEEE, kompanija Westinghouse i muzički festival Exit.   


Projekat "Putevima Tesle kroz Srbiju" je pokrenuo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa Muzejem Nikole Tesle, Turističkom organizacijom Srbije i Univerzitetom Singidunum, a uz podršku Elektroprivrede Srbije, i više ministarstava. Sve to je motivisalo preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak pet fakulteta da osnuju Klaster puteva kulture, nadovezujući se na istraživanja Zavoda, Klaster nastavlja da razvija ovu i slične rute kao specifične kulturno-turističke proizvode.

Ruta "Putevima Tesle kroz Srbiju" obuhvata Muzej Nikole Tesle, kao centralnu tačku, zatim Muzej nauke i tehnike, Beograd iz ugla Nikole Tesle - putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, kao i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Najstarija hidroelektrana "Pod gradom" kod Užica nastala je samo četiri godine nakon Nijagare. Ne treba zaobići ni Teslinog omiljenog pesnika - Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, ali ni Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i rivala...

Teslina Naucna Fondacija  iz Amerike je neprofitna organizacija koja je već više od deset godina posvećena promovisanju životnog dela i istorijskog legata Nikole Tesle u svetu. Danas je ova Fondacija najaktivnija Teslina organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama.  Uspešno je organizovala brojne konferencije, predavanja, seminare i izlozbe, od kojih su najznacajniji: godisnja Teslina memorijalna konferencija i dodela nagrada i priznanja "U duhu Tesle" . Svojim dugogodisnjim upornim zalaganjem, TNF je privukla u voje redove veliki broj naučnika, inženjera, umetnika, studenata i drugih Tesla entuzijasta iz celog sveta.