Čišćenje lica uljem ili Oil Cleansing Method (OCM)
Oil Cleansing Method ili metoda čišćenja lica uljem je među mnogima u svetu već prilično popularan način čišćenja lica. Ovom metodom se za razliku od klasičnog čišćenja lica gelovima, penama, kremama ili mlekom upotrebljava mešavina ulja pomoću kojih se uklanjaju sve nečistoće s lica, koje se zatim odstranjuju vlažnom krpom.
 
OCM se temelji na teoriji da 'ulje topi ulje', što je relativno tačno, ipak ni samo ulje ne može da razgradi masnoću - za tu namenu koriste se deterdženti, koji kožu (ili bilo šta drugo) čiste od masnoće i nečistoća. Tako po ovoj teoriji ulje može da razgradi masnoću, od koje se između ostalog sastoje mitiseri, i tako kožu učini lepšom nakon određenog vremena, a nečistoća bi bilo manje. Iako vam možda deluje da ova metoda nije baš najbolja, ako vam se čini da na sve što na nju nanesete vaša koža reaguje crvenilom i ekcemom ili aknama, začepljenim porama i ostatkom nečistoća, ili da vam ni jedan produkt zaista ne odgovara, vredi isprobati je. Tako jednostavno možete da probate nove produkte i tretmane.
 
 
Kome je namenjena?
 
Metoda čišćenja lica uljem može se primeniti na sve tipove kože i u svim starosnim dobima, mada ne postoji pravilo niti sigurnost, da će ona odgovarati svima. Svako mora otkriti sam za sebe, da li mu odgovara ova metoda, sa kojim uljima i u kojoj razmeri. Možda bi ona najviše odgovarala koži koja je sklona stvaranju nečistoća, jer su se mnogi korisnici pohvalili da im je koža lepša i čistija, više se sija i izgleda zdravije, mada bi to ipak svako za sebe trebao proveriti - jer pak nisu ni svi imali sreće, nekima se stanje kože drastično pogoršalo nakon upotrebe ove metode (izbijanje bubuljica, cističnih akni).
 
Procedura se obavlja mešavinom ulja, od kojih se koristi i ricinusovo, koje može da deluje pomalo isušujuće, pa se zato pri spravljanju mešavine uzima u obzir tip kože. Ricinusovo ulje se preporučuje jer zbog svojih sitnih molekula može da prodre dovoljno 'duboko' u kožu (kroz epidermis) i da deluje protiv začepljenja topeći masnoću (mitisere) i loj, ali njegova upotreba nije nužna.
 
'Originalnu' formulu predstavlja mešavina ricinusovog i maslinovog ulja, mada se takođe za tu namenu može koristiti i bilo koje drugo ulje. U ulja koja možete izabrati spadaju: maslinovo, suncokretovo, susamovo, šipkovo, ulje koštica grožđa, pšeničnih klica, avokadovo, lešnikovo, bademovo, kokosovo, jojobno, arganovo, konopljino, ulje koštica kajsija... Većinu ovih ulja možete nabaviti u svakoj prodavnici hrane, zdrave hrane, naravne kozmetike i apotekama. Ako je moguće, savetujemo vam, da kupite ulje organske produkcije i tako izbegnete pesticide, herbicide i ostale škodljive supstance.
 
U načelu, trebalo bi se pomešati 2/3 ricinusovoga i 1/3 nekog od ostalih ulja za masnu i nečistu kožu, ili obrnuto za suvu kožu; znači 1/3 ricinusovog ulja i najmanje 2/3 nekog od ostalih. Količina ricinusovog ulja bi trebalo biti onoliko  manja koliko je koža suva, a možete ga i potpuno izostaviti. 
 
Potrebno vam je: izabrano ulje, mala šoljica za ulja, ako ćete ih mešati, krpica (ako je napravljena od mikrovlakana) za lice.