U čast Dana planete Zemlje YSL Beauty odaje počast vrtovima Ourika u području Atlas planina u Maroku. Ovaj inovativni projekat, koji je pokrenut 2013., razvijao se tokom godina pa tako danas broji nekoliko područja za uzgoj i botanička istraživanja. POZITIVAN UTICAJ NA BIORAZNOVRSNOST: VIŠE OD 200 VRSTA ZAJEDNO NA JEDNOM MESTU! Uređeni vrt je podeljen u tri zasebna područja. Prvo područje obuhvata 64 rastuća rasadnika na kojima se proizvode i beru biljke koje se upotrebljavaju u proizvodima brenda YSL Beauty. Drugo područje, nazvano „botanička zbirka”, služi kao probno područje za eksperimentisanje sa novim sastojcima. Na kraju, područje „baštine” odaje počast Yvesu Saint Laurentu i njegovoj strasti prema cveću uzgojem 12 ključnih biljaka i cvetova. Vrt se može pohvaliti sa više od 200 botaničkih vrsta, zajedno sa eksperimentalnim i posmatračkim laboratorijem, u svrhu nastavka istraživanja i inovacija za upotrebu u proizvodima brenda YSL Beauty.

Od početka projekta 2013. godine ovaj jedinstveni prostor je dom nizu izuzetnih sastojaka pa se tako ovde odvija kontinuirana berba šafrana za proizvod Or Rouge od 2013., berba kadife za Touche Éclat i lista oraha za asortiman Top Secrets, šipka za Rouge Volupté Shine i irisa, sleza, indijske smokve i kaktusa kraljica noći za asortiman proizvoda Pure Shots od 2018. godine.

„Glavna ideja koja pokreće projekat vrtova Ourika je posmatrati, uzgajati i zaštiti prirodu da bi se poboljšalo sve ono što nam pruža”, kaže Stephan Bezy, glavni direktor međunarodnog marketinga društva Yves Saint Laurent Beauty. „Nadovezujući se na nasleđe Yvesa Saint Laurenta, ovaj projekat predstavlja obećanje brenda YSL Beauty da će nastaviti da vas očarava, a to obećanje želi da ispuni razvojem inovativnog i društveno odgovornog programa povezanog sa zemljom.”

OD SEMENKI DO KOŽE: NAPREDAN PRISTUP SASTOJCIMA

YSL Beauty podstiče dugotrajan pristup istraživanju, stvaranju i inovaciji. Stvaranjem svog prvog vrta posvećenog uzgoju kozmetičkih sastojaka YSL Beauty usvojio je inovativan pristup istraživanju sa prostorom u potpunosti posvećenom botanici.

„U vrtovima Ourika svaki sastojak je odabran, uzgojen i ubran na održiv način i pažljivo izdvojen kako bi zadovoljio najstrože standarde”, kaže Caroline Nègre, međunarodna direktorka odeljenja za naučni sektor brenda YSL Beauty Yves Saint Laurent Beauty.

Ova dugoročna predanost je dala značajne rezultate za društvo:

•    od 2020. više od 12 miliona jedinica proizvoda YSL Beauty sadržala su barem jedan sastojak iz vrtova Ourika.
•    U 2021. godini vrtovi pružaju 15 ekskluzivnih održivo uzgojenih sastojaka
•    U 2025. godini 100 % novih proizvoda ovog brenda sadržaće najmanje jedan sastojak iz ovih vrtova.

Takođe, iako društvo već nekoliko godina organski uzgaja svoje biljke, 2020. godine su se odlučili za korak dalje obvezujući se na postupak dobijanja ekološkog sertifikata.

DELUJEMO DANAS ZA SUTRA: OAZA ODRŽIVE LEPOTE KOJU UZGAJAJU ŽENE

Osim doprinosa zaštiti okoline, vrtovi Ourika predstavljaju i svojevrstan poduhvat, podržavajući preduzetništvo i finansijsku nezavisnost žena. Ovaj dosad neviđen društveni program nastoji da promoviše veštine i stare zanate u lokalnim zajednicama, istovremeno stvarajući poslovne mogućnosti za zadrugu koju čine 32 žene: tokom poslednjih pet godina rad ovih žena se posebno razvio i napredovao pa ih je tako podstakao da prošire svoja znanja i veštine, uključujući ne samo rad u vrtu, već i upravljanje proizvodnim rasadnicima, prodaju žitarica, čajeva i kolačića, pa čak i časove kuvanja za turiste. Da bi podržao ovaj program, YSL Beauty nastoji da osigura pravedno plaćanje tih žena tako što garantuje minimalnu cenu na temelju nabavne cene, zajedno sa razvojnim bonusom.

Cilj sutrašnjice je dalji razvoj životnog ciklusa ovog eksperimentalnog i kultnog prostora nastavljajući da podstiču i stimulišu one koji obrađuju zemlju kako bi mogli požnjeti sve što su posejali. Snaga ovih vrtova leži u njihovoj sposobnosti transformacije, izazova i stvaranja promene.

O BRENDU YSL BEAUTY - Brend Yves Saint Laurent Beauty stilu daje telo i dušu. Potpuno slobodna, nameće se kao kolekcija ikona, dok svaku kreaciju pokreću smelost, mladost i avangarda. U vreme Saint Laurenta, koji je gotovo 40 godina ovekovečavao duh vremena, YSL Beauty nastavlja svoju neobuzdanu ljubavnu vezu sa ženama kako bi stvarao, oblikovao i razvijao savremenost. Bez kompromisa. Prema sopstvenim pravilima. Sada.