U Pančevu je od 15. maja do 15. juna održan 4. po redu Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza - BUDI pod sloganom „Deca znaju sve“. Ovogodišnji gost i domaćin festivala bila je Ambasada Švedske u Beogradu. Slogan je poslužio i kao glavna tema konkursa koji je prethodio festivalu, a tema Pipi Duge Čarape se prirodno nametnula kroz čitav ovogodišnji BUDI. Konkurs se sastojao iz devet kategorija koje su obuhvatale različite umetničke discipline i veštine: Kreiraj Čarapu za Pipi; Detinjstvo i igračke; Strip BUDI bonton; BUDI budi emocije; Džungla na asfaltu; Mjuziklaža; Otkačena redakcija.

Za vreme trajanja konkursa, pristiglo je preko 500 dečjih radova, kako iz Pančeva, tako i iz drugih gradova Srbije, pa i šire (Filipini, Angola, Velika Britanije, Holandija).

Festivalu, koji je osmišljen kroz sedam segmenata: izložbe, predstave, film, književnost, muzika, radionice i teorijski segment, prisustvovalo je oko 5.000 posetilaca svih uzrasta.

BUDI svečana dodela Munjevitih Krinfoliona

U četvrtak, 14.juna, uz zvuke hora „Čuperak“ organizovana je svečana dodela nagrada i zatvaranje festivala koju su vodila deca. Dodeljeno je 28 nagrada; najveći broj pripao je mališanima, ali su bili nagrađeni i odrasli pojedinci koji su se istakli u svom radu sa decom. Grand prix - bicikl, dodeljen je dvanaestogodišnjoj Mini Mirkov.

Izložbe

Bijenale je tradicionalno otvoren izložbom nagrađenih dečjih radova koji su pristigli na pomenuti konkurs, a paralelno je otvorena i izložba karikatura pod nazivom “Suočavanje sa klimom”, koju je manifestaciji poklonila Ambasada Švedske, ističući svoje dugogodišnje zanimanje za očuvanje životne sredine. Tom prilikom su, simboličnim presecanjem crvene vrpce, bijenale svečano otvorile savetnica u Ambasadi Švedske Anika Larholt i članica Gradskog veća za kulturu i informisanje Nada Berkuljan. U foajeu Kulturnog centra Pančeva, sa zidova su se smešile brojne Pipi Duge Čarape na plakatima - radovi studenata Akademije primenjenih umetnosti, a izložba je nastala u saradnji sa Ambasadom Švedske. Prikazana je izložba fotografija Objektivom kroz svet oko nas na temu „Čuvam planetu, a ti?“ za koju je konkurs raspisao Zavod za javno zdravlje Pančevo. Na samom kraju bijenala, postavljena je izložba dečjih ilustracija “Od ilustracije do inspiracije” koje su nastala tokom istoimene radionice.

Predstave

Posetioci su, ove godine, imali priliku da pogledaju dva baletska performansa: koncert ugledne baletske škole „Ašhen Ataljanc“ iz Beograda, pod nazivom “Igra”, u kome su svoje sposobnosti pokazali učenici od prve do završne godine, i balet “Pipi Duga Čarapa”, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Najmlađi Pančevci, imali su priliku da uživaju u predstavi Francuskog instituta “More na vidiku” a BUDI su ovom prilikom posetili i ambasador Francuske u Beogradu sa svojom svitom. BUDI je posetio i Poetski teatar mladih „Juventa“, iz Sarajeva sa predstavom “Udarci i osmijeh”, a prikupljanje novca od prodatih karata bilo je deo tradicionalnog segmenta BUDI plemenit. Ovog puta BUDI je pomogao petogodišnjem Vladimiru Đorđeviću koji boluje od kompleksne epilepsije.

Nastavljen je projekat “Usudi se da pitaš”, nastao u saradnji Švedskog instituta i Pigmej teatra iz Štokholma i teatra „U Buntu“ iz Bijeljine. Tom prilikom, tokom festivala, počele su da se održavaju dramske radionice koje će rezultirati premijerom predstave u trećoj nedelji. Predstava “Usudi se da pitaš” bazirana je na sakupljnim pitanjima starijih osnovnoškolaca u vezi sa svim onim što još uvek smatraju tabuiziranim. Prikupljeni materijal je, zatim, poznatoj spisateljici za decu, Jasminki Petrović i dramaturškinji Vesni Stanišić poslužio kao osnova za scenario predstave u kojoj su učestvovali mladi iz Pančeva i Bjeljine.

Još jedna premijera je obeležila ovo bijenale. Predstava “O notama, Hendlu i kolačima” nastala je u koprodukciji Kulturnog centra Pančeva i Doma omladine. Tom prilkom, svečanoj premijeri je prisustvovala i delegacija Švedske iz grada Valentune.

Takođe su prikazane i dve lutkarske interaktivne predstave na srpskom i engleskom jeziku škole za engleski jezik Robertson School of English iz Beograda. U vrtiću „Švrća“, učenici V razreda OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ odigrali su lutkarsku predstavu „Neobična priča o tri praseta“ koju su osmislili sami sa svojom učiteljicom.

Književnost

Tokom druge nedelje, započet je i književni segment bijenala, pod nazivom BUDI čitaonica. Ambasada Švedske je pomogla ovaj program u cilju repopularizacije knjiga i čitanja među decom. Promocije književnih dela bile su osmišljene tako što su predstavnici izdavačkih kuća, zajedno sa mladim afirmisanim pančevačkim glumcima koji čitaju i glume odlomke iz knjiga za decu, predstavili dela prevedene švedske književnosti za najmlađe. Tom prilikom su za prisutne glumili Maša Dakić, Mladen Sovilj i Milena Predić. Ambasade Švedske je takođe donirala novac za kupovinu knjiga za dečje odeljenje Gradske biblioteke.

Muzika

U okviru muzičkog segmenta, u programu se našlo nekoliko različitih performansa. Održan je muzičko-ekološki kviz Mjuziklaža, u kome su se deca, kroz igru, takmičila, učila o važnosti ekologije, a na kraju pravila instrumente od reciklažnih materijala i na njima svirala. Na promociji novog CD-a „Raspevani brod“ sa pesmama za decu Saše Božovića u izvođenju popularnog dečjeg hora „Čuperak“, BUDI su posetili i dečji idoli Minja Subota, Peđolino i Radoslav Grajić. Organizovan je i muzički događaj “Mikrofon je vaš”, gde su deca imala priliku da izvedu šta god požele. Na platou Kulturnig centra Pančeva, ispred četirsto ljudi i dece, nastupio je pančevački horu „Zvončići“, u pratnji poznatih pančevačkih muzičara iz benda „Cactus Jack“.

Radionice

Bijenale umetničkog dečjeg izraza kao i prethodnih godina organizovao je 20 kreativnih dečjih radionica u različitim disciplinama. Ove godine mališani su imali priliku da, pored raznih umetničkih disciplina kao što su muzika, film, slikanje, pisanje, umešaju svoje prstiće i u druge aktivnosti edukativnog karaktera, pa su tako bili u prilici da se oprobaju u maketarstvu, sitoštampanju, širenju ekološke svesti, kao i u praktičnoj matematici i fizici. Nasuprot ustaljenoj praksi u kojoj su deca samo pasivni slušaoci onoga čemu ih odrasli uče, BUDI je nastavio da neguje dečju kreativnost i znanje podstičući ih na aktivno učešće u stvaralačkim procesima i učenje 'oprobavanjem'.

Tokom BUDI-ja održane su radionice: BUDI novinar; Maj mesec matematike (Kuća poliedara, Origami, Geometrija oko nas, Tangram, popločavanje površi, slagalice od papira, Sudoku, logički zadaci igre sa šibicama, Šah); Sitoštamparska radionica: Tajne zanata – Deca znaju sve; Lutkarska radionica; Čuvaj planetu – Ponesi torbu, zaboravi na kesu!; Sveže majice; Ovo je najstrašniji dan u mom životu; Maketarstvo za početnike; Vesela buba; Gravitacioni čamac; Ništa se ne sme baciti; Budi šegrt majstoru; Didžiridu.


Teorijski segment

U okviru BUDI teorijskog dela, Dr Ranko Rajović, predsednik Komiteta svetske MENSE za darovitu decu, održao je predavanje o NTC sistemu učenja. Prisutni su imali prilike da saznaju nešto više o uzrocima razvijanja poremećaja govora, čitanja i koncentracije, otporu prema učenju, ulozi roditelja, učitelja i pedagoga u sprečavanju razvoja navedenih poremećaja.

Održan je i sastanak radne grupe stručnjaka u različitim oblastima rada sa decom, pod nazivom “Kulturna animacija dece”. Ideja ovog skupa bila je da se pokrene inicijativa za izradu specifičnog strateškog dokumenta, koji bi trebalo da unapredi i doprinese razvitku dečje umetnosti i kulture u Pančevu, oslanjajući se na postojeća relevantna dokumenta i evropske standarde u ovoj oblasti.

Nakon niza radionica pod nazivom “Ovo je najstrašniji dan u mom životu”, koje su bile zasnovane na istoimenom romanu Jasminke Petrović, održana je i tribina na kojoj se govorilo o određenim problemima i preprekama sa kojima se deca suočavaju u svom odrastanju i načinima na koji ih mogu lakše prevazići.

Film

U trećoj nedelji bijenala, na dečjem odeljenju pančevačke gradske bolnice kao i u Dnevnom boravku za autističnu decu „Neven“, odigrala se trodnevna filmska radionica stop trik tehnike animacije, koju je vodio naš priznati mladi reditelj Miloš Tomić, a razultat radionice je kratak video klip. Ova akcija pokazala je koliko BUDI želi da dopre do sve dece, naročito one koja nisu u mogućnosti da uživaju u bijenalu.

Tokom bijenala, prikazan i debitantski film “Klip”, naše mlade rediteljke Maje Miloš, koji je osvojio brojna međunarodna priznanja, a koji se bavi problematikom ponašanja današnje omladine.

BUDI inovacije

Ove godine, BUDI festival je uveo i neke nove programske forme i sadržaje sa ciljem da obuhvati što veći broj disciplina i dopre do što većeg broja dece, naročito one koja, iz različitih razloga, imaju poteškoće da prisustvuju kulturno-umetničkim sadržajima. Jedan od ciljeva je bio i uvođenje naučnih radionica koje kroz kreativne procese repopularizuju predmete kao što su matematika i fizika.

BUDI izlet

Festival BUDI namenjen je svoj deci, bez obzira na nacionalnost, veroispovest ili mogućnosti, pa je tako u predivnom prirodnom ambijentu pančevačkog parka Narodna bašta, organizovan svojevrsan kulturno-umetnički program u formi izleta i druženja, prevashodno za decu i osobe sa smetnjama u razvoju. Tom prilikom, oni su glumili, svirali, učestvovali u radionicama i bili publika zajedno sa svim ostalim posetiocima Narodne bašte. Taj dan, odigrane su tri lutkarske predstave, održana tri koncerta, kao i jedna lutkarska radionica.

BUDI naučnik

Sa željom da spoji kreativnost i nauku, BUDI je pozvao u goste i Centar za promociju nauke iz Beograda, pa je tako održan niz matematičkih radionica u okviru Maja-meseca matematike u saradnji sa gostima iz Slovenije i lokalnim udruženjima matematičara. U holu Gradske uprave prikazana je izložba geometrijskih crteža Matematika u reči i slici koju su priredili srednjoškolci.

Pred kraj bijenala organizovane su i dve radionice iz praktične fizike, koje su vodili mladi predavači iz Centra za promociju nauke, a deca su imala priliku da učestvuju u jednostavnim eksperimentima i sklapanju elektro-motora.

BUDI Partneri: Švedski institut – Stokholm; Pigmej Teatar Stokholm; Francuski institut – Beograd; Teatar „Bouffou“- Francuska; Srpsko narodno pozorište - Novi Sad; Škola igre „Ašhen Ataljanc“- Beograd; Poetski Teatar mladih „Juventa“- Sarajevo; Centar za promociju nauke- Beograd; Robertson School of English- Beograd; Ruska škola pri Ambasadi Rusije- Beograd; Zavod za popularizaciju matematike-Slovenija; Teatar „U buntu“- Bijeljina; DKC „Majdan“- Beograd; Udruženje matematičara „Euklid“- Pančevo; Studio maketarstva „Aleksandar“- Pančevo; Predškolska ustanova „Dečja radost” Pančevo; Zavod za javno zdravlje- Pančevo; ŠOSO „Mara Mandić”- Pančevo; Gradska biblioteka Pančevo; Narodni muzej Pančevo; Dom omladine- Pančevo; Muzički centar- Pančevo; Hor „Zvončići“; Hor „Čuperak“; Hor „ISON“- Novi Sad; Društvo učitelja Pančeva; Gradska bolnica- Pančevo; Dom „Srce“- Jabuka; OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“- Pančevo; OŠ „Dositej Obradović“- Omoljica; OŠ „Moše Pijade“- Ivanovo; OŠ „Sveti Sava“- Pančevo; OŠ „Vasa Živković“- Pančevo; OŠ „Dositej Obradović“- Bela Crkva; OŠ „Branko Radičević“- Pančevo; OŠ „Miroslav Antić“- Pančevo; OŠ „Stevica Jovanović“- Pančevo; OŠ „Vuk Karadžić“- Starčevo; OŠ „Žarko Zrenjanin“- Kačarevo; BIS reciklažni centar; Božić i sinovi.

BUDI prostori: Dvorana, Foaje, Mala scena, Izabinski prostor i plato Kulturnog centra Pančeva (Vojvode Živojina Mišića 4), Galerija savremene umetnosti (Vojvode Živojina Mišića 1), Galerija Elektrika (Vojvode Radomira Putnika 7, prolaz Mijanović), Gradska biblioteka Pančevo (Nemanjina 1), Narodni muzej Pančevo (Trg kralja Petra I br. 7), Narodna bašta u Pančevu (Muzički paviljon), Hol Gradske uprave Pančeva (Trg kralja Petra I br. 2-4), OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” (Zmaj Jovina 3), Vrtić „Švrća” (Dr Kasapinovića 1a), Vrtić „Leptirić” (Braće Jovanovića 53).

Medijski sponzori: Pančevac, Politikin Zabavnik, Politika, Kanal D, City Magazine