Postojana šminka tokom letnjih meseci
Ključ što dugotrajnijeg održavanja šminke ima delimice veze s kvalitetom same šminke koju upotrebljavate, no dobrim delom postojanost šminke ima veze s pravilnim nanošenjem, od samog početka, odnosno pripreme kože za nanošenje šminke.

Možda ste već za neke savete čuli, ali zapitajte se držite li ih se ili samo odmahnete ruku i dalje radite – po svom. Možda će vam samo mala promena u vašoj dnevnoj rutini biti dovoljna da se vidi očita razlika.

Pripremite kožu

Važno je da šminku nanosite na čistu kožu. Mora biti sveže oprana čistom vodom i da na njoj nema mrtvih stanica kože. Pranje lica toplom (ne vrućom) vodom će vam pomoći da uklonite masnoću i prljavštinu koja se nakupila na površini kože, a koja može kasnije pospješiti skidanje šminke. Ako pak koristite određene proizvode za dodatno čišćenje lica, neka oni budu namijenjeni za vaš tip kože, odnosno da vam preterano ne isušuju ili ne maste kožu. Ono što će vam svaki dermatolog preporučiti je da lice isključivo perete samo mlakom vodom i obrišete čistim mekim peškirom. Osim preparata za skidanje šminke, vašoj koži za čišćenje ne bi trebalo ništa.

Hidratacija kože

Nakon što ste se umili, na lice nanesite hidratantnu kremu, koja će ne samo dati koži potrebnu vlagu, nego elastičnost, što će vam olakšati nanošenje šminke. Svoje lice morate doživeti poput platna za slikanje. Ako je ono glatko, lakše ćete naneti boju.

Za postojaniju šminku, nabavite kvalitetnu podlogu za puder, koja će vam pomoći da vam puder koji ćete kasnije naneti biti dugotrajniji, a efekt bolji. Podlogu za puder trebate naneti nakon što se upila hidratantna krema, a prije pudera.

Odaberite pravu podlogu

Potražite kvalitetniji puder koji ima formulu za dugo trajanje, bilo da je on tekući ili u prahu. Za leto, s obzirom na vrućine, idealno bi bilo kada biste odabrali puder koji nema uljnu bazu ili tonirane kreme. Ako pak imate masniju kožu za letnje mesece preporučamo vam nanošenje samo mineralnih pudera u prahu i/ili bronzera, a eventualne nepravilnosti ispravite s korektorom u nijansi vaše kože.

Puder u prahu će suzbiti preterani sjaj vaše kože, a vaša koža će izgledati prirodno i svježe. Ako ćete pak tokom vremena morati popraviti eventualne nedostatke to možete učiniti u samo nekoliko poteza četke za puder.
 
Slojevi senke

Nanošenjem nekoliko slojeva šminke i senke na oči postićete željenu dugotrajnost. Na gornje i donje kapke nanesite korektor ili pak podlogu za senku, kako bi spriečili skidanje ili pak grudvanje senke za oči.

Nakon što ste naneli podlogu, u tankom sloju nanesite senku za oči i pažljivo je rasporedite i učvrstite s četkicom. Ako nanosite olovku za oči, nakon što ste naneli podlogu napravite crtu, zatim stavite senku i ponovno ponovite crtu. Na kraju nanesite maskaru u dva sloja.Dugotrajniji ruž za usne

Želite da vaš ruž i sjaj traju duže i da jednostavno ne skliznu s vaših usana? Jedno od najjednostavnijih rešenja je nanošenje olovke za usne, naravno, u boji ruža ili sjaja.  Pobrinite se da usne, prije nego što nanesete olovku, ne budu suve, ispucale i da budu hidrirane. Pre nanošenja olovke na usne možete u laganom sloju naneti balzam za usne. Osim što će vam olovka za usne produžiti trajnost ruža, usne će vam biti bolje definisane i izgledaće punije i izazovnije.


Pigmentirana šminka

Jače pigmenirana rumenila imaju mnogo dulžu postojanost nakon nanošenja, nego ona manje pigmentirana. U današnje vrijeme, možete kupiti prelepu prigmetiranu šminku od mnogih proizvođača. Radi se o šminki koja sadrži koncentrisane količine pigmenta, a zavisno od boje može se koristiti i kao senka i kao rumenilo. Na žalost, još uvijek se malo žena odlučuje za kupovinu te šminke jer je nešto skuplja, ali verujemo da ćete preboljeti veću cenu, ako će vam ova vrsta šminke trajati duže ne samo na licu, nego i količinski.


Završni dodir

Nakon što ste završili s nanošenjem šminke, „učvrstite je“ s prozirnim puderom u kamenu. Nanesite ga velikom četkom za šminku, posebno da područja gdje vam je koža masnija. On će pokupiti višak masnoće i onemogućiti da se šminka otopi.


Maramice za masnu kožu

Ako imate problema s masnom kožom ili su vam pak samo određena područja sklona mašćenju, nabavite maramice za uklanjanje viška masnoće s kože. Radi se o maramicama koje su dizajnirane da upiju višak masnoća s kože tokom dana. Sve što treba da uradite je da pritisnete maramicu (ne brisati) na masna područja i pričekate koju sekundu da se višak masnoće upije. Na taj način će vaša šminka ostati netaknuta, a vaše lice više neće imati masni sjaj.