Kako šminka može da utiče na karijeru?
Žene koje preteruju sa šminkom ostavljaju utisak nepouzdanih, neprofesionalnih i neiskrenih osoba, otkriva novo istraživanje.

Nauka je konačno potvrdila neke činjenice o šminkanju koje mnoge žene već znaju. Istraživanje naučnika sa Harvarda otkriva da količina kozmetičkih proizvoda na ženinom licu igra veliku ulogu u utisku koji ostavlja na druge ljude, piše Dejli mejl.


Ako je žena našminkana ukusno i sa merom izgledaće lepo, ali ako ima previše šminke onda je učinak potpuno suprotan.


Istraživači su od ispitanika tražili da ocenjuju fotografije žena i to tako da navedu da li deluju stručno, simpatično, privlačno i pouzdano. Posmatrajući fotografije samo nekoliko trenutaka učesnici istraživanja su zaključili da sve žene deluju profesionalno i pouzdano. Međutim, gledajući malo duže procenili su da žene sa više šminke na licu deluju neiskreno i nepouzdano.


„Žene koje su imale dramatičan izgled zbog šminke, ispitanici su prokomentarisali kao simpatične i veoma privlačne, ali manje pouzdane i iskrene“, objasnila je Nensi Etkof, vođa istraživanja. Postoji tanka linija između dovoljno i previše šminke i ta mera utiče na lepotu ali i način na koji vas drugi vide.