Pijanista STANKO SIMIĆ i veče Skrjabinove muzike u Guarneriusu
U sredu, 20. juna 2012. godine (20h), očekuje nas novi koncert iz ciklusa najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu „FMU i Guarnerius nagrađuju“. Višestruko talentovani mladi pijanista STANKO SIMIĆ je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja na uglednim takmičenjima, kao i stipendija.

Diplomac je osnovnih i master studija klavira, a trenutno je student IV godine na odseku za kompoziciju FMU-a. Širom zemlje je nastupao u okviru značajnih muzičkih festivala na kojima je izvodio i svoje kompozicije. U dosadašnjem umetničkom radu kao solista, korepetitor i kamerni muzičar, pokazao se kao vrstan pijanista u različitim muzičkim epohama, formama i žanrovima,
o čemu svedoče brojne pozitivne kritike sa koncerata.

Za susret sa publikom Guarneriusa, Stanko je pripremio program posvećen ruskom kompozitoru i pijanisti Aleksandru Skrjabinu.

Simić će izvoditi klavirsku muziku koju je ruski autor napisao u poznom periodu svog stvaralaštva, a kako je ovaj veliki kompozitor čak i u današnje vreme relativno zanemaren, ideja koncerta je da se njegova umetnost propagira i prikaže publici.

Ulaz na koncert je slobodan.

STANKO SIMIĆ je rođen 1987. godine u Smederevskoj Palanci. Osnovne i master studije završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na Odseku za klavir, u klasi prof. Lidije Stanković. Od značajnijih nagrada, ističemo I nagradu na međunarodnom Takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2010, III nagradu na Takmičenju „Davorin Jenko“ 2008, IV mesto na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ 2010...Dobitnik je nagrade iz fonda „Slobodanke Milošević-Savić“, za najboljeg studenta Studijskog programa klavir i za najbolji postignut uspeh iz glavnog predmeta. Dva puta je bio dobitnik stipendije Dositeja. Nastupao je u svim većim koncertnim dvoranama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim gradovima, i u okviru značajnijih muzičkih festivala kao interpretator raznovrsnog repertoara. Najomiljeniji kompozitori su mu izraziti predstavnici XX veka, čija dela rado i aktivno promoviše i izvodi.


Ciklus koncerata „FMU i Guarnerius nagrađuju“ je aprila ove godine pokrenut sa idejom da studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji su na svojim katedrama izabrani za najbolje, kroz solističke koncerte u Guarneriusu dobiju, danas tako retku priliku da se predstave javnosti.

Sledeća mlada umetnica koja nastupa u ciklusu je sopran JOVANA ČUROVIĆ, koja će se 23. juna predstaviti publici Guarneriusa.

Organizatori ciklusa: Fakultet muzičke umetnosti Beograd i CLU Guarnerius