Loša navika
Postoji nekoliko tipova klijenata, a to su laki, srednji i teški:
 
Laki grickači noktiju su izgrickali samo beli deo nokta tj. Slobodnu ivicu i kod ovih klijenata je moguće prieniti i normalnu tehniku. Ovakvi klijenti često posle nadogradnje prestanu da grickaju nokte...
 
Srednji su oni koji su osim belog dela izgrickali i početak nokatne ploče, ali im je jagodica još uvek u normalnoj ravni s noktom i ovde veoma često možemo primeniti normalnu tehniku. Nokatna ploča će izrasti normalno, ali ovi klijenti imaju tendenciju da počnu grickati zanoktice.
 
Teški ili extremni su oni koji su izgrickali  više od 1/3 nokatne ploče. Jagodica je naglašena i nokat izgleda kao da je „utisnut“ u meso (ski-jump model), a zanoktice su obično veoma zadebljane i ovakvi nokti često imaju upalne procese na katikuli. Ovi klijenti grickaju nokte godinama, često nastavljaju da grizu i veštačke nokte, pa je bitno da cela tehnika nadogradnje bude urađena više nego savršeno.Postoji više tehnika rada. Jedna od tehnika je „Podizanje nokatne ploče“ i „Dupla nadogradnja“. Podizanje nokatne ploče podrazumeva izgradnju estetski normalne nokatne ploče tj. proteze. U ovom slučaju klijent će imati normalan nokat dužine jagodice tj nokatnok ležišta. Ova tehnika se može koristiti kod mušakaraca i žena. Nokat se svake nedelje skraćuje na nokatnu dužinu a izrasli deo se nadopunjava. Ukoliko ne postoji povreda matrixa tj. korena nokta uvek postoji šansa da se nokatna ploča izvuče da raste normalno. Dupla nadogradnja je u stvari nadogradnja na podignutu nokatnu ploču.